Pe ordinea de zi a sesiunii de toamna a parlamentarilor se numara, pe langa reducerea CAS si amnistia fiscala a pensionarilor si mamelor, o serie de proiecte de lege care prevad anumite beneficii pentru alegatori, cum ar fi posibilitatea cumulului pensiei cu salariul sau reducerea TVA pentru lapte, fructe si legume.

Astfel, in aceasta sesiune,senatorii urmeaza sa dea un vot la o propunere legislativa care permite pensionarilor cu venituri care depasesc nivelul salariului mediu brut pe economie sa cumuleze pensia cu salariul ca angajati la stat.

Propunerea legislativa pentru abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International ii are ca initiatori, printre altii, pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, senatorii Viorel Arcas, Laurentiu Coca, Alexandru Cordos (PSD) si deputatii Ana Birchall, Iulian Iancu, Florin Iordache, Nicolae Nica (PSD) si Bogdan Ciuca (PC).

Acestia mentioneaza, in expunerea de motive la initiativa legislativa, ca, potrivit Constitutiei, pensia este un drept fundamental, garantat in intregime si se datoreaza pentru munca prestata in trecut, iar, asa cum arata jurisprudenta CEDO, dreptul de creanta este ocrotit in aceeasi masura ca si dreptul de proprietate. Semnatarii proiectului amintesc ca, anterior, Curtea Constitutionala a stabilit ca prin aceste reglementari se limiteaza dreptul la munca sau chiar dispunand incetarea fortata a acestora pornind de la un criteriu discriminatoriu, respectiv nivelul pensiei nete aflate in plata.

Avem nevoie de personal cu vasta expertiza in anumite domenii.

"In sistemul public, o persoana ce are o inalta pregatire de specialitate si experienta acumulata in domeniul in care a activate este foarte greu de inlocuit. Avem nevoie de personal cu vasta expertiza in anumite domenii. De aceea, este normal si firesc ca persoanele care doresc sa ocupe un post deja bugetat in sistemul public sa aiba acces la dreptul de a munci fasa a fi discriminati si fara limitari imperative ale legii", mai arata initiatorii.

Proiectul a primit raport de admitere din partea Comisiei pentru munca a Senatului si are mari sanse sa fie aprobat de Senat, care este prima Camera sesizata. Senatorii ar putea decide, in prima parte a sesiunii care incepe, scaderea stagiului de cotizare realizat in grupa 1 de munca de la sase ani, cat este in prezent, la cinci ani, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.

Propunere legislativa pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a primit, in sesiunea trecuta, raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei pentru munca. Potrivit unui amendament al comisiei, perioadele de vechime in munca realizate in grupa I de munca, mai mici de cinci ani si perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II – a, pana la data de 1 aprilie 2001, ar urma sa constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitati care sunt incadrate in conditii speciale.

Initiatori ai proiectului sunt mai multi senatori PSD, printre care se numara Ecaterina Andronescu, Chelaru Ioan, Ilie Sarbu, Florin Constantinescu, Alexandru Cordos, Petru Filip, Gabriela Firea, Nicolae Moga, Serban Nicolae, Vasile Cosmin Nicula, Liviu Marian Pop si Darius Valcov.

Grupele de alimente pentru care TVA-ul scade la 9 la suta

O alta propunere legislativa ce urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului prevede reducerea cotei de TVA pentru laptele de consum, legumele si fructele proaspete la 9 la suta.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost initiat de un grup de parlamentari apartinand PSD, UNPR, PPDD, PC, si PNL, printre care Octavian Bumbu, Marian Avram, Laurentiu Chirvasuta, Bogdan Ciuca, Petre Daea, Mircea-Titus Dobre, Gheorghe Emacu, Damian Florea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Titi Holban, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Adrian Mocanu, Cosmin Necula, Eugen Nicolicea, Iuliu Nosa si Radu Mihai Popa.

Acestia mentioneaza ca, potrivit potrivit INS, aproape 50 la suta din totalul cheltuielilor unei gospodarii din Romania sunt facute pentru mancare, in anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor fiind de 66,9 kg de fructe proaspete, 142,5 kg de legume proaspete si 226,9 litri de lapte si produse din lapte. Ei arata ca schimbarile preconizate vor determina ascensiuni calitative in ceea ce priveste consumul respectivelor alimente, iar romanii vor avea posibilitatea sa redirectioneze veniturile spre alte domenii in care se constata carente, respective sanatatea, educatia, turismul.

Semnatarii proiectului mai sustin ca, pe langa avantajele pe care le-ar produce aceasta scadere de TVA in randul consumatorilor, al producatorilor si al agricultorilor, in acest fel se vor recupera pierderile de buget cauzate de evaziunea fiscala.

Un alt proiect de modificare a Codului Fiscal ce urmeaza sa intre in dezbaterea senatorilor si deputatilor prevede modificarea datei cursului de schimb la care se stabileste echivalentul in lei al plafonului de 65.000 de euro utilizat la stabilirea pragului superior de la care contribuabilul devine obligatoriu platitor de TVA.

Semnatarii proiectului sunt senatori si deputati UDMR: Biró Rozalia-Ibolya, Klárik László-Attila, László Attila, Markó Béla, Pataki Csaba, Tánczos Barna, Vegh Alexandru, Verestóy Attila, Erdei-Dolóczki István si Seres Dénes. Daca proiectul va fi adoptat, cursul de schimb nu va mai fi cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei “la data aderarii”, cum este in prezent, ci la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 31 decembrie al anului fiscal precedent.

Initiatorii arata ca, prin modificarea datei cursului de schimb la care se stabileste echivalentul in lei al plafonului de 65.000 de euro utilizat la stabilirea pragului superior de la care contribuabilul devine obligatoriu platitor de TVA, se urmareste exprimarea cifrei de afaceri la un curs real, avand in vedere cresterea semnificativa a euro, care la data aderarii avea cursul de 3,3817 lei.

Este vizata, mai spun semnatarii proiectului, pastrarea mai multor contribuabili in sfera neplatitorilor de TVA, asa cum se procedeaza si in alte tari membre UE care au in circulatie moneda lor nationala. In sesiunea care va incepe, senatorii vor lua in discutie o initiativa legislativa care prevede ca administratorii si rezidentii parcurilor industriale sa fie scutiti de la plata impozitului pe cladirile ce vor fi construite.

Propunere legislativa pentru modificarea Legii 186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale are ca initiatori mai multi senatori PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Cristian Dumitrescu, Liviu Pop si Darius Valcov. Semnatarii precizeaza, in expunerea de motive la propunerea legislativa, ca, urma modificarii Codului fiscal, persoanele juridice sunt obligate sa plateasca impozit pe constructii de la 1 ianuarie 2014.

Acestia adauga ca, astfel, constructiile care vor face parte in viitor din parcul industrial vor fi tratate diferit fata de cele deja existente, care beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe cladiri, potrivit Legii 186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale. Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Masurile pentru cei care nu pot achita creditele ipotecare, mai blande

La inceputul noii sesiuni, parlamentarii vor lua in discutie, de asemenea, un proiect prin care se propune ca persoanele care au luat credite ipotecare si nu le pot achita sa beneficieze de suspendarea temporara a executarii silite a imobilelor, pana la redresarea financiara, fara a plati cautiune. Propunerea legislativa, semnata de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, presedintele Comisiei pentru administratie din Senat, Darius Valcov, si deputatul Daniel Barbulescu, urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, care este prima Camera sesizata.

Daca acest proiect va fi adoptat, suspendarea executarii silite va fi obligatorie si cautiunea nu va fi necesara in cazul debitorilor care fac dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familie, nu detin un alt imobil cu aceasta destinatie si fac dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei.

Potrivit acestui proiect de modificare a Codului de procedura civila, aceste conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ. Initiatorii subliniaza ca, in acest moment, legislatia din Romania nu contine dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, avand in vedere criza economica, sau norme de amanare a executarii silite pentru o anumita perioada de timp, in care sa i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic si de a fi in masura sa achite ratele.

Ei propun, de asemenea, prin initiativa legislativa, ca, in contractele de credit ipotecar in care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul sa nu poate extinde executarea silita asupra altor bunuri apartinand debitorului sau.

Senatul si Camera Deputatilor vor trebui sa ia o decizie si privind o initiativa legislativa prin care se propune ca functionarii publici si personalul contractual din primarii sa fie scutiti sa restituie drepturile salariale de care au beneficiat in temeiul unor dispozitii de primar sau ca urmare a promovarii si implementarii unor proiecte cu finantare europeana.

Propunere legislativa pentru completarea Legea 84/2012 privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice are ca initiatori parlamentari PDL, UDMR, PSD si PC, printre care Ion Ariton, Marinica Dinca, Gheorghe Flutur, Dumitru Oprea, Emil Pascan, Alexandru Peres, Mihai Razvan Ungureanu (FC), Roberta Anastase, Claudia Boghicevici, Tinel Gheorghe, Gheorghe, Gheorghe Ialomitianu, Ioan Oltean, Raluca Turcan, Alin Popoviciu, Cseke Attila, Erdei-Dolóczki István, Fejér László-dn, Kelemen Atilla Béla-Ladislau, Kerekes Károly, Vasile Gliga (PSD); Vicentiu Irimie si Ioan Moldovan (PC).

Potrivit semnatarilor proiectului, Curtea Constitutionala a constat ca s-au inregistrat "cheltuieli neprevazute" sau "cheltuieli nelegale" constand in majorarea indemnizatiei lunare pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica si majorarea salariilor de baza in cazul personalului angajat in cadrul compartimentelor unitatilor administrativ-teritoriale pentru stimularea financiara a persoanelor care au initiat si implementat proiecte cu finantare internationala. Initiatorii invoca, in expunerea de motive, ca acest proiect trebuie adoptat deoarece este imposibil sa se repare rapid prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, angajatii au fost de buna-credinta a angajatorilor iar practica instantelor a fost neunitara.

"Pe de alta parte, este important de retinut ca imputatiile care sunt pe rol duc si la refuzul unor specialisti se se implica in procesul de accesare si implemantare, astfel ca se va inregistra un real regres in absorbtia fondurilor europene", mai arata acestia.

In sesiune, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor va fi inclusa o initiativa legislativa prin care se propune ca peste o mie de medicii de familie care au facut garzi in perioada 2008-2011 sa fie exonerati de la plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare si functionare a centrelor de permanenta, care se ridica, pentru unii dintre acestia, la 20.000-25.000 de lei. Medicii trebuie sa restituie, in prezent, sumele reprezentand cheltuieli de administrare si functionare de care au beneficiat in aceasta perioada in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene, la care se adauga dobanzile.

Banii trebuie sa fie restituiti ca urmare a deciziilor de impunere emise de casele judetene de asigurari de sanatate, ca o consecinta a constatarilor facute de misiunea de audit financiar a Curtii de Conturi.
Initiatorii au justificat necesitatea adoptarii acestui proiect invocand imposibilitatea achitarii sumelor imputate medicilor de familie care si-au desfasurat activitatea in centre de permanenta, care nu ar mai lasa resursele necesare pentru asigurarea desfasurarii in conditii corespunzatoare a activitatii cabinetelor de familie si a centrelor de permanenta.

Propunere legislativa privind unele masuri referitoare la veniturile medicilor de familie care asigura continuitatea asistentei medicale in centrele de permanenta, initiativa semnata de mai multi parlamentari PSD, printre care Doina Federovici, Gabriela Firea, Ana Birchall, Rodica Nassar, Eugen Bejinariu, Vasile Popeanga, Anghel Stanciu, dar si de cativa parlamentari PNL, a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata.
Deputatii vor trebui, de asemenea, sa se pronunte asupra unui proiect, deja adoptat de Senat, potrivit caruia toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate inainte pana in anul 1990, cu exceptia celor incadrate in clasa I de risc seismic, ar putea fi reabilitate termic cu fonduri de la buget.

In prezent, nu pot fi reabilitate termic cu bani de la bugetul de stat si din bugetul propriu al primariilor blocurile de locuinte construite inainte de anul 1950. Propunerea legislativa pentru modificarea OUG privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte a fost initiata de deputatul Dan Cristian Popescu.

Initiatorul a mentionat, in expunerea de motive, ca in prezent este utilizat gresit criteriul vechimii in metodologia de calcul a performantei energetice. “Vechimea unei cladiri poate fi luata in considerare impreuna cu alti factori in stabilirea criteriilor minime de performanta energetica, dar nu poate constitui un motiv pentru care se decide nerealizarea interventiei”, mai sustine deputatul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri