PSD vizeaza prin OUG privind traseismul, al carei initiator este presedintele executiv al formatiunii, Liviu Dragnea, obtinerea de noi majoritati in consiliile judetene si locale. ACL detine, in acest moment, cele mai multe astfel de majoritati, informeaza Mediafax.

Miza principala a Ordonantei este aceea de a oferi consilierilor judeteni, consilierilor locali, precum si candidatilor care au fost declarati supleanti, posibilitatea de a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a-si pierde functiile. Primarii, ca si presedintii de Consilii Judetene, reprezinta o miza subsecventa a Ordonantei intrucat acestia, spre deosebire de consilieri, nu-si pierd functia daca sunt exclusi din partidele sub sigla carora au candidat. Astfel, primarii si presedintii de CJ pot, chiar si in absenta acestei OUG, sa "joace" si altfel decat linia partidului lor, fara a-si pierde mandatul.

Consilierii, insa, atat cei judeteni cat si cei locali, isi pierd functiile, in conditiile legislative actuale, prin excluderea din partid daca voteaza altfel decat linia partidului. Tocmai de accea, Ordonanta are in vedere inclusiv supleantii in ceea ce priveste posibilitatea alegerii partidului. Mai mult, aceasta posibilitate de a-si alege partidul a fost oferita printr-o derogare temporara de la prevederile legii si nu prin modificare legislativa, tocmai pentru ca acei consilieri care vor trece acum la alte formatiuni politice decat cele sub sigla carora au fost alesi sa nu poata reveni ulterior asupra deciziei. Promovarea masurilor prin OUG asigura intrarea rapida in vigoare - in jur de 1 septembrie - si limiteaza posibilitatile de contestare.

Ce reactie au avut liderii Opozitiei cu privire la OUG de legalizare a traseismul politic?

Dupa ruperea USL, PNL a rupt si majoritatile judetene si locale pe care le formase cu PSD si a format cu PDL noi majoritati in Consiliile judetene si locale. PSD a incercat, in replica, sa se alieze la nivel local cu PPDD, pentru a obtine majoritati, dar fara succesul scontat, numarul acestor majoritati locale fiind sensibil mai mic decat al majoritatilor ACL.

Explicatiile date atat de Liviu Dragnea, initiatorul OUG, cat si de presedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru adoptarea Ordonantei, se refera la necesitatea de “a se face dreptate”, ei vorbind despre faptul ca alesii locali si-au dobandit functiile sub sigla USL, iar acum cetatenii “s-au trezit cu Blaga si Iohannis”. O alta explicatie furnizata de cei doi lideri PSD vizeaza faptul ca administratia publica locala este “blocata”, prin aceasta intelegandu-se ca proiectele demarate pe vremea USL nu mai sunt acum continuate de noile majoritati ACL.

OUG privind migratia prevede ca, pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor. Potrivit Art. 9. - (2), calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in cazul pierderii calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales.

Potrivit Art. 15. - (2) calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in cazul pierderii, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri