Basescu spera ca Romania sa acopere pana in 2020 nevoile de gaz proprii si ale Moldovei

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa vizitarea platformei de foraj Ocean Endeavor, operata de ExxonMobil si Petrom, ca este optimist ca Romania va fi capabila ca in jurul anului 2020 sa acopere nevoile de gaze ale Romaniei si ale Republicii Moldova.

Presedintele a aratat ca a fost un obiectiv al sau sa inceapa forarile in Marea Neagra. ”Iata ca au inceput, stim ca anul trecut s-a descoperit un zacamant important, in Domino 1, acum se foreaza in Domino 2”, a spus presedintele, aratand ca Platforma Ocean Endeavor va ramane inclusiv in trimestrul intai al anului viitor pentru alte prospectiuni, inclusiv in alte perimetre pe care Exxon si Petrom le au in concesiune.

”Eu sunt optimist ca Romania va fi capabila, in jurul anului 2019-2020, sa acopere nevoile de gaze nu numai ale Romaniei, cat si pe cele ale Republicii Moldova”, a declarat seful statului, precizand ca aceasta este si o prioritate pe care cele doua companii o cunosc, arata Mediafax.

Traian Basescu a mai spus ca se bucura foarte mult ca s-a ajuns la o intelegere cu Transgaz, care va transporta resursele din Marea Neagra, in masura in care acestea vor fi descoperite si suficiente.

In plus, seful statului a afirmat ca in luna octombrie se va sti cu certitudine care este presiunea zacamantului de gaz din Domino 2, care sunt evaluarile legate de cantitate, iar acest lucru va permite consiortiului Petrom- Exxon sa evalueze costurile de productie si investitiile de care este nevoie.

Citeste si:
Băsescu: Relaxarea măsurilor de izolare începând cu 15 mai, o MARE...
Băsescu crede că relaxarea...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

”Daca se vor confirma zacamintele, asa cum speram, Exxon si Petrom trebuie sa faca investitii de circa 4-5 miliarde de dolari, pentru ca zacamantul sa poata fi exploatat”, a mai afirmat Traian Basescu. El a precizat ca este vorba despre o suma impresionanta, dar ”forta celor doua companii” il face optimist, mai ales ca sunt ”companii care sunt obisnuite cu succesul, in mod deosebit Exxon, specializat in foraje la mare adancime”.

Traian Basescu le-a multumit celor doua companii si le-a transmis si un mesaj: ”Pana pe 21 decembrie 2014 voi fi un suporter oficial al lor, incepand din 22 decembrie voi fi un roman care sustine reusita investitiei”.

El a facut aceste declaratii dupa ce a vizitat platforma maritima Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil si Petrom fac foraje de explorare pentru zacamintele de gaze natural. Seful statului a fost asteptat de managerii ExxonMobil si Petrom. Traian Basescu a ajuns la platforma maritima cu elicopterul, plecand de la Aerodromul Tuzla.

Citeste si:
Prinţul Charles îi îndeamnă pe români să îşi petreacă vacanţele în...
Prinţul Charles îi îndeamnă...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri