Presedintele Traian Basescu a declarat ca decorarea mai multor intelectuali din Romania reprezinta un semn si a aratat ca nici oamenii politici, dar si inca prea multi romani nu stiu sa isi tina aproape aceasta intelectualitate si nu se straduiesc deloc sa o inteleaga.

Traian Basescu a declarat in discursul sustinut dupa ceremonia de decorare ca isi da seama ca se afla in fata "unei parti a intelectualitatii romane", pe care tot timpul a incercat sa o inteleaga in exigentele ei, chiar daca nu a inteles-o intotdeauna in scrisul ei, in opera ei, in intamplarile culturale pe care le-a generat, scrie Mediafax.

"Asta nu este vina lor, ci este a mea. Cu toate acestea, nu am niciun complex fata de intelectualitatea din Romania, pentru ca, sunt convins, niciunul din ei n-ar conduce un vapor de 300 de metri, asa ca asta e - fiecare, la ce ne pricepem", a afirmat presedintele.

Seful statului a spus ca evenimentul este un semn de recunostinta, nu neaparat a presedintelui.

"Multi confunda un moment de decorare cu momentul in care presedintele ofera ceva. Nu, presedintele doar recunoaste merite, si nu o face in numele lui, ci o face in numele natiunii pe care oamenii decorati o servesc", a spus Basescu.

Citeste si:
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea
Curtea de Apel: Traian...

Traian Basescu a mai spus ca si-ar dori ca "intamplarea de astazi" sa fie un semn catre toata intelectualitatea din Romania. "O intelectualitate pe care si noi, oamenii politici, dar si inca prea multi romani,nu stiu sa si-o tina aproape, nu se straduiesc deloc sa o inteleaga si trec pe langa ea fara sa realizeze ca trec pe langa ce are mai valoros natiunea romana", a adaugat presedintele.

El a aratat ca sunt oameni care au facut ca, pentru cititorii romani, marile opere ale lumii sa nu ramana straine, oameni care genereaza idei filosofice, idei de valoare, idei pe care prea putini sunt pregatiti sa le puna in aplicare sau sa le valorifice.

"Avem tot aici reprezentanti a unei institutii care, pentru mine, a devenit o mandrie. Slava Domnului, ca aceasta mandrie a acoperit perioada 2005-2012. As spune, pentru stabilitatea din Romania, in functii importante, a fost totusi o performanta si ma refer nu numai la Horia Roman Patapievici, dar ma refer la toata echipa din care a facut parte si domnul Mihaies, toata echipa de la ICR, care au facut ca Institutul Cultural Roman sa fie un egal al Institutului Cervantes, spre exemplu, sau al altor extrem de importante institutii culturale", a spus presedintele Basescu.

Potrivit sefulu istatului, faptul ca in mandatul acestei echipe Institutul Cultural Roman a detinut presedintia institutelor culturale din lume este un element de mandrie, poate nu atat pentru cei care au condus ICR, dar in primul rand pentru el.

Citeste si:
Traian Basescu: Afara PSD! Sa vina PNL!
Traian Basescu: Afara PSD! Sa...

"Institutul a dat o sansa extraordinara oamenilor valorosi din cultura romaneasca sa fie cunoscuti in strainatate. Sigur, aproape ca la celebra finala de la Sevilla, m-am bucurat cand am aflat ca un film romanesc a castigat Ursul de Aur la cea de-a 63-a editie a Berlinalei. Nu mai putin important - si aici sunt patru oameni care au facut din Palatul Cotroceni o poarta deschisa inspre cultura, prin programul «Cotroceni - usi deschise catre cultura» - dintr-o institutie care pentru foarte multi romani este o enigma, cei decorati astazi au reusit sa faca un loc in care romanii care au dorit sa aiba parte de momente de cultura de cel mai inalt nivel au putut sa vina si sa-si linisteasca sufletul in preajma unor opere de arta, a unor proiecte culturale exceptionale", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a decorat, vineri, intr-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalitati culturale si ale societatii civile, intre care Horia-Roman Patapievici.

Intre cei decorati de seful statului se numara de asemenea Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihailescu, Calin Peter Netzer.

Citeste si:
Paleologu, propus la functia de presedinte al Romaniei
Theodor Paleologu, propus...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Basescu: Scutul de la Deveselu a devenit mai actual ca oricand