Engeko, grupul de firme detinut de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, a dat in judecata PNL, printr-o societate din grup, pentru recuperarea unei datorii de aproape un milion de euro, in urma sustinerii campaniei electorale a lui Crin Antonescu, din 2009, a declarat, marti, administratorul Cristian Ghibu.

Relu Fenechiu vrea sa recupereze banii imprumutati PNL in 2009, pentru sustinerea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale a lui Crin Antonescu, fiind vorba despre un milion de euro cheltuiti pentru realizarea si distribuirea in Iasi a mai multor materiale electorale inscriptionate cu numele candidatului PNL la Presedintie, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, Cristian Ghibu, administratorul grupului de firme detinut de Relu Fenechiu, a deschis prin una dintre societati, S.C. La Rocca SRL, o actiune in instanta impotriva PNL, pentru recuperarea prejudiciului. Actiunea a fost depusa la Tribunalul Bucuresti pe 8 august, primul termen fiind stabilit pentru 17 septembrie.

"Am decis sa dam in judecata pentru ca asta ne obliga legea sa facem. In momentul in care o intelgere nu este respectata trebuie sa luam masuri legale, altfel raspund eu, ca administrator. A fost in trecut o esalonare care nu s-a respectat, iar eu sunt obligat prin lege sa deschid aceasata actiune. Nu stiu daca este vorba de suma exacta de 950.000 de euro, fiindca se adauga in fiecare zi penalitati“, a declarat, marti, Cristian Ghibu.

In noiembrie 2011, Relu Fenechiu a deschis o actiune in instanta la Tribunalul Iasi pentru recuperarea sumei imprumutate PNL in campania electorala, dar aceasta a fost respinsa. "Nu mi-am propus sa fac bani pe spinarea PNL. Legea ma obliga. Este o procedura conform careia, daca intr-o perioada de trei ani nu se achita un debit, nu mai exista, se prescrie. E o simpla actiune pentru prevenirea pierderii acestui debit", declara, in 2011, Relu Fenechiu.

Conducerea PNL a stabilit in 2011 o strategie de achitare a acestor plati esalonata pe doi ani de zile, dar care, conform administratorului Cristian Ghibu, nu s-a respectat. "S-a facut un document de reesalonare a platilor. Acest document s-a nascut datorita transparentei totale a campaniei PNL. Eu sunt bucuros ca la ora aceea am putut sa fiu de folos PNL", mai spunea Relu Fenechiu, in 2011.

Grupul de firme detinut de Relu Fenechiu - Engeko - a fost infiintat in 1991 si cuprinde firmele Fene Grup (constructii), Tehnorom (IT&C, sisteme de securitate, instalatii electrice, productie de tamplarie de lemn), La Rocca SRL (comercializare de materiale de constructii, dotari sanitare si hoteliere) si Integra Business Consulting (proiectare in constructii si consultanta).

Cristian Ghibu a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor in perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, apoi a preluat administrarea firmelor lui Fenechiu. La sfarsitul lunii ianuarie, fratii Fenechiu au fost condamnati definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul Transformatorul. Instanta a mai dispus ca acestia, alaturi de ceilalti patru inculpati din dosar, sa plateasca in solidar peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Relu Fenechiu, incarcerat in prezent la Penitenciarul Iasi, a fost membru al PNL timp de 18 ani si se afla la al treilea mandat de deputat in momentul condamnarii. El a fost presedintele PNL Iasi din 2004, iar din 2008 a detinut functia de vicepresedinte al PNL la nivel central. De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul Transformatorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri