Premierii Romaniei si Israelului au semnat o declaratie de cooperare pentru combaterea angajarii ilegale a muncitorilor straini, eliminarea comisioanelor ilegale incasate de acestia si eliminarea practicilor ilegale de recrutare, potrivit Mediafax.

Documentul a fost semnat la finalul primei sedinte comune de guvern romano-israeliana, organizata, marti, la Ierusalim. Autoritatile din cele doua tari au anuntat anterior ca vor sa creeze cadrul legal prin care muncitorii romani sa fie adusi in Israel fara implicarea agentiilor private de ocupare a fortei de munca, care percep comisioane, uneori peste nivelul stabilit intr-un acord dintre cele doua tari.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a aratat ca vizele temporare pentru muncitorii romani sunt foarte importante pentru Israel, deoarece specialistii romani ajuta la dezvoltarea infrastructurii din aceasta tara. In documentul semnat se mai arata ca cele doua guverne, prin ministerele Educatiei, vor incuraja infiintarea unor lectorate suplimentare de limba romana in institutii de invatamant superior din Israel, precum si alte initiative menite sa conserve si sa promoveze limba romana, si vor sprijini primirea profesorilor israelieni, care vor preda limba ebraica si religia mozaica la complexul educational Lauder-Reut din Bucuresti.

"Cele doua guverne urmaresc consolidarea cooperarii in domeniul securitatii cibernetice si pentru combaterea criminalitatii cibernetice, extinderea cunostintelor, intelegerii si expertizei privind securitatea cibernetica din perspectiva tehnologica, strategica, sociala, internationala si juridica. Guvernele vor coopera pentru crearea unei situatii in care sa reduca la un nivel acceptabil potentialele interferente in privinta autenticitatii, integritatii si disponibilitatii datelor sau a altor daune pentru participantii in spatiul cibernetic. Romania si Israel impartasesc viziunea conform careia utilizarea datelor biometrice poate avea un rol important in securizarea identitatii cetatenilor. In special documente de ultima generatie precum pasaportul electronic pot fi corelate cu posesorul legitim prin identificatori biometrici. Partile au agreat sa continue intensificarea dialogului la nivel de experti pentru a cauta posibile solutii pentru verificarea identitatii online", se arata in document.

Obiectivele celor doua guverne

Guvernele vor actiona pentru extinderea si diversificarea fluxurilor comerciale dintre parti. Partea israeliana a mentionat ca anumite companii israeliene au dezvoltat solutii inovatoare IT&C, de securitate cibernetica, agro-tehnologie, HLS, new-media si alte sectoare hi-tech care sunt potential adecvate pentru piata romana.

Ambele guverne sunt de acord sa promoveze in comun inovatiile in agricultura care sunt strans legate de fenomenul global al schimbarilor climatice si nevoia de ocrotire a securitatii alimentare la nivel global si pentru generatiile viitoare. A fost luata in considerare si posibilitatea cooperarii in proiecte agricole in Africa.

Partea romana a transmis ca a introdus o politica transparenta si coerenta pentru promovarea investitiilor, inclusiv un sistem favorabil de impozitare si alte stimulente pentru investitii directe straine, care sunt aplicate companiilor israeliene active in Romania. Guvernul Romaniei subliniaza beneficiile pe care le pot obtine companiile israeliene prin participarea la dezvoltarea parcurilor tehnologice si a zonelor industriale din Romania.

Ambele guverne au semnalat importanta crearii de parteneriate intre comunitatile de afaceri pentru intensificarea comertului bilateral si a relatiilor economice. Din acest punct de vedere, ambele guverne acorda o importanta speciala inovarii si industriilor cu valoare adaugata mare. Guvernele au invitat industriile si companiile sa coopereze in initiative comune precum parcurile industriale/ tehnologice si alte oportunitati de investitii pentru crearea de noi platforme de antreprenoriat si inovare pe ambele piete, se arata in actul semnat.

"Guvernele declara ca, in domeniile lor de responsabilitate, vor face toate demersurile necesare pentru a se asigura ca generatiile viitoare vor continua sa comemoreze episodul tragic al comunitatii evreiesti din Romania din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Guvernele sunt recunoscatoare tuturor romanilor care, prin actiunile lor, au contribuit la salvarea evreilor in timpul Holocaustului. Institutul Yad Vashem a adunat marturii pe acest subiect si a acordat titlul de „Drept intre Popoare” pentru 60 de romani, inclusiv diplomatului roman Constantin Karadja, umanist si reputat intelectual. Ambele guverne au convenit sa continue eforturile pentru recunoasterea contributiei romanesti la salvarea evreilor in timpul Holocaustului. Guvernele au convenit sa consolideze cooperarea in domeniul educatiei privind Holocaustul prin pregatirea profesorilor romani la Institutul „Yad Vashem” si au semnat un memorandum de intelegere intre ministerele educatiei si Yad Vashem", este un alt angajament din document.

Guvernele mai convin sa consolideze si sa extinda cooperarea in domeniul aplicarii legii, cu precadere in combaterea tuturor formelor de criminalitate organizata si terorism si asigura ca vor lua masurile necesare pentru incheierea in viitorul apropiat a unui Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel privind cooperarea in domeniul securitatii si ordinii publice prin ministerele pentru securitate publica si afaceri interne.
Cele doua guverne au decis sa aiba o noua reuniune comuna, anul viitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
REACTIA Banca Romaneasca dupa amenda de 40.000 lei primita de la ANPC