Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi daca presedintele Traian Basescu refuza in continuare sa promulge Legea de aprobare a unei ordonante similare aflata demult in Parlament, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Solutia este sa trecem peste presedinte si sa aparam industria si consumatorii romani, eventual printr-o noua ordonanta daca domnia sa refuza in continuare promulgarea legii", a spus Ponta, in sedinta de guvern. El a sustinut ca "cel mai mare pericol prin care trece Romania in 2014" este cel al "exploziei" preturilor la electricitate, deoarece presedintele a refuzat de doua ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusa, iar preturile raman astfel constante.

"Daca facem cum zice presedintele Basescu, toate facturile se maresc cu 50% pentru zona industriala - si vreau sa-mi anunt solidaritatea totala cu angajatii de la Alro, Sidex si alte companii - dar si pentru consumatorul casnic, tot cu 50%", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana, precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

In replica, Guvernul a transmis un comunicat in care il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca a dezinformat opinia publica," in direct, fatis, voit si intr-un mod iresponsabil", in problema certificatelor verzi si arata ca Legea a fost votata de Parlament, dar a fost blocata de presedinte.

ALERTA: OUG cu dedicatie...
Citeste si: ALERTA: OUG cu dedicatie pentru administratiile locale

Potrivit Executivului, efectul acestei blocari este cresterea facturilor la energie electrica. Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania a transmis, miercuri, un comunicat, in care arata ca certificatele verzi au fost reduse prin Hotararea de Guvern 994/2013 care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si ca, pe cale de consecinta, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate in sistem dupa 1 ianuarie 2014 beneficiaza deja de un numar redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solara, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliana si 2,3 certificate verzi pentru energia hidro pana in 10 MW).

Hotararea de Guvern 994 din 2013 prevede reducerea numarului de certificate verzi pentru producatorii de energie din surse regenerabile. Conform HG 994, pentru hidrocentralele noi cu puteri instalate de pana la 10 MW, numarul de certificate verzi se reduce cu 0,7 unitati certificate pentru fiecare MWh produs si livrat, de la nivelul de 3 certificate.

In cazul producatorilor de energie fotovoltaica, se reduce numarul de certificate verzi de la 6 la 3, iar pentru producatorii de energie eoliana numarul de certificate verzi se reduce cu 0,5 unitati pana in 2017 si 0,22 unitati din 2018, de la nivelul iniatial de 2 certificate verzi.

In comunicat se mai arata ca Legea de aprobare a fost trimisa de presedinte la Curtea Constitutionala, deoarece nu s-a procedat in conformitate cu tratatele Uniunii Europene, fapt ce ar expune Romania la proceduri de infringement, si ca legea contestata nu are nicio legatura cu reducerea numarului de certificate verzi.

Guvernul trebuie sa vanda 8%...
Citeste si: Guvernul trebuie sa vanda 8% din Petrom salariatilor

Sindicatele din industrie protesteaza miercuri la Curtea Constitutionala si joi in Piata Victoriei, pentru a cere solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.

Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicalistilor ca trebuie sa protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adaugand ca presedintele Basescu este cel care refuza promulgarea legii privind certificatele verzi si "submineaza", astfel, economia nationala si precizand ca este dispus sa protesteze si el la Cotroceni. In 26 februarie, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Ordonanta de urgenta stabileste ca, incepand din 1 iulie 2013, producatorii de energie regenerabila vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmand sa le recupreze din 31 martie 2017. Potrivit OUG 57, se amana pana in 2017, acordarea unui certificat verde pentru producatorii de energie in hidrocentrale noi cu puteri instalate de pana la 10 MW, un certificat verde pentru companiile care exploateaza parcuri eoliene si doua certificate verzi in cazul producatorilor de electricitate fotovoltaica.

Basescu a aratat in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Dancila: Luam in calcul...
Citeste si: Dancila: Luam in calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile

Presedintele a precizat ca OUG 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO. "Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 201,3 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a aratat presedintele in sesizare.

Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea CC, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Traian Basescu nu a luat in calcul "date esentiale ale procesului de comunicare cu CE".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ordonanta pentru ridesharing va fi adoptata astazi