Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Beijing, ca se arata increzator in capacitatea tehnica a companiilor chineze si in proiectele lor in Romania, precizand ca spera ca urmatorii zece ani se vor dovedi mai fructuosi pentru relatia dintre Romania si China.

Premierul Ponta a avut o serie de discutii cu omologul sau chinez, Li Kekiang, in cadrul vizitei oficiale la Beijing, unde a fost primit cu onoruri militare si unde a fost insotit de ministrii Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Ioan Rus si Constantin Nita. In cadrul conferintei comune sustinute de cei doi premieri, Victor Ponta a multumit partii chineze pentru sprijinul acordat investitiilor de catre companii din China in domeniile energiei, agriculturii si infrastructurii.

"Romania are incredere in nivelul tehnologic pe care companiile chineze il detin deja si in competitivitatea proiectelor pe care le desfasuram impreuna in domeniul energiei, in domeniul infrastructurii si al agriculturii", a spus prim-ministrul Ponta, potrivit Mediafax.

El a subliniat ca si nivelul schimburilor comerciale bilaterale, care a inregistrat anul trecut circa 4 miliarde de dolari, a crescut la jumatatea anului curent cu 30%. Ponta a pus acest lucru si pe seama imbunatatirii sistemului de vize, in special pentru oamenii de afaceri, subliniind ca Romania a modernizat sectia consulara de la Beijing si face eforturi pentru reluarea cursei aeriene directe Bucuresti-Beijing.

ICR, reprezentanta in China

In acest context, premierul Ponta a aratat ca in cursul acestui an se va deschise in capitala Chinei si o reprezentanta a Institutului Cultural Roman. Ponta a reamintit cu acest prilej si faptul ca in 2004, in cadrul unei delegatii de tineri din Romania, a fost primit de fostul presedinte Hu Jintao, cu prilejul sarbatorii a 55 de ani de relatii diplomatice intre Romania si China.

"Azi sarbatorim impreuna 65 de ani de relatii diplomatice si ma bucur sa constat ca aceste relatii s-au dezvoltat si sunt convins ca atunci cand vom sarbatori 75 de ani (de relatii bilaterale intre Romania si RP Chineza - n.r.) vom vedea zece ani care urmeaza mult mai fructuosi si cu mult mai multe rezultate concrete ale parteneriatului dintre China si Romania", a declarat Victor Ponta.

China, un partener serios pe care Romania il promoveaza in UE

Acesta a subliniat totodata ca Romania pledeaza inclusiv in cadrul UE pentru continuarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeana si China, tara care are in Romania un partener serios pentru proiectele sale atat in cadrul UE, cat si regional. La randul sau, premierul chinez Li Kekiang a aratat ca trebuie folosite toate oportunitatile de colaborare in domeniile energiei, infrastructurii si agriculturii, subliniind ca nivelul schimburilor comerciale bilaterale trebuie sa creasca.

In prezenta celor doi premieri au fost semnate totodata o serie de documente bilaterale. Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat cu Administratorul sef-adjunct al Agentiei Nationale pentru Energie din China, Liu Qi, un "Acord pentru utilizarea pasnica a energiei nucleare", iar cu presedintele Commercial Bank of China, Yi Huiman, o minuta de convorbiri intre aceasta institutie si Guvernul Romaniei.

Cei doi premieri au asistat si la semnarea contractului pentru modernizarea Grupului 4 si realizarea instalatiilor de desfasurare a Grupurilor 3 si 4 de la Termocentrala Mintia - Deva de catre directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, si presedintele Consiliului National de Administratie China National Electric Engineering Corp, Xin Chunsheng.

Totodata, primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, a semnat cu presedintele companiei Shandong, Yang Gencai, si un reprezentant al Bancii de Dezvoltare a Chinei un memorandum de intelegere pentru constructia unui cartier de locuinte. Prim-ministrul Ponta va continua, marti, vizita in China, urmand a se deplasa cu trenul de mare viteza la Tianjin, unde va vizita o fabrica si va avea intalniri cu autoritatile locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri