Actiunile tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) ar putea sa isi mentina trendul pozitiv consemnat de la inceputul anului, motoarele cresterilor din martie urmand a fi, potrivit brokerilor, anunturile privind dividendele, precum si deciziile care vor fi luate in adunarile generale ale companiilor listate.

"Niste dividende bune ar scoate ceva investitori in piata iar asta se va reflecta bine si in pretul actiunilor. De asemenea, hotararile care se iau in adunarile generale pot avea influente pozitive, asa ca una peste alta cred ca tendinta de crestere din primele doua luni ale anului se poate continua", a declarat Adrian Manaila, unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata si proprietarul firmei de intermediere Eldainvest.

Acesta spune ca asteptarile cele mai mari in privinta dividendelor cad asupra SIF-urilor, mai ales in conditiile in care valoarea propusa a acestea ar putea fi modificata la insistentele actionarilor

"Din experienta anilor trecuti stim ca daca administratorii SIF-urilor se vor arata reticenti in privinta politicii dividendelor, <problema> poate fi rezolvata. Am vazut cu totii cum actionarii au reusit anterior sa imbunatateasca distributia profitului in AGA, si cred ca este foarte probabil ca acelasi lucru sa se intample si in acest an, desigur daca va fi nevoie", considera Manaila.

Alti analisti sunt moderati cand vorbesc despre tendinta ce ar putea urma pe BVB in lunile urmatoare. Decorelarea evolutiei pietelor emergente fata de cele mature, precum si lipsa unor evenimente economice locale extrem de importante ar putea duce la o stagnare a pietei romanesti.

"Eu ma astept mai degraba la o evolutie laterala pentru restul anului, poate usor pozitiva pe termen scurt. Ce se poate spune cu siguranta este ca deocamdata nu sunt semnale care sa indice o corectie severa. In afara de anuntarea dividendelor si convocatoarele societatilor listate nu se intrevad evenimente care ar avea un impact puternic asupra pietei in aceasta luna", a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj.

Manaila: FP s-a listat, am desfacut sampania, dar pentru lichiditate asteptam masuri concrete

In privinta Fondului Proprietatea (FP), compania cu cel mai mare free-float de pe bursa, brokerii se arata usor dezamagiti de scaderea entuziasmului din ultimele saptamani, cand lichiditatea actiunilor FP rareori a depasit 4 milioane de euro.

"Nu pot sa spun ca am anticipat aceasta scadere a interesului la tranzactionare pe FP, este oarecum o dezamagire fata de ce se anticipa. Totul vine pe fondul evolutiei pietei din ultimii ani, cand investitorii straini au cam iesit din piata si au uitat sa se mai intoarca. Pe de alta parte asteptam si ceva consistent de la Franklin Templeton, niste exit-uri sau schimbari in portofoliu. Inteleg, a fost listat, am desfacut sampania, ne-am bucurat cu totii, dar acum trebuie sa vedem si aplicarea masurilor despre care s-a tot vorbit", spune Adrian Manaila.

Seful Eldainvest spune ca pretul de 0,6 - 0,65 pentru o actiune FP este unul corect atat pentru vanzatori cat si pentru cumparatori, o posibila crestere mai puternica putand avea loc spre sfarsitul anului, cand este de asteptat ca Franklin Templeton (FTI) sa faca modificari in portofoliu.

"In contractul de administrare se spune ca FTI primeste un anumit procent din capitalizarea fondului, calculata pe ultimele 90 de sedinte. Asadar in ultimele luni din 2011 lucrurile vor fi ceva mai clare, avand in vedere ca administratorii trebuie sa arate ceva pentru a incasa acest procent", a mentionat Manaila.

Adrian Danciu subliniaza si faptul ca existenta mai multor market makeri limiteaza intr-o anumita masura fluctuatiile de pret pe care actiunile FP le au, si, implicit, si varfurile de lichiditate facute doar pe fond speculativ.

"Evolutia din martie dar si din lunile urmatoare a Fondului Proprietatea ar putea urma cu precadere fluctuatiile pietelor externe. Spun asta avand in vedere ca investitorii straini sunt principalii jucatori pe titlurile FP. Totodata, nu trebuie sa ne asteptam la fluctuatii zilnice foarte mari, mai ales ca existenta market-makerilor limiteaza volatilitatea", considera analistul Broker Cluj.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri