Romania nu are planificata apararea R. Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constitutiei sale, Moldova este un stat neutru, a declarat presedintele Traian Basescu, referindu-se la o afirmatie a premierului Victor Ponta privind apararea tarii vecine.

"Vreau sa informez si pe romani si pe moldoveni, si cancelariile occidentale, aliatii nostri ca Romania nu are planificata in niciun fel apararea R. Moldova prin mijloace miltare. Si asta plecand chiar de la Constitutia R. Moldova care se declara stat neutru. Atata timp cat suntem o tara democrata trebuie sa respectam statutul constitutional al unui vecin, chiar daca acest vecin este Republica Moldova", a precizat Traian Basescu, dupa ce Victor Ponta a spus, sambata, va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, inclusiv a serviciilor de informatii, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina, scrie Mediafax.

Seful statului a spus ca premierul trebuie sa ajute R. Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetica.

"Cred ca ceea ce ar trebui sa-l preocupe pe premier pentru a ajuta R. Moldova este sa treaca de la declaratii la fapte. Eu nu am mijloace sa fac ce trebuie facut, mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie sa dea prioritate, daca vrea sa ajute R. Moldova, daca vrea sa apere R. Moldova, proiectelor de ingerconectare energetica, fie ca vorbim de cele doua linii de 400 de kilovolti, Iasi-Ungheni-Strauseni sau Suceava-Balti, fie ca vorbim de finalizarea lucrarilor la gazoduct cat mai rapid si extinderea acestuia de pe magistrala Iasi-Ungheni pana la Chisinau. Acestea sunt modalitati prin care putem apara R. Moldova, pentru ca altfel totul ramane o demagogie", a spus Traian Basescu, amintind ca Moldova e dependenta energetic de importurile de energie electrica si de gaze din Federatia Rusa.

Presedintele a mai spus ca Guvernul mai poate ajuta R. Moldova "prin punerea in aplicare cu prioritate a proiectelor de interconectare, a proiectelor prin care ii ajutam ca institutiile lor sa evolueze pozitiv in directia justitie si afaceri interne, prin punerea la dispozitie a sumelor promise pentru renovarea scolilor". "Asa putem apara Republica Moldova, nu lansand afirmatii neclare", a punctat Basescu.

Citeste si:
Echipa Romaniei de tenis de masa s-a calificat la JO de la Tokyo
Tenis de masa: Echipa...

Premierul Victor Ponta spune ca va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, inclusiv a serviciilor de informatii, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina.

"Romania nu este in niciun fel amenintata, dar regiunea e un focar de pericol si trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru a asigura integritatea si securitatea Republicii Moldova", a declarat premierul Victor Ponta, sambata, la Targu Jiu.

El a precizat ca sedinta CSAT o stabileste presedintele, el urmand insa sa propuna, in calitate de vicepresedinte al CSAT, sa fie facuta o analiza in legatura cu ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.

"Presedintele o stabileste (sedinta CSAT-n.r.), noi vom propune. In calitatea mea de vicepresedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu sa avem din partea tuturor institutiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci si din partea serviciilor de informatii, o analiza foarte clara apropo de ceea ce putem si trebuie sa facem pentru a sprijini guvernul pro-european si guvernul legitim al Republicii Moldova", a declarat premierul.

Citeste si:
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria
Evgeny Nikolsky este noul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mizele atacului presedintelui Ucrainei la adresa Romaniei