Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost informat de catre premierul Ponta in legatura cu cele doua propuneri ale Guvernului pentru comisar european din 30 iunie, informarea continand si numele celor doi propusi, respectiv Dacian Ciolos si Corina Cretu.

Ponta i-a transmis lui Zgonea, in calitatea sa de presedinte al Camerei Deputatilor, in data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o presedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea Romaniei.

”Doresc sa va informez ca, imediat ce voi primi raspuns oficial din partea presedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, in conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene”, i-a scris Ponta lui Zgonea, potrivit Mediafax.

In scrisoarea transmisa lui Junker, Ponta i-a transmis acestuia faptul ca Dacian Ciolos este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regionala si agricultura. ”Daca prima noastra propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveti in vedere pentru viitoarea Comisie, am dori sa luati in considerare candidatura doamnei vicepresedinte al PE, Corina Cretu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastra ulterior”, i-a scris Ponta lui Junker.

Premierul Victor Ponta a precizat, sambata, raspunzand unei intrebari, ca cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea Romaniei este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume. El a mentionat ca, in scrisoarea transmisa la Bruxelles, prima optiune a Romaniei este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Ciolos.

Intrebat daca poate confirma informatia aparuta pe surse potrivit careia cea de a doua propunere o vizeaza pe Corina Cretu, Ponta a raspuns: "Nu va pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. In momentul in care domnul Juncker anunta clar portofoliul acordat Romaniei, atunci avem si propunerea. Va pot confirma faptul ca am avut o discutie (...) asupra faptului ca avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru ca, altfel, Comisia Europeana nu va trece in Parlamentul European daca nu are respectat principiul balantei intre femei si barbati".

Includerea unei femei pe lista propunerilor, importanta in negocieri

Premierul a fost solicitat sa precizeze daca astfel confirma ca este vorba de o femeie. "Categoric este o o femeie. Pentru ca acest lucru, in negocierea pe care o avem, ne ajuta sa obtinem un portofoliu mai important, dar nu va pot da toate detaliile care tin de negocieri", a spus el. "N-as fi dat aceste detalii pana saptamana viitoare, cand urmeaza sa anunte domnul Juncker, daca domnul Basescu nu se trezea vorbind cum s-a trezit astazi", a adaugat premierul.

Desi initial spusese ca a avut o discutie cu presedintele Basescu si sefii celor doua Camere ale Parlamentului despre nominalizarea lui Dacian Ciolos, Victor Ponta a afirmat ulterior ca nu s-a consultat cu presedintele cu privire la niciuna dintre nominalizari.

"Nu, nu m-am consultat nici cu privire la prima. Dansul si-a exprimat optiunea pentru domnul Ciolos si mi s-a parut o optiune buna, dar altfel domnia sa n-are absolut nicio atributie in desemnarea comisarului european" , a spus Ponta, inrebat daca l-a consultat pe presedinte cu privire la a doua nominalizare. Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca, "spre surprinderea" sa, a aflat ca Romania a transmis doua nominalizari pentru functia de comisar european, fapt despre care stie de la Bruxelles.

Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa a refuzat sa precizeze despre cine este vorba. "Eu stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care", a raspuns seful statului la intrebarea jurnalistilor. Presedintele Basescu a mentionat ca la reuniunea de sambata a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau sa fiu foarte clar, nu intentionez niciun fel de disputa, nu creez o disputa, este dreptul Guvernului sa actioneze asa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat ca avem doua nominalizari transmise la Bruxelles, suntem unul din putinele state care au acceptat aceasta rugaminte a presedintelui Jean-Claude Juncker", a mentionat Basescu.

"Niciodata reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana reprezentantul Romaniei nu a fost desemnat de presedinte, intotdeauna insa a fost desemnat intr-o intelegere (...), intotdeauna desemnarile le-au facut guvernele in colaborare cu presedintele. Nu ma deranjeaza ca de data aceasta am aflat de la Bruxelles ca Romania a facut doua desemnari, ci cred ca trebuie avut in vedere faptul ca Legea 373 prevede o procedura interna, parlamentara, audierea celui propus pentru functia de comisar in comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus el.

Presedintele a mentionat ca ii ramane sa insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru Romania in Comisia Europeana. El a mentionat ca exista "o exigenta creata acum" care a existat si inainte, dar nu a fost respectata privind faptul ca "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de doua ori, acelasi portofoliu".

Citeste si:

    "In orice caz, este important ca Romania sa obtina un portofoliu relevant, dupa ce a detinut portofoliul Agriculturii sa nu ne intoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcina a Guvernului, dar de care nu ma derobez nici eu, in cadrul neoficial, in discutii cu presedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Basescu. Dacian Ciolos si Corina Cretu ar fi cele doua nominalizari pentru functia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale. Nominalizarile ar fi fost transmise la sfarsitul lunii iulie.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri