Referendumul pentru demiterea presedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidentialelor are nevoie de prezenta a 50% din numarul alegatorilor pentru validare si trebuie organizat la maximum o luna dupa suspendare, astfel incat Parlamentul trebuie sa voteze suspendarea dupa 2 octombrie.

Constitutia prevede, la articolul 95, ca in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Constitutia mai prevede ca propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui. De asemenea, daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Asadar, pentru a se desfasura concomitent cu primul tur al prezidentialelor, din 2 noiembrie, suspendarea nu poate avea loc in Parlament pe 23 septembrie. Perioada dintre 23 septembrie si primul tur al prezidentialelor este mai mare de o luna. Daca se doreste organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui simultan cu turul I al prezidentialelor, suspendarea trebuie votata de plenul reunit la inceputul lunii octombrie.
De asemenea, un referendum de demitere a presedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidentialelor are nevoie de prezenta la urne a 50% plus unul din alegatori pentru validare. Legea referendumului in noua forma, cu un cvorum redus la 30%, a fost publicata pe 16 decembrie 2013 in Monitorul Oficial. Conform deciziei Curtii Constitutionale, legea intra in vigoare la un an de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, prin urmare dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. In acest context, un referendum concomitent cu alegerile prezidentiale poate fi organizat in noiembrie 2014 doar cu un cvorum de 50% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. Publicarea in Monitorul Oficial a decretului si a legii referendumului pe 16 decembrie 2013 face ca actul normativ sa poata fi aplicat abia din 15 decembrie 2014.

Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc in 2 noiembrie, iar un eventual tur doi in 16 noiembrie. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a propus, vineri, initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Basescu, el avansand si un calendar, vizand suspendarea in preajma datei de 23 septembrie si referendum de demitere in 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidentialelor. El a declarat ca luni va incepe strangerea de semnaturi pentru concretizarea suspendarii. Presedintele Traian Basescu a mai fost suspendat din functie in primul mandat, in anul 2007, precum si in cel de-al doilea mandat, in anul 2012. Niciunul dintre demersurile de suspendare nu a avut succes. In 2012, referendumul de demitere nu a fost validat din cauza ca la urne nu s-au prezentat cel putin 50% din alegatori.