Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentioneaza sa le scrie lui Traian Basescu si Augustin Zegrean pentru a-i ruga sa urgenteze promulgarea Codului Insolventei. Totodata, el a denuntat existenta unei "neglijente grave" pe traseul CC-Presedintie, care blocheaza actul normativ.

Ponta a spus ca in 2013 Guvernul a aprobat prin OUG noul Cod al insolventei, iar CC a transmis ca este foarte buna legea, dar este necesara adoptarea prin lege, in Parlament. "Deci au trecut cateva luni in care evazionistii s-au bucurat foarte tare. S-a aprobat prin Parlament, dar a fost contestata de colegii liberali, adica exact cei care facusera OUG cand erau la guvernare. Am inteles si asta. Au trecut patru saptamani, se implinesc poimaine, de cand CC in unanimitate a respins contestatia PNL si totusi Codul insolventei nu este promulgat. Eu pot sa cred aici ori ca este vorba despre o neglijenta grava, pentru ca sunt patru saptamani in care noi nu putem sa incasam bani la bugetul de stat, fie ca e ceva mult mai rau decat atat", a precizat Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca presedintele Traian Basescu spune ca nu poate promulga legea pentru ca nu a primit motivarea de la CC, in timp ce CC precizeaza ca nu a avut timp sa scrie motivarea. "Noi facem rost de bani daca acest circuit de interese care a blocat modificarea Legii insolventei anul trecut si care blocheaza si azi, cand vorbesc, reusim sa-l rupem si de acolo o sa obtinem foarte multi bani care sa acopere si CAS si alte lucruri", a spus Ponta.

Intrebat ale cui sunt interesele pe care le apara Basescu, Ponta a raspuns: "Stiti foarte bine ca presedintele si anul trecut a iesit sa apere un trust de presa, care e in insolventa si care il apara pe domnia sa. Am inteles. Am facut proiectul de lege, l-am adoptat, s-a facut de catre PNL contestatie, ca acuma trustul trecuse la PNL, s-a repsins, si avem patru saptamani de cand nu reusim. Am facut toate procedurile asa cum ne-a cerut si domnul presedinte Basescu, si CC".

Ponta a spus ca atat el persoanl cat si ANAF cauta in fiecare zi legea in Monitorul Oficial ca sa o aplice si sa stranga bani la buget. "Vorbesc de datorii de miliarde de lei la bugetul de stat ale acestor comapanii care sunt de ani de zile in insolventa, dar functioneaza foarte bine fara sa plateasca taxe si impozite si eu nu gasesc legea. Intre CC si presedinte nu reusim sa o gasim. O sa trimit azi o scrisoare presedintelui CC, presedintelui Romaniei, rugandu-i sa promulgam odata Codul insolventei. Asta e cea mai important masura de stras bani la buget", a mai spus Ponta.

Curtea Constitutionala a decis, in mai, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a depus, in 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constitutionala, aratand ca legea incalca liberul acces la justitie si proprietatea, introduce o discriminare si poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci ca prin accesul la buletinul procedurilor de insolventa, pe internet, se poate vedea daca s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolventa sau ca exista un raport al administratorului judiciar, insa nu exista niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat si s-a dispus in cauza respectiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri