Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca a contestat atat Ordonanta 45 cat si Hotararea de Guvern 520 care stabileste data scrutinului, precizand insa ca Guvernul poate emite o noua HG pe baza vechii legislatii, fixand aceeasi data.

Iohannis a precizat ca scopul pentru care a contestat OUG 45 si HG 520 a fost anularea unor acte normative care creeaza un avantaj pentru premierul Victor Ponta, candidat la prezidentiale, si nu schimbarea datei alegerilor prezidentiale. Intrebat de ce a solicitat revocarea HG prin care se stabilea data alegerilor prezidentiale, Iohannis a mentionat ca prin OUG nr. 45 Guvernul a facut ceva ce nu a reusit niciun Guvern pana acum si, cu putin timp inainte de alegeri, a modificat legislatia specifica pentru prezidentiale, potrivit Mediafax.

Noi consideram ca Guvernul creeaza un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta

„Consideram, cum am mai declarat, total inadecvat acest procedeu. Noi consideram ca Guvernul creeaza un avantaj pentru candidatul care este primul-ministru Victor Ponta. Am contestat intregul pachet, atat Ordonanta 45 cat si HG 520 care decurge de acolo, fiindca nu ni se pare normal sa aceptam ca Guvernul, prin aceste modificari, sa creeze un avantaj pentru candidatul Victor Ponta”, a spus Iohannis.

El a aratat ca, in consecinta, a trebuit contestata si OUG 45, lucru pe care l-a detaliat deja saptamana trecuta, dar si HG 520 care decurge de acolo. „Asta nu inseamna ca, daca se anuleaza OUG 45, Guvernul nu poate sa vina cu alta hotarare, una perfect legala, in baza vechii legislatii si sa stabileasca datele alegerilor pentru aceleasi zile”, a spus Iohannis.

Motivul contestarii: un avataj pentru contracandidatul Ponta

El a spus ca scopul pentru care a contestat HG 520 si OUG 45 nu a fost schimbarea datei alegerilor prezidentiale. „Scopul acestui demers nu a fost de a schimba zilele in care au loc alegerile, ci scopul acestui demers este de a anula un act normativ care creeaza avantaj pentru unul dintre competitori”, a subliniat Iohannis. Presedintele PNL Klaus Iohannis a anuntat, saptamana trecuta, in 5 iunie, ca a dat in judecata Guvernul, pentru anularea Ordonantei 45 din 2014, care modifica legislatia privind organizarea alegerilor prezidentiale, aratand ca aceste modificari ar duce la o frauda electorala masiva, favorizand votul multiplu.

"PNL, prin mine a dat Guvernul in judecata pentru anularea Ordonantei 45 pe 2014, care modifica nepermis legislatia specifica organizarii alegerilor pentru alegerea presedintelui Romaniei", a precizat Iohannis.
El a spus ca PNL a facut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanta, aceasta institutie nu a dat curs si atunci PNL s-a simtit obligat sa o atace.

"Nu poate Guvernul, cu un candidat la presedintie, cu putine zile inainte de alegeri, sa modifice legislatia care se refera la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale si-ar crea un avantaj competitional si acest lucru il consideram, nu numai noi, ci si Comisia de la Venetia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare in judecata a Guvernului, in care am invocat exceptia de neconstitutionalitate si credem ca instanta va trimite la Curtea Constitutionala ordonanta, de unde vom avea un raspuns transant", a mai spus Iohannis. El a adaugat ca, daca ramane asa ordonanta se creeaza premisa unei fraude electorale masive, favorizandu-se votul multiplu.

El a explicat ca Guvernul schimba in aceasta ordonanta un articol din lege, introducand posibilitatea de a se vota oriunde in tara, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, ceea ce incurajeaza votul multiplu. "Aceasta ordonanta trebuie anulata. Intreaga ordonanta este neconstitutionala", a aratat Iohannis. "Nu-l voi acuza niciodata pe Victor Ponta de incalcare de fraudare a alegerilor, dar nici mie sa nu mi se reproseze ca nu am facut pasii legali pentru a ataca asa ceva", a mai spus Iohannis.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri