Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa intalnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Marea Neagra a devenit "stomacul moale", partea cea mai vulnerabila din regiune si a propus in acest sens consolidarea flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice.

Presedintele a aratat, in conferinta de presa comuna cu Anders Fogh Rasmussen, ca a discutat cu oficialul NATO la Cotroceni despre "situatia de securitate din Marea Neagra", mentionand ca este vorba despre o "situatie care s-a deteriorat consistent si care acum are o alta imagine, dupa anexarea Crimeei si dezvoltarea unui alt centru de putere in Crimeea, care de data aceasta nu se mai afla sub controlul ucrainean".

"Dupa Nagorno Karabah, Osetia, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, iata un nou punct pe harta Marii Negre unde se afla concentrate forte militare ale Federatiei Ruse care creeaza instabilitate si dezechilibre in raportul de forte din Marea Neagra, dezechilibre care vor trebui compensate", a spus Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Presedintele a explicat ca a subliniat "necesitatea consolidarii flancului estic al Aliantei, aducand ca argument si dezechilibrul strategic creat in Marea Neagra".

Traian Basescu a mai precizat ca nu este o noutate, pentru ca "problema consolidarii flancului estic s-a pus imediat ce Federatia Rusa a inceput operatiunile de preluare a Crimeei", si a adaugat ca "navele americane, avianele canadiene, suplimentarea trupelor terestre americane s-au facut imediat, in acest proces de consolidare si de incerare de restabili echilibrele strategice, pe flancul de est al Aliantei".

Citeste si:
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Sondaj CURS pentru Primaria...

"In opinia noastra, Marea Neagra a devenit, acum, partea cea mai sensibila in regiune. Este vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este, daca vreti, stomacul moale", a mai comentat Traian Basescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Vlad Voiculescu recunoaște că tatăl său a colaborat cu Securitatea
Setari Cookie-uri