Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Haga, unde a participat la Summit-ul securitatii nucleare, ca, daca Romania nu ar avea securitate, uraniul ars in reactoarele de la Cernavoda ar putea ajunge pe mana teroristilor si s-ar putea fabrica bombe nucleare.

Seful statului a aratat ca niciun sef de delegatie nu si-a permis sa mearga, in cadrul Summit-ului de la Haga, pe abordari tehnice, care prezentate public ar fi fost de neinteles, si a adaugat ca a face partizana polulatia in realizarea securitatii nucleare, prin informare, este un lucru extrem de important.

In plus, Basescu a mentionat ca omul de rand, nu doar in Romania, ci si in SUA, si in Japonia, si in statele fostei Uniuni Sovietice, unde sunt instalatii atat de departe de standardele necesare, sau alte tari europene, nu realizeaza riscul unor accidente nucleare, informeaza Mediafax.

"Spre exemplu, uraniul de la noi, ars in reactoarele de la Cernavoda, pe urma devine extrem de radioactiv. Eu am vazut, am stat langa o bara de uraniu, care se baga in reactor (...) Dupa ce arde in reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Daca nu am avea securitatea necesara, si cantitati de uraniu ars in reactoarele de la Cernavoda ar ajunge pe mana teroristilor, s-ar putea fabrica si mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera, ori prin radioactivitate sau prin utilizarea la un standard mai intalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni", a spus Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca oamenii nu realizeaza riscurile, de aceea un stat ca Germania si-a propus sa reduca productia nucleara, din cauza riscurilor ridicate pentru mentinerea securitatii nucleare.

"Ca si in aviatie, orice accident in zona nucleara genereaza adaptari ale instalatiilor, sistemelor de securitate, pentru a se preveni incidente mai mici sau mai mari, pana la dezastre", a spus Basescu, precizand ca, din acest punct de vedere, Romania este continuu intr-un proces de consolidare a securitatii instalatiilor.

Presedintele a vorbit si despre securitatea cibernetica a instalatiilor nucleare si a precizat ca in cadrul Summit-ului s-a vorbit despre riscul major din acest punct de vedere.

"Imaginati-va reactoare in functiune, cu sistem cibernetic virusat, care da alte comenzi in reactor, ar fi un adevarat dezastru, sa apara inchiderea racirii, nesupravegherea temperaturilor in reactor", a mai declarat presedintele, afirmand ca statele isi concentreaza atentia pe prevenirea efectelor unui atac cibernetic la sistemele de comanda la reactoarele nucleare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri