George Maior, directorul SRI, a declarat dupa audierea la Comisia parlamentara de control ca activitatea infractionala desfasurata de Sandu Anghel si gruparea sa se afla in atentia SRI din 2001, Serviciul transmitand informari diversilor premieri, precum si presedintilor Ilescu si Basescu.

”Evaluarile preliminare realizate la nivelul SRI au relevat ca activitatile infractionale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondual, respectiv ale gruparii interlope pe care o coodoneaza, s-au aflat in atentia SRI din 2001. (...) Date fiind consistenta informatiilor obtinute de SRI, notorietatea, actiunile ilegale ale lui Sandu Anghel in lumea interlopa, impactul transfrontalier al acestor ilegalitati, SRI a actionat consecvent pentru informarea beneficiarilor legali in plan local, central si a organelor de urmarire penala”, a spus Maior.

El a aratat ca, in perioada 2001-2012, SRI a derulat opt actiuni informativ-operative pe profilurile apararea Constitutiei, securitate economica, amenintari transfrontaliere, referitoare la activitati de criminalitate organizata ale gruparii Bercea, scrie Mediafax.

”Aceste actiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, presedinti ai Romaniei, si domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisa presedintelui Traian Basescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce tin de securitate nationala vizavi de acest clan”, a spus Maior.

El a spus ca acea informare remisa presedintelui Basescu nu a continut aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele sau, Mircea Basescu.

Citeste si:
George Maior, audiat in dosarul Laurei Codruta Kovesi
George Maior, audiat in...

Maior a spus ca documentele de informare au fost remise de SRI catre diversi premieri, ministri de Interne, alti membri ai Guvernului, au vizat actiuni ale clanului privind perceperea de taxe de protectie in diverse judete, derularea de operatiuni ilegale cu metale neferoase, evalizune fiscala de mare amploare, coordonarea de retele de trafic de persoane, inclusiv minori, in Italia, Franta, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obtinute prin cersetorie, furt, creditarea ilegala a unor persoane fizice si juridice, cointeresarea unor functionari de finante publice, accesarea si deturnarea de fonduri bugetare destinate minoritatii rome si coruperea unor magistrati in scopul obtinerii de solutii favorabile in diverse dosare.

Maior a mai spus ca analiza solicitata SRI pe cazul Bercea are un caracter preliminar.

”Subliniez caracterul preliminar. La atatea intrebari, sesizari catre parchete - peste 400 de pagini de informari - evident ca evaluarea si analiza ar mai putea continua si cu alte detalii. Semnificativ e ca am prezentat acest raport comisiei in mod oficial”, a mai spus Maior.

Citeste si:
Traian Basescu: Afara PSD! Sa vina PNL!
Traian Basescu: Afara PSD! Sa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea