Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, luni, ca a inceput demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atat din Senat, cat si din Camera, initiativa legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Astfel, luni, de la ora 12.00, Tariceanu are o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare de la Senat, principalul subiect fiind negocierea ponderii in Biroul permanent si in comisii, prilej cu care va prezenta si cererea de suspendare. El a meniionat ca cererea de suspendare trebuie sa aiba minimum o treime din semnaturile deputatilor si senatorilor, urmand a fi inaintata Curtii Constitutionale, pentru obtinerea avizului consultativ. ”Dupa acest aviz, cererea va fi suspusa votului Parlamentului si va intra in vigoare. Calendarul pe care doresc sa il fac public este 23 septembrie, votul Parlamentului in plenul reunit, pe baza cererii de suspendare, urmat de referendum, pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale”, a anuntat Tariceanu.

El a mai spus ca nu va solicita, dupa eventuala demitere a lui Traian Basescu, functia de presedinte interimar, care ar urma sa fie exercitata de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Tariceanu a mai anuntat ca tot astazi va initia discutii si cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor. Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca a finalizat si documentul prin care cere suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Cererea de suspendare a presedintelui Romaniei cuprinde trei elemente pentru care se doreste demiterea lui Traian Basescu, si anume faptul ca presedintele s-a implicat in campania PMP, interventia directa la presedintele Comisiei Europene, in cazul comisarului european si raporturi institutionale in forme necivilizate.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Antena 3, ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios si precizand ca orice zi fara Traian Basescu reprezinta un rau mai putin pentru tara. Presedintele Traian Basescu declara, vineri, raspunzand unei intrebari legate de un eventual demers pentru o noua suspendare a sa din functie, ca intra in campanie "si nu o sa le fie bine", el adaugand ca in campanie are "capacitate uriasa de revitalizare". Traian Basescu a fost intrebat, in conferinta de presa sustinuta la Newport, dupa summit-ul NATO, daca ii este teama de o noua suspendare din functie. "Intru in campanie si nu o sa le fie bine, sa stiti ca in campanie am capacitate uriasa de revitalizare", spunea seful statului.