"In ce ne priveste, am avut un set de obiective si o spun fara nicio retinere toate au fost atinse", a anuntat presedintele Traian Basescu. Seful statului a precizat ca la summit au fost adoptate 20 de documente, din care 5 sunt publice, iar celelalte 15 sunt "nepublice, secrete", potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste adoptarea planului de actiune, Traian Basescu a mentionat ca s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de Est, inclusiv pe teritoriul Romaniei. El a tinut sa lamureasca unele informatii aparute in presa, precizand ca Romania are pe teritoriul sau doua baze militare romano-americane, una la Kogalniceanu si cealalata la Deveselu, iar in rest sunt stationari temporare, exercitii, manevre militare.

Presedintele a explicat ca planul de actiune mareste prezenta militara. El a mentionat ca in prezent pe teritoriul Romaniei sunt circa 1400 de militari americani, din care 600 sunt puscasi marini, iar aceste efective ”vor creste, vor fi flexibile, se vor adapta la situatia de zi cu zi”.

Citeste si:

”Vom avea o structura de comandament NATO”, a anuntat presedintele Basescu. Seful statului a precizat ca ”in documentele care nu sunt destinate publicitatii Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile”.

El a spus ca Romania are toata structura necesara pentru un astfel de comandament. ”In documente Romania figureaza ca facand oferta pentru a gazdui un comandament, dar noi stim ca va fi”, a precizat Traian Basescu.