”Domnul presedinte al Comisiei Europene, domnul Juncker, va anunta maine portofoliile”, a spus Ponta, dupa intalnirea cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Victor Ponta nu a dorit sa raspunsa intrebarilor jurnalistilor, el precizand ca, dupa ce se va intalni cu grupul minoritotilor si va participa la sedinta de plen a Camerei Deputatilor, in care se voteaza amnistia fiscala pentru pensionari si mame, precum si reducerea CAS, va face o declaratie de presa.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a felicitat-o, marti dimineata, pe Corina Cretu, el scriind pe pagina sa de Facebook ca aceasta va ocupa functia de comisar european pentru Politici regionale. Ulterior, postarea de pe Facebook a fost stearsa, arata Mediafax.

Basescu spune ca Ponta s-a speriat de "o gluma lansata de la Bruxelles"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Romania va avea in CE un portofoliu "cu care n-o sa ne fie rusine" si a aratat ca lista vehiculata, in care pentru Corina Cretu aparea un portofoliu "neconvingator", a fost "o gluma lansata de la Bruxelles", de care premierul Ponta s-ar fi "speriat".

Premierul Victor Ponta declara, joi, ca presedintele Traian Basescu a contestat propunerea Corinei Cretu pentru functia de comisar european, Ponta subliniind ca daca Romania nu va primi "cel mai important portfoliu", care fusese negociat deja, va fi cel mai rusinos moment pentru tara noastra.

Citeste si:

"Romania a obtinut in urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, dupa care, tot din Romania, aseara domnul Basescu a contestat sa nu..., liderii opozitiei au trimis scrisori sa nu primim un portofoliu important. Important e sa moara capra romaneasca, ca nu e sustinuta de domnul Basescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Daca se va intampla asa, vreau sa va spun ca este cel mai rusinos posibil moment pentru Romania", spunea Ponta, sustinand ca nicio alta tara din cele 28 de state membre ale UE nu si-a sabotat "in mod public si cu atata energie" interesul de a avea un portofoliu bun.
Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis vineri lista comisarilor desemnati, fara mentionarea portofoliilor, premierului italian Matteo Renzi, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, iar din partea Romaniei este nominalizata Corina Cretu.

Consiliul Uniunii Europene urmeaza sa isi exprime acordul cu privire la aceasta lista, dupa care ea va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, Juncker va anunta si distribuirea portofoliilor si modul in care intentioneaza sa organizeze activitatea urmatoarei Comisii Europene. Acest lucru este asteptat in a doua jumatate a saptamanii urmatoare.

In urmatoarea etapa, Parlamentul European va trebui sa isi exprime acordul pentru intregul Colegiu al Comisarului, inclusiv Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate. Acest acord este precedat de audierea comisarilor desemnati in comisii. Dupa aprobarea Parlamentului European, Consiliul European numeste oficial Comisia.