Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a atras atentia asupra faptului ca fondurile insuficiente alocate pentru programele de mediu din Romania pot duce la initierea procedurii de infringement. Situatia va fi discutata in coalitia guvernamentala.

Borbely a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, ca Romania ar trebui sa aloce 3,5 – 4 miliarde de euro in plus in domeniul Mediului numai pentru proiecte legate de alimentarea cu apa, canalizare, deseuri, situri contaminate.

"Va spun un singur domeniu unde nu numai ca suntem nemultumiti dar, daca nu se schimba ceva, Romania nu isi va putea finaliza capitolele asumate in ceea ce priveste Mediul. Fata de 5,5 miliarde de euro, primite in perioada 2007 - 2013 pe POS Mediu, din informatiile noastre, in perioada 2014 - 2020 se aloca 3,5 miliarde de euro. Atunci cand la nivelul UE se aloca mai multi bani pe mediu, e lumea mai atenta la biodiversitate, situri contaminate, deseuri, schimbari climatice, reducerea emisiilor de carbon, Romania aloca cu 2 miliarde de euro mai putin pentru Mediu. Nu se poate. La Mediu ar trebui, numai la apa, canalizare si sisteme de alimentare cu apa, deseuri, situri contaminate, inca 3,5 - 4 miliarde de euro in plus. Altfel, vorbim de infringement daca nu ne achitam de cele asumate la negociere, dar vorbim si de sanatatea oamenilor", a spus Borbely, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, Romania inregistreaza o "ramanere in urma" de 7 - 8 la suta fata de cele asumate la negocierile de aderare in cazul localitatilor fara apa si canalizare.

"Daca nu se suplimenteaza POS Mediu, Romania nu va putea sa se achite de obligatiile in ceea ce priveste retelele de canalizare, unde trebuia ca pana in 2013 sa avem 51 la suta rezolvata canalizarea pe tara, or noi avem 45 la suta si suntem ramasi in urma si la alimentarea cu apa a localitatilor. Avem calcule clare, ce trebuie sa faca Romania, cati bani trebuie sa cheltuiasca din bani europeni pentru a se achita de aceasta sarcina. Nu sunt destui banii care s-au alocat si acest lucru va trebui discutat la nivelul coalitiei, sa se suplimenteze in acest program", a subliniat vicepresedintele politic al UDMR.

Citeste si:
Protecția mediului și clima sunt importante pentru 94% dintre europeni
Protecția mediului și clima...

Laszlo Borbely a participat, vineri, la Cluj-Napoca, impreuna cu eurodeputatul Iuliu Winkler, la relansarea programului actualizat al UDMR intitulat "Transilvania 2020".

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
DNA cere aviz pentru urmarirea penala a lui Laszlo Borbely
Setari Cookie-uri