Presedintele Basescu a declarat, miercuri, dupa bilantul SRI, ca este posibil ca Romania sa fie unul dintre beneficiarii repozitionarii fortelor NATO, urmare a evolutiilor din regiune, ceea ce o va face "mult mai atractiva" pentru spionaj, astfel ca trebuie consolidata componenta de contraspionaj.

Dupa sedinta de bilant a SRI, presedintele Basescu a sustinut o declaratie de presa alaturi de directorul Serviciului, George Maior, in care a vorbit si despre prioritatile institutiei pentru anul 2014.

"In mod categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activitatilor de spionaj pe teritoriul Romaniei, urmare a evolutiilor din regiune", a spus seful statului. El a adaugat ca "este posibil ca Romania sa fie unul dintre beneficiarii repozitionarii fortelor NATO (...), ceea ce o va face mult mai atractiva (...) pentru spionaj", potrivit Mediafax.

"De aceea, componenta de contraspionaj trebuie consolidata, ca o adaptare la realitatea de astazi", a continuat presedintele. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca in Romania, Polonia si celelalte state care au granita cu Ucraina trebuie sa existe capabilitati NATO, in contextul evenimentelor din Ucraina.

"Va trebui ca in perspectiva summit-ului de la Londra (din septembrie -n.r.), dar si masurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, in urma analizelor care se fac saptamanal, sa existe capabilitati militare pe aceasta zona, Polonia, Romania, celelalte state care au granita cu Ucraina, capabilitati care sa permita o situatie operativa a fortelor NATO in aceasta zona", a precizat ministrul Apararii, Mircea Dusa, in cadrul unor declaratii de presa la conferinta "AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014", organizata la Bucuresti de NATO Communications and Information Agency.

Citeste si:
Paleologu, propus la functia de presedinte al Romaniei
Theodor Paleologu, propus...

Ministrul Apararii a declarat ca, in urma aparitiei crizei din Ucraina, "pe manualul NATO si a felului in care se actioneaza la combaterea crizelor s-au luat masuri suplimentare de supraveghere aeriana, de schimb de informatii cu conducerea NATO si cu statele din NATO pe analiza situatiei din Ucraina si a situatiei din aceasta zona". "Deja un avion al NATO face supraveghere aeriana, un avion AWACS, care impreuna cu centrele de comanda de control si de supraveghere aeriana din Romania (...) impreuna cu avioanele romanesti care asigura politia aeriana, incepand de la momentul declansarii crizei, opereaza in spatiul aerian al Romaniei, asigurand coordonarea supravegherii aeriene si a misiunilor de politie aeriana", a mai spus Dusa.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, inainte de plecarea la Haga, la Summit-ul Securitatii Nucleare, ca va profita de prezenta mai multor sefi de stat pentru a informa cu privire la necesitatea repozitionarii resurselor militare ale NATO.

"Voi valorifica sansa ca foarte multi sefi de stat sunt prezenti la Haga si, in afara summit-ului, voi informa cu privire la situatia din regiune", a spus seful statului. Traian Basescu a adaugat ca va informa cu privire la "nevoia de repozitionare a resurselor militare ale NATO, ca urmare a activitatilor militare din ultimele luni ale Federatiei Ruse".

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa isi repozitioneze fortele militare si sa intensifice capacitatea de reactie, in contextul riscului unei interventii ruse in regiunea separatista Transnistria si in estul Ucrainei, a afirmat duminica generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa.

Citeste si:
Stoltenberg a anuntat ca Mircea Geoana va fi adjunctul lui la NATO
Jens Stoltenberg a anuntat ca...

"Trebuie sa ne gandim la aliatii nostri, la pozitionarea fortelor in Alianta si la sporirea capacitatii de reactie, astfel incat sa fim acolo pentru aparare, daca va fi nevoie, in principal in zona baltica si in alte locuri", a spus generalul Breedlove. Presedintele Traian Basescu a avut discutii informale, luni, la Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga, cu presedintele american, Barack Obama, si cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Presedintiei.

De asemenea, Biroul vicepresedintului american a anuntat intr-un comunicat ca Joe Biden a vorbit la telefon cu presedintele roman Traian Basescu despre tensiunile din Ucraina. Cei doi au discutat despre "viitorii pasi in vederea sustinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar si despre nevoia intensificarii sanctiunilor vizand Rusia in cazul in care continua directia actuala", se arata in comunicat, citat de presa la Washington.

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat "angajamentul nostru ferm fata de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic si acordul cu privire la efectuarea unor pasi suplimentari in vederea consolidarii apararii noastre colective (in cadrul) Aliantei" Nord-Atlantice.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca inainte de intalnirea de la Haga cu presedintele SUA, Barack Obama, a avut "o discutie lunga" cu vicepresedintele Joe Biden, el nefacand publice detalii privind discutiile avute, dar mentionand ca abordarile sale traditionale nu sunt schimbate.

Citeste si:
Basescu: Merkel si Marcon izoleaza estul UE de Vechea Europa
Traian Basescu: Angela Merkel...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Traian Basescu: Afara PSD! Sa vina PNL!