Solicitat sa precizeze catre ce va fi indreptata suma de 3 miliarde de dolari, despre care premierul Victor Ponta a spus, luni, ca va trebui cheltuita pana la sfarsitul anului, Dragnea a aratat ca banii vor merge catre investitii publice, dar si catre plata salariilor, arieratelor sau a datoriilor.

”Ministerul de Finante, in zilele imediat urmatoare, va prezenta doua lucruri, din cate stiu eu, si anume care sunt sumele disponibile efectiv pentru a putea fi repartizate si al doilea lucru, dupa discutiile pe care le-au avut cu toate ministerele si din cate stiu eu le-au incheiat aseara cu toate ministerele, vor prezenta Guvernului si primului-ministru o propunere de repartizare a acestor sume care sa acopere in primul rand necesarul de investitii”, a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

Intrebat unde vor merge banii, Dragnea a raspuns: ”In ceea ce inseamna investitii publice si acolo unde mai este nevoie de sume pentru salarii, de exemplu, sau arierate sau datorii generate de hotarari judecatoresti care sunt deja executorii. Chestiuni de genul asta”. El a precizat ca tot acest material va fi prezentat de catre Ministerul de Finante si Ministerul Bugetului si va fi facut public cat de curand.

Procedurile birocratice impiedica directionarea fondurilor

”Practic, noi saptamana viitoare trebuie sa avem o rectificare”, a subliniat Dragnea. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania trebuie sa cheltuiasca, pana la sfarsitul anului 2014, o suma de peste trei miliarde de dolari pentru investitii publice, el aratand ca aceste fonduri, care sunt acoperite de la buget, se cheltuiesc greu din motive procedural birocratice.

Citeste si:

”Am mers pe o cale, altfel corecta, aceea de a scadea in fiecare an deficitul public, de a ne duce spre tintele europene de deficit structural. Cred insa ca in acest an am mers un pic prea repede pe aceasta cale. Dupa 7 luni din anul 2014, Romania are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. In mod normal, pentru o economie puternica, consolidata, asta ar fi o veste buna. Pentru o economie ca cea romaneasca, care are nevoie de investitii, nu cred ca e o veste atat de buna”, a spus Ponta, la o conferinta organizata de Ambasada SUA, AMCHAM si AMRO.

Ponta a precizat ca procentul de 2% din PIB pe care Romania trebuie sa il cheltuiasca in continuare ca investitii publice pana la sfarsitul acestui an inseamna enorm de mult, respectiv peste 3 miliarde de dolari, si ca acest capital investit in economie se va rasfrange asupra intregii dezvoltari a tarii.