Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, luni, cu omologul sau american, presedintele Barack Obama, inainte de inceperea Summitului Securitatii Nucleare de la Haga, Olanda.

In acest sens, Administratia Prezidentiala a publicat pe site-ul institutiei o serie de imagini in care presedintele Basescu discuta cu presedintele Barack Obama, insa in acest moment nu exista informatii despre subiectul discutiei dintre cei doi si nici durata intrevederii.

Alaturi de cei doi presedinti, intr-una dintre fotografii, apare si premierul Belgiei, Elio Di Rupo, iar in celelalte imagini este prezent, langa Traian Basescu, noul premier al Italiei, Matteo Renzi. In plus, in alte fotografii, Basescu apare alaturi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Inainte de plecarea la Haga, Traian Basescu a declarat luni ca Romania este una dintre cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear, astfel ca subiectul summit-ului este foarte important. Presedintele a mentionat ca Summit-ul Securitatii Nucleare se afla la cea de-a treia editie si reprezinta o initiativa a presedintelui SUA, Barack Obama, prima editie desfasurandu-se la Washington iar cea de-a doua, in 2012, la Seul, unde a participat si Romania, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a declarat ca, din punctul de vedere al Romaniei, Summit-ul Securitatii Nucleare, aflat la a treia editie, este extrem de important, intrucat tara noastra este una dintre cele 32 de tari ale lumii care detine tehnologia intregului proces de fabricatie a combustibilului nuclear, respectiv extragerea din mina, procesare, ardere in reactor si tratarea reziduurilor.

Europarlamantare 2019: Peste...
Citeste si: Lista candidatilor aflati in lupta pentru voturi la europarlamentare

"Din acest punct de vedere, Romania este una din tarile extrem de importante in ceea ce priveste modul in care gestioneaza activitatile nucleare pe teritoriul national, este una din cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui Basescu, exista si aspectul national pe care il asuma fiecare tara, securitatea nucleara, in asa fel incat operatiunile care implica activitati nucleare sa nu pericliteze siguranta cetatenilor si a adaugat ca la Summit-ul de la Seul o serie intreaga de state si-au luat angajamente cu privire la actiunile in teritoriul national, dar si legate de cooperarea antiterorista, in spatiul international, precum si legat de tranzitul materialelor nucleare.

Seful statului a anuntat ca acest summit va face o trecere in revista asupra modului in care statele care si-au luat angajamente si si-au dus la indeplinire aceste angajamente luate la editia precedenta. Basescu a anuntat ca se va formula un nou set de angajamente pe care statele participante si le vor lua privind securitatea nucleara.

Finantele nu i-au mai...
Citeste si: Valentin Mavrodin il inlocuieste pe Radu Ghetea la conducerea CEC Bank

Presedintele a enumerat cateva tari care la ultimul Summit, de la Seul, si-au luat angajamente si care acum, prin intermediul sefilor de stat, vor informa cu privire la modul de respectare a acestora. "Alaturi de Romania au fost Marea Britanie, Indonezia, Canada, Coreea de Sud, SUA, Italia, Olanda si alte tari", a mentionat Basescu.

Seful statului a mai aratat ca obiectivele principale ale Summit-ului de la Haga sunt legate de reducerea amenintarii terorismului nuclear, acesta fiind principalul obiectiv, iar al doilea obiectiv, legat de prevenirea achizitionarii de materiale nucleare de catre teroristi sau de catre organizatii neautorizate.

Potrivit presedintelui Romaniei, subiectul acestui summit este extrem de important, avand in vedere contextul actual, in care tot mai multi au tendinta de a detine tehnologii nucleare si nu intotdeauna in scopul utilizarii pasnice. "Astfel de dezbateri, la nivelul sefilor de stat, sunt extrem de importante si ele au o anume specificitate. Spre deosebire de alte tipuri de summit-uri, acest summit se bazeaza pe angajamentele voluntare ale statelor, care in acelasi timp se coreleaza la nivel international", a mai afirmat Traian Basescu.

Liviu Dragnea: Premierul...
Citeste si: Liviu Dragnea: Premierul Olandei a jignit Romania

Presedintele a tinut sa precizeze ca cel mai important lucru care trebuie facut in activitatile nucleare este in mod categoric "transparenta, informarea reciproca asupra capabilitatilor, a masurilor, a securizarii, in asa fel incat activitatile nucleare sa nu reprezinte un risc, ci un beneficiu pentru omenire".

Presedintele Traian Basescu participa, luni si marti, la Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Basescu: Scrutinul este important pentru situatie in care se afla UE