Premierul Victor Ponta ii trimite o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care ii spune ca nu mai este valabil pactul de coabitare, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale. Guvernul a confirmat faptul ca premierul Ponta a transmis, miercuri, presedintelui scrisorea de denuntare a pactului de colaborare institutionala semnat de cei doi, ca urmare a declaratiilor facute marti de seful statului.

"Tinand cont de declaratiile pe care le-ati facut in data de 05 august, amintite anterior, devine evident ca Pactul de colaborare institutionala nu mai produce efectele politice si institutionale pentru care a fost intocmit. In urma afirmatiilor pe care le-ati facut public in ziua de marti, devine clar pentru toti romanii, dar si pentru partenerii nostri ca ati semnat acest document cu rea-credinta, fara a va asuma in realitate principiile sale. Prin urmare, va aduc la cunostinta pe aceasta cale faptul ca, in actualele conditii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare institutionala semnat in decembrie 2012", afirma premierul in document. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la B1 TV, ca Victor Ponta este un politician ”mai slab” decat el si ca l-a pacalit pe acesta sa semneze pactul de coabitare, aratand ca, daca difuzeaza toate inregistrarile intalnirilor de la Cotroceni, se va vedea ca Ponta este ”o sluga”. ”Slava Domnului, de lipsa de experienta a domnului Ponta care a semnat celebrul pact”, a spus Basescu, la B1 TV. Intrebat daca, in acest sens, ”l-a pacalit” pe Ponta, Basescu a raspuns: ”Da”.

”A fost un politician mai slab decat mine, am fost negociator mai bun decat el si ati vazut cum e in fata mea la...da? Si l-as ruga sa nu mai insiste sa dau toate intalnirile pentru ca va iesi mai prost. L-am vazut, la o emisiune la Antena 3, ca Ponta cere sa se dea toate inregistrarile de la consultari. Sa nu mai spuna inca o data, pentru ca s-ar putea sa le dau, la cererea lui. Pentru ca o sa vedeti o sluga. Vi-l imaginati pe Ponta sa spuna: sunt fericit, domnule presedinte, cand discutam cu acordul cu Fondul, da, e foarte bine domnule presedinte, sunt de acord, domnule presedinte? Vi-l imaginati? Asta este viitorul presedinte, cel care crede ca poate fi presedinte”, a mai spus Basescu. Intitulat "Acord de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si primul-ministru al Guvernului", pactul de coabitare, cum a fost numit atat in mediul politic cat si in mass-media, dateaza din 12 decembrie 2012, imediat dupa alegerile paarlamentare si inainte ca Traian Basescu sa-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.

Documentul, pastrat secret o perioada, a fost semnat de Traian Basescu si Victor Ponta, la acel moment fiind prezenti si Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Documentul era destinat "pastrarii stabilitatii tarii si asigurarii unui climat functional, bunei guvernari" si asigurarii increderii pietelor internationale, prin "armonizarea pozitiilor comune in cadrul puterii executive, cu respectarea atributiilor constitutionale ale presedintelui si Guvernului". Acordul facea referire la evitarea confruntarilor publice inutile, la solutionarea diferendelor si la consultarea ex-ante in privinta mandatelor care vizeaza politicile europene, dar si la independenta justitiei, Ponta si Basescu angajandu-se, sub semnatura, ca independenta Justitiei nu va fi alterata direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea partilor sa manifeste "respect pentru valorile constitutionale si pentru institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, care nu trebuie sa fie atacate si, astfel, delegitimate".
Potrivit Acordului, partile se mai angajau sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept, documentul stabilind chiar si un "cod de conduita", potrivit caruia partile urmau sa "imbratiseze reguli mininale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si adresarea la plural".

Prezent la Consiliul European din decembrie 2012, presedintele Traian Basescu a inmanat documentul liderilor europeni, printre care presedintele CE, Jose Manuel Barroso, presedintele PE, Martin Schulz, si presedintele Frantei, Francois Hollande. Presedintele le-a dat acestora acordul tradus in limba enleza, la poza de familie. El nu a vrut sa dezvaluie imediat in mod public despre ce este vorba, spunand doar ca este un "document in interesul Romaniei", fara a preciza insa si contine acesta. Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit primul, public, despre o "intalnire informala" intre seful statului si premier, la care "nu a semnat nimeni in numele USL ceva". La randul sau, premierul Victor Ponta afirma, pe 17 decembrie, ca documentul a fost semnat si de el, in calitate de prim-ministru, si viza "colaborarea institutionala Presedintie-Guvern", cu asigurari de respectare a Constitutiei. "Nu e de coabitare, ca eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstitutionala", a subliniat, atunci, Ponta. Ulterior, acordul a fost facut public atat de presedinte, cat si de premier.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri