Primul ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019, insa surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca in programul de convergenta ce urmeaza sa fie trimis catre CE nu va fi mentionata nicio data pentru acest obiectiv

"Este extrem de important ca toate aceste realizari economice sa fie de durata, sa putem sa indeplinim planul de convergenta pe care ni l-am asumat, pentru ca Romania sa se ridice la standardele economice si sociale ale Uniunii Europene si obiectivul intrarii in spatiul euro in 2019 sa fie atins", a spus Ponta in sedinta de guvern, dupa ce a ramarcat ca si presedintele Traian Basescu a vorbit investitorilor despre performantele economiei romanesti.

In luna februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale, si ca tinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019. In aprilie 2013, tot Ponta spunea ca 1 ianuarie 2019 este un termen realist pentru adoptarea monedei euro.

In programul de convergenta transmis insa tot atunci Comisiei Europene se arata ca angajamentul de adoptare a monedei euro este mentinut "pentru o data la care va fi atins obiectivul privind indeplinirea criteriului nominal si real de convergenta". Guvernul nu a adoptat inca, in acest an, programul de convergenta care este aprobat anual si trimis la Bruxelles.

Surse oficiale au declarat, miercuri, agentiei Mediafax ca anul 2019 este prezentat in continuare ca tinta doar in declaratii oficiale si nu va fi inclus nici in programul de convergenta care urmeaza sa fie aprobat de Guvern si transmis Comisiei Europene. La finele anului 2012, cand Romania inca pastra tinta de adoptare a monedei euro in 2015, Ponta a declarat ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie.

Citeste si:
Leul s-a depreciat fata de euro in ultima zi din 2019
Leul s-a depreciat fata de...

O luna mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil. Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-II, timp in care moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Polonia a renuntat de asemenea, in programul de convergenta actualizat transmis CE in luna aprilie, la asumarea unei tinte indicative privind aderarea la zona euro, invocand ca motive incertitudini legate de orizontul de timp necesar pentru respectarea preconditiilor, dar si "situatia din zona euro". Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, in luna iulie, ca adoptarea euro va intarzia probabil pentru o perioada de inca 10 ani, deoarece este necesara modificarea constitutiei, care nu poate fi realizata fara o majoritate calificata de cel putin doua treimi in Parlament.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si