15 Mai 2014

Duane Butcher: Achizitionarea de avioane F-16 va furniza capacitatea de a reactiona puternic si eficient in cazul unei agresiuni



Achizitionarea unui avion de vanatoare complet interoperabil cu NATO si forte SUA este un pas important pentru transformarea fortelor aeriene romane in forte armate moderne si interoperabile, F-16 furnizand capacitatea unei reactii puternice si eficiente in cazul unei agresiuni, afirma Duane Butcher, transmite Mediafax.

"F-16 va furniza capacitatea unei reactii puternice si eficiente in cazul unei agresiuni la nivel regional, capacitate extrem de necesara la granitele NATO", a spus Insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher, cu ocazia unei receptii organizate de Lockheed Martin, in prezenta premierului Victor Ponta.

In luna decembrie 2012, dupa ce ambasadorul american Mark Gitenstein si-a incheiat mandatul in Romania, Duane Butcher, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Insarcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. El ocupa aceasta functie pana la sosirea noului ambasador al SUA in Romania.

"Este o placere si o onoare sa ma aflu aici cu dumneavoastra in aceasta seara pentru a sarbatori o realizare plina de semnificatii, achizitionarea de catre Romania a aeronavelor F-16 produse de Lockheed Martin. Aceasta decizie indrazneata este integral in conformitate cu obiectivele afirmate ale natiunii dumneavoastra si va constitui un pilon fundamental in cadrul parteneriatului nostru strategic in continua dezvoltare. Suntem in mod special satisfacuti de aceasta achizitie, iar programul si pregatirea aferenta sosesc intr-un moment extrem de important pentru regiunea Marii Negre. Prin utilizarea unei noi platforme de armament cum este aeronava F-16, Romania demonstreaza un angajament ferm in domeniul apararii, in asumarea unui rol de prima marime in stabilitatea regionala si a unei contributii semnificative la apararea colectiva in cadrul NATO", a spus Butcher.

El a aratat ca aeronavele F-16 au acumulat o experienta extraordinara in privinta fiabilitatii, eficientei si a capacitatii de a ramane relevante pe termen lung.

"Acesta este exact modul in care privim si contributia fortelor armate ale Romaniei. Privim cu incredere spre un viitor in care ele isi vor intari continuu capacitatile si isi vor asuma din ce in ce mai multe responsabilitati in regiune. Pentru a continua pe acest drum este insa nevoie de sprijinul tuturor", a spus oficialul american.

El a adaugat ca este apreciat si angajamentul consecvent al autoritatilor romane pentru cresterea bugetului apararii in vederea atingerii standardului NATO de 2% din PIB, un imperativ necesar pentru ca fortele armate sa isi planifice capacitatile pe termen mediu si lung, precum si un element important in efortul de a isi asuma un rol de prima marime printre ceilalti aliati din cadrul NATO.



Citeste si