Dan Voiculescu, patronul Antenelor, are astazi, 7 iulie, un nou termen in dosarul referitor la privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti la cinci ani cu executare, pentru spalare de bani. Cum decizia nu a fost definitiva, sentinta in acest caz s-a amanat de sapte ori. Avocatii mogulului media au facut o noua miscare, inainte de termenul de luni, care ar putea intarzia din nou sentinta, cerand stramutarea dosarului.

Avocatii lui Dan Voiculescu au inaintat aceasta solicitare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce la termenul din 1 iulie al procesului au sesizat faptul ca noul presedinte al completului de judecata nu este impartial. Cererea de stramutare a dosarului formulata de Dan Voiculescu a fost inregistrata vineri la instanta suprema, iar termenul de judecata a fost stabilit in 24 septembrie.La termenul din 1 iulie al dosarului ICA, judecatoarea Camelia Bogdan, presedintele completului, a respins mai multe exceptii, cereri de amanare si de recuzare inaintate de avocati si a extins sechestrul pus pe averea presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, potrivit Mediafax.

Urmatorul termen in dosarul privatizarii ICA a fost stabilit de Curtea de Apel Bucuresti in 7 iulie, cand ar urma sa fie audiati inculpatii, iar aparatorii acestora ar trebui sa puna concluzii in acest proces. Presedintele completului de judecata a mentionat ca instanta va inainta o nota catre Baroul Bucuresti, pentru a desemna avocati din oficiu, in situatia in care, la urmatorul termen, aparatorii alesi ai inculpatilor nu vor putea fi prezenti pentru a spune concluzii sau nu vor dori sa faca acest lucru.

Dan Voiculecu a fost condamnat, in septembrie 2013, la 5 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul privatizarii ICA. Omul de afaceri a fost acuzat de catre procurori ca a achizitionat 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real si a prejudiaciat astfel statul roman cu peste 60 milioane euro.

Termenul de judecata pentru dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care este judecat si Dan Voiculescu, a fost amanat pana pe 7 iulie, iar instanta a dispus punerea sub sechestru a unor terenuri si actiuni ale omului de afaceri.

Citeste si:
Judecatoarea Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura
CSM decide excluderea din...

Instanta a stabilit sa fie extins sechestrul asigurator in cazul mai multor actiuni si terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina si Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurator pe 36 de hectare de teren din strada Garlei, pe doua seturi de peste 5.000 de actiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu si celalalt Cameliei Voiculescu, precum si pe doua seturi de 9,9 milioane de actiuni, in valoare de 2 mil. lei, de la Compania de Cercetari Aplicate si Investigative.

De asemenea, completul de judecata format din Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, care judeca de marti dosarul ICA, a extins sechestrul asigurator si pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate in aceasta cauza. Dupa aceasta decizie a instantei, avocatii inculpatilor i-au recuzat pe cei doi judecatori, invocand faptul ca au instituit sechestrul asigurator in aceasta faza a dosarului. Judecatoarea Camelia Bogdan, presedinta completului de judecata, a precizat ca acest sechestru ar fi trebuit pus inca din faza de urmarire penala.

Exceptii respinse in dosarul ICA

Anterior, instanta a respins exceptiile ridicate de avocati la unul dintre termenele dosarului ICA. Avocatii cerusera, la termenul din 15 aprilie, ca decizia luata de prima instanta, respectiv Tribunalul Bucuresti, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmaririi penale, sa fie reanalizata de un judecator, in Camera Preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti. De asemenea, avocatii au solicitat atunci anularea Hotararii de Guvern 290/2002, prin care Institutul de Cercetari Alimentare a fost trecut din proprietatea statului in proprietate privata.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare este judecat, de marti, de un complet format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat. La inceputul sedintei de judecata, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut un nou termen, pentru ca cei doi judecatori sa poata depune la dosar hotararea Consiliului de conducere al Curtii de Apel prin care ei au fost repartizati in acest complet.

Citeste si:
Gheorghe Mencinicopschi, eliberat conditionat
Gheorghe Mencinicopschi,...

Avocatul Gheorghita Mateut a fost sustinut si de aparatorii celorlalti inculpati din dosar, insa cerereile lor au fost respinse de cei doi judecatori. Dupa ce instanta s-a pronuntat pe aceste cereri, doua avocate din dosar au cerut recuzarea judecatorilor, invocand aceleasi considerente si aratand ca formuleaza cererea in baza articolului 67 alineatul 4 din noul Cod de procedura penala.

Potrivit articolului 67, alineatul 4, "cererea de recuzare se formuleaza oral sau in scris, cu aratarea, pentru fiecare persoana in parte, a cazului de incompatibilitate invocat si a temeiurilor de fapt cunoscute la momentul formularii cererii. Cererea de recuzare formulata oral se consemneaza intr-un proces-verbal sau, dupa caz, in incheierea de sedinta".

"Cantecul de lebada" al lui Voiculescu? „Am pus bazele unui ONG care va investiga toate activitatile lui Traian Basescu”

Fondatorul PC, Dan Voiculescu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca a pus bazele unei organizatii neguvernamentale care va avea ca obiect de activitate "scoaterea la iveala" a activitatilor lui Traian Basescu de dupa 1989.

"Am pus bazele primei organizatii neguvernamentale care va avea ca obiect de activitate descoperirea si scoaterea la iveala a tuturor activitatilor lui Traian Basescu de dupa 1989 si mai ales din ultimii zece ani, de cand este presedintele Romaniei", a afirmat Voiculescu.
Potrivit acestuia, organizatia va lucra in sistemul legal al ONG-urilor.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o vila din sectorul 1 a Cameliei Voiculescu
ANAF vinde la licitatie o...

"Va fi o organizatie de investigatii si cu metode legale va incerca sa aduca in fata opiniei publice si a institutiilor statului toate activitatile lui Traian Basescu", a mai spus fondatorul PC.

Dan Voiculescu: Dosarul ICA nu se apropie de final

Instanta a respins si cererea de recuzare, aratand ca aceasta nu poate fi formulata in baza articolului invocat. Dan Voiculescu a declarat, inainte de judecarea cauzei, ca dosarul ICA nu se apropie de final si nu se teme pentru judecarea acestuia, precizand ca s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judeca aceasta cauza, si are incredere in ea, pentru ca este documentata, "e specializata in spalarea banilor".

"Nu mi-e teama. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecator Camelia Bogdan si am vazut ca e documentata, e preocupata de studiu, are foarte multa comunicari, lucrari si e specializata in spalarea banilor. Am mare incredere ca, fiind specializata in spalarea banilor, va fi in masura sa vada cum mi-am spalat eu banii cu proprii bani. Pentru ca acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spalat niciun alt ban, ca atare comparatia cu Vintu nu are nicio legatura", a spus Dan Voiculescu.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat.

Tribunalul Bucuresti a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a sumei de 2.984.358,3 lei, reprezentand contravaloarea a 9.847.000 de actiuni ICA donate uneia dintre fiicele sale si a sumei de 2.984.358,6 lei, pentru alte 9.847.000 de actiuni ICA, si acestea donate fiicei sale. Instanta a dispus atunci mentinerea sechestrului asigurator instituit de procurorii DNA pe conturi ale lui Dan Voiculescu, pana la concurenta sumei de 20 de milioane de lei, precum si pe un imobil al acestuia din zona Kiseleff, care are o valoare estimata la 250.000 de euro.

Judecatorul a mentinut si sechestrele asiguratorii instituite de procurori pe imobilele mai multor inculpati din dosar. Astfel, au ramas sub sechestru imobilele apartinand lui Sin Gheorghe in valoare de 110.000 de euro, Vica Ene - 88.000 de euro, Mencinicopschi - 456.000 de euro, Sandu Jean Catalin - 210.000 de euro. De asemenea, instanta a mentinut atunci sechestrul asigurator in cazul lui Sorin Pantis - pe un teren, doua apartamente si bunuri, in valoare totala de 2.020.000 de euro, Alexandru Petre - pe jumatate dintr-un imobilul cu o valoare estimata de 110.000 de euro, Vlad Nicolae Savulescu - pe teren si cladire cu o valoare estimata de un milion de euro si pe jumatate dintr-un alt imobil cu o valoare estimata de 95.000 de euro.

Instanta a mai dispus anularea partiala a notei privind propunerea de vanzare a actiunilor gestionate de ADS la SC ICA SA Bucuresti si a celor doua exemplare ale procesului verbal de predare-primire care ar fi fost intocmit in fals la acea vreme de Mencinicopschi, in calitate de director general al institutului, si Sorin Pantis, in calitate de director general executiv al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti. Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Dan Voiculescu, vizat in trei dosare

Patronul trustului Intact este implicat si in dosarul de santaj la adresa adminitratorului RCS-RDS, dar si in afacerea cu ADS in care acesta a concesionat 2.600 ha de teren in conditii mai putin legale.

De asemenea, numele lui Dan Voiculescu apare si in dosarul Bercea Mondial - Mircea Basescu, in care intermediarul Marian Capatana a sustinut in fata procurorilor DNA ca patronul trustului Intact ar fi platit un milion de euro pentru ca numele lui Mircea Basescu, si implicit al presedintelui Traian Basescu, sa apara in acest scandal.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Instanta admite solicitarea ANAF de poprire pentru Daniel Constantin