”Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu sa citeasca bine Constitutia legat de procedura de suspendare a presedintelui. Nu poate planifica vot pe 23 septembrie si referendum pe 2 noiembrie pentru ca in Constitutie se precizeaza foarte clar ca presedintele poate fi suspendat pentru maximum 30 de zile. Deci rugamintea mea la Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu, inima zburdalnica, este sa citeasca Constitutia ca sa nu se mai faca de ras cand planifica programul dat de Voiculescu, care e apasat acum de plafonul puscariei si nu judeca normal, dar el e in libertate si ar trebui sa judece”, a declarat Basescu luni seara, la Palatul Cotroceni. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a propus, vineri seara, initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Basescu, el avansand si un calendar, vizand suspendare in preajma datei de 23 septembrie si referendum de demitere in 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidentialelor, informeaza Mediafax.

"Avand ca baza probatorie nenumaratele incalcari ale prevederilor constitutionale puse in opera de Presedintele Romaniei in anii 2013 si 2014, propun initierea procedurii constitutionale de suspendare si demitere a Presedintelui Romaniei, avand urmatorul calendar: suspendarea de catre Parlament a Presedintelui Romaniei in preajma datei de 23 septembrie si organizarea Referendumului de demitere a Presedintelui Romaniei pe data de 2 noiembrie, aceeasi zi in care se organizeaza primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Coincidenta datei primului tur al alegerilor prezidentiale cu Referendumul de demitere al Presedintelui Romaniei va crea premise favorabile indeplinirii cvorumului legal de 50%+1", sustinea Calin Popescu Tariceanu, care semneaza comunicatul transmis vineri ca presedinte al Senatului, presedinte al PLR si candidat la Presedintie. Luni, Tariceanu, a anuntat ca a inceput demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atat din Senat, cat si din Camera, initiativa legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cererea de suspendare a presedintelui Romaniei cuprinde trei elemente pentru care se doreste demiterea lui Traian Basescu, si anume faptul ca presedintele s-a implicat in campania PMP, interventia directa la presedintele Comisiei Europene, in cazul comisarului european si raporturi institutionale in forme necivilizate.