Presedintele Traian Basescu a ajuns joi in Marea Britanie, unde se va desfasura summit-ul NATO. Pe agenda reuniunii se afla criza din Ucraina, dar si misiunea Aliantei din Afganistan in 2015.

Din delegatia oficiala a presedintelui Traian Basescu fac parte ministrul Apararii, Micea Dusa, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, consilierul prezidential Iulian Chifu. Potrivit programului, primirea oficiala a sefilor de stat si/sau de guvern ai tarilor aliate si partenere NATO, a sefilor de delegatii si a sefilor de organizatii internationale de catre secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si de catre premierul David Cameron va avea loc la ora 13.45 (ora Romaniei).

La ora 15.00 (ora Romaniei) are loc ceremonia de deschiderea summit-ului, urmata de sesiunea cu tema Afganistan, iar la ora 18.45 (ora Romaniei) va avea loc sesiunea lucrarilor Comisiei NATO - Ucraina la nivel de sef de stat si/sau de guvern, precizeaza Mediafax.

Basescu, intalnire cu Printul Charles

In cursul serii de joi, presedintele Traian Basescu va participa la receptia oferita de Printul Charles in onoarea sefilor de stat si/sau de guvern ai tarilor aliate si partenere, a sefilor de delegatii si a sefilor de organizatii internationale. Receptia are loc la ora 21.00 (ora Romaniei).

La ora 22.30 (ora Romaniei), la Castelul din Cardiff, presedintele Romaniei va participa la dineul de lucru al sefilor de stat si/sau de guvern ai tarilor membre NATO si al sefilor de delegatii. In cea de-a doua zi a summit-ului, presedintele Romaniei participa, incepand cu ora 11.00 (ora Romaniei), la parada aviatica, urmata de sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de sef de stat si/sau guvern. Seful statului va sustine o declaratie de presa, iar in jurul orei 14.30 (ora Romaniei).

La ora 15.00 (ora Romaniei) are loc sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivel de sefi de stat si/sau de guvern. Obiectivele tarii noastre la Summit-ul NATO se refera la participarea Romaniei la misiunea din Afganistan in anul 2015, in conditiile in care exista o solicitare ca Romania sa participe cu 400 de militari la securizarea Aeroportului din Kandahar.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca Bucurestiului i s-a cerut sa mentina 400 de militari pentru a participa la securizarea Aeroportului din Kandahar. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, in 2 iulie, ca Romania va participa la misiunea de instruire, consiliere si asistenta in Afganistan cu pana la 200 de militari din cadrul MApN si cu pana la 50 de politisti si jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Scutul antiracheta, o prioritate pentru Romania

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa sedinta CSAT, ca Romania asteapta la summit-ul de joi si vineri sa se confirme dezvoltarea in continuare a sistemului de aparare antiracheta al NATO, in vederea protejarii integrale a Europei. Seful statului a reamintit ca procesul de amplasare a rachetelor pe teritoriul Romaniei se va finaliza in 2015, dar Romania ar vrea ca "la acest summit sa se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antiracheta pentru protejarea integrala a Europei".

De asemenea, potrivit sefului statului, Romania solicita, la Summit-ul NATO din Tara Galilor, consolidarea flancului estic al Aliantei, ceea ce inseamna ”introducerea Romaniei in sistemele permanente de alerta si de capabilitati de reactie”. Presedintele a aratat ca obiectivele noastre si aspiratiile, la Summit-ul NATO, sunt generate in primul rand de evenimentele din Ucraina si de ”ceea ce ne-a aratat presedintele Putin in actiunea Federatiei Ruse, actiune care (...) a ajuns la limite care frizeaza irationalul, pentru ca atat timp cat nu respectam acordurile internationale, nu respectam frontierele statelor in Europa, nu mai putem vorbi de rational si atunci intervine irationalul si impredictibilul”.

Traian Basescu a mai afirmat ca Romania solicita ”cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor armate ale Romaniei cu alte forte armate ale statelor membre NATO”. ”Aici ma refer la fortele terestre, la fortele aeriene si la cele navale, cu un accent deosebit pe cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor navale ale Romaniei cu fortele navale alte altor state membre NATO, avand in vedere forta deosebita pe care o are flota navala a Federatiei Ruse in Marea Neagra. Nu ascundem faptul ca prezenta acestei flote ne genereaza ingrijorari”, a mai declarat seful statului.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a anuntat ca sedinta CSAT a luat doua decizii, una legata de prezenta unor aeronave de lupta ale statelor membre NATO pe teritoriul Romaniei si una privind posibila participare ca stat coordonator in proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, in domeniul cibernetic, decizii care vor fi anuntate in Summit-ul NATO din Tara Galilor.

Seful statului a mai afirmat ca in cadrul Summit-ului NATO, Statele Unite vor atentiona din nou partenerii din Uniunea Europeana cu privire la obligatia de a aloca 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de aparare.
Traian Basescu a afimat ca Romania ar vrea ”o clara definire a relatiilor viitoare dintre NATO si Federatia Rusa”.
”Este extrem de important. Sigur, exista un document fondator al relatiei NATO - Federatia Rusa din 1997, atunci cand nimeni nu mai credea ca Federatia Rusa ar putea sa aiba actiuni ca cele pe care le-a avut si le are in Ucraina acum si va trebui sa dezbatem care mai este valoarea acestui document si daca principiile lui raman valabile si in continuare”, a spus seful statului.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri