Proiectul de lege initiat de Remus Cernea care prevedea posibilitatea incheierii parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex a fost respins miercuri de Camera Deputatilor, dupa ce acesta i-a indemnat pe parlamentari sa nu "arunce la cos" drepturile cetatenilor.

Au fost inregistrate 298 voturi pentru respingerea proiectului, 4 impotriva si 3 abtineri. Cernea a facut apel, la inceputul dezbaterii, ca un lider de grup parlamentar sa ceara amanarea discutarii acestui proiect, pe motiv ca el a depus o sesizare privind nereguli la intocmirea raportului de catre Comisia juridica, insa niciun lider nu a raspuns solicitarii lui Cernea, potrivit Mediafax.

El a spus ca trebuie mai intai clarificata situatia de la Comisia juridica si apoi supusa la vot legea. “Suntem in fata unei fraudari a votului la Comisia juridica. Dezbaterea proiectului va avea reverberatii la nivel national si international. Trebuie amanata respingerea acestui proiect daca exista intelepciune si o dorinta de a salva aceasta institutie”, a spus Cernea.

El a sustinut ca parteneriatul civil este o institutie care le permite celor care convietuiesc impreuna sa beneficieze de minimum de drepturi. “O astfel de reglementare ajuta zeci de cupluri, legea este construita astfel incat sa nu mai existe nicio discriminare pe criterii sexuale”, a mai spus Cernea. “Sa recunoastem drepturile cetatenilor, nu sa le aruncam la cos”, a adaugat Cernea.

Diferenta de mentalitati

Cernea a anuntat ca va redepune in curand acest proiect de lege si spera ca “mentalitatile sa se deschida”. Comisia juridica a respins, cu unanimitate, in 5 martie, proiectul de lege, argumentele fiind religioase si sociale.

Citeste si:
Directiva PSD2 a fost aprobata de Camera Deputatilor: ce inseamna asta
Directiva PSD2 a fost...

Remus Cernea a sustinut atunci ca 17 state membre ale UE permit in prezent cuplurilor de acelasi sex sa-si oficializeze relatia si a aratat ca proiectul de lege ar reglementa vidul legislativ legat de concubinaj si testament. Pentru a-si convinge colegii, Cernea a citat din Biblie un pasaj potrivit caruia "daca dragoste nu e, nimic nu e". Si deputatii din comisie au dat citate din Vechiul Testament pentru a respinge argumentele lui Cernea.

La sedinta Comisiei juridice a fost prezenta si Briana Caragea, care s-a recomandat ca "femeie, heterosexuala si credincioasa", care lupta pentru drepturile omului, ea sustinand proiectul lui Remus Cernea, pe motiv ca acesta ar umple "un vid legislativ". Proiectul de lege propus de Cernea definea parteneriatul civil ca fiind "un contract incheiat fara niciun fel de dicriminare intre doua persoane care decid sa convietuiasca in baza afectiunii, respectului si sprijinului reciproc si a egalitatii in drepturi". Camera Deputatilor este for decizional in privinta acestui proiect.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »



Citeste si
Parteneriatul civil intre gay, avizat la Camera Deputatilor