Bursa a scazut cu 1,67%, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa asigure peste 70% din lichiditate, desi cele mai mari volume au fost cedate prin tranzactii speciale realizate chiar la inchidere.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de miercuri, insa, ulterior, preturile au inceput sa scada usor, pe volume reduse de tranzactionare.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede ca pana in toamna piata nu va avea un trend clar, deoarce investitorii nu au puterea financiara sa stabileasca o directie, iar jucatorii straini asteapta confirmarea revenirii economiei pe crestere.

"In primavara nu cred ca vom vedea miscari vizibile, iar de regula vara este apatica. In plus, nu putem sparge acest range pentru ca nimeni nu mai pare dispus sa vanda la aceste preturi, iar de cumparat nu sunt bani suficienti pentru conturarea unui trend. Degeaba avem perspective bune pentru reluarea cresterii economice. Nimeni nu mai asculta povesti acum, toata lumea vrea sa vada ceva concret, ceva negru pe alb, si abia apoi vom putea vorbi de revenirea volumelor si variatii mai importante", a declarat Ciudin, citat de Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, incluse in indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,33% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat variatii mai usoare si au coborat in medie cu 0,44%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a scazut cu 1,65%.

Ciudin spune ca piata locala nu inregistreaza corectii la fel de vizibile ca bursele externe, afectate de tensiunile din Orientul Mijlociu si Nordul Africii, deoarece nici ritmul ascendent din lunile anterioare nu a fost urmat cu aceeasi intensitate.

"Romanii nu se mai panicheaza asa cum au facut in urma cu doi ani, cand totul era in jos. Cine s-a «fript» atunci nu va mai reactiona acum, cand scaderile sunt mult mai usoare. Acum, unii speculatorii se uita spre alte titluri care au volatilitate, gen produsele structurate, si unde sigur gasesc totdeauna contraparte in market makeri. La ce variatii sunt acum pe actiuni un speculator nu ar avea de ce sa intre la tranzactionare. Practic, nu ar avea din ce sa isi acopere macar comisionul", a mai spus brokerul.

Titlurile FP au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj cumulat de 32,4 milioane lei (7,6 milioane euro). Peste doua treimi din lichiditate, respectiv, 21,8 milioane lei (5,1 milioane euro) au reprezentat valoarea mai multor deal-uri realizate la finalul zilei. Ultimele doua tranzactii negociate au vizat pachete de cate 10 milioane de titluri (0,07% din actiunile FP) si au fost efectuate la pretul de 0,6 lei, cu 0,76% peste ultima cotatie de miercuri.

Titlurile FP au asigurat 75% din lichiditatea pietei actiunilor, de 43,1 milioane lei (10,2 milioane euro).
Pe piata principala, actiunile Fondului au stagnat la 0,5955 lei. La momentul respectiv in piata erau ordine de cumparare pentru 8,2 milioane de titluri ale Fondului, in timp ce volumele afisate la vanzare insumau 18,2 milioane de actiuni.

Ciudin crede ca pretul actiunilor FP este mentinut la acest nivel de unii cumparatori si nu exclude posibilitatea ca Franklin Templeton sa fi inceput sa rascumpere din titlurile Fondului.

"Este doar o speculatie (intrarea la cumparare a Franklin Templeton - n.r.), insa parca este un pret fixat de cateva sedinte bune. Cred ca Fondul Proprietatea a fost o dezamagire la bursa, pentru ca abia mai sunt volume. E clar ca la vanzare sunt investitori care au cumparat inainte de listare si inca sunt pe profit si la preturile de acum. Inevitabil, mai apar si cativa despagubiti, insa se vede ca sunt cativa cumparatori care vor sa ia la preturile astea", a comentat el.

Rulajul pietei actiunilor a fost cu de peste 11 ori mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor de miercuri, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro). Totusi, in sesiunea anterioara, deal-urile prin care BERD a vandut participatia la BRD, pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro), au ridicat lichiditatea bursei la nivelul maxim istoric.

Actiunile BRD au incheiat ziua in scadere cu 2,71%, la 13,62 lei, dupa ce miercuri au crescut cu 1,45%, dupa realizarea tranzactiilor negociate. Operatiunile de joi au insumat 1,5 milioane lei.

"Probabil ca scaderea de acum este influentata de deal-urile de ieri. Unii sperau ca au vandut unele SIF-uri si banii se vor intoarce in piata, care ar fi putut sa creasca. Insa, dupa ce BERD a anuntat dupa inchidere ca a vandut, a fost clar ca banii nu vor sta in piata", a afirmat Ciudin.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, 0,8%, iar piata de la Paris era in stagnare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri