Comisarul european desemnat de Romania, Corina Cretu, a declarat, luni, ca va fi un ambasador al Politicii Regionale, mentionand ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament, intrucat CE nu poate nici pedepsi nici ajuta tarile sa se dezvolte.

Rugata sa dea un sfat Romaniei in vederea cresterii absorbtiei fondurilor, Corina Cretu a declarat, dupa audierea din comisiile parlamentare, ca datoria sa va fi "de a asigura relatii foarte bune si un dialog constant cu toate statele membre, deci inclusiv cu Romania".

"Romania e tara pe care o cunosc foarte bine, eu cred ca am depasit acea etapa din 2011 care a dus inclusiv la suspendari de plati. CE a stabilit atunci planul de actiune si vreau sa felicit autoritatile romane pentru progresele pe care le-au facut din acest punct de vedere, de la 3% in 2011, 7% in 2012, acum 39%", a precizat comisarul desemnat, potrivit Mediafax.

Intrebata daca detinerea portofoliului de Politica Regionala reprezinta un "plus" pentru Romania, Corina Cretu a declarat ca "este evident ca toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament". Totodata, Cretu a subliniat ca rolul sau este de a fi "un ambasador al Politicii Regionale in raport cu statele membre, in raport cu regiunile si in raport cu societatea civila si cu comunitatile locale".

Ea a mai spus ca depinde de state sa depuna proiecte operationale eligibile care sa raspunda intereselor cetatenilor, iar in privinta proiectelor care vor fi depuse are "aceleasi asteptari de la toate statele membre".

Nu consider ca exista tari care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune.

Referitor la Romania, Corina Cretu a subliniat ca nu este singura care s-a confruntat cu probleme in atragerea de fonduri, iar in ultimul timp a facut progrese "foarte mari". "Nu consider ca exista tari care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune. Datoria noastra e sa ajutam toate statele membre sa depuna proiecte eligibile", astfel incat CE sa vireze banii, a spus comisarul desemnat.

Despre noul cadru legislativ, Corina Cretu a reamintit ca acesta merge "pe simplificare, pe orientare spre rezultate", acesta din urma fiind "un criteriu important", si nu "absorbtia de dragul absorbtiei". "E foare important ca programele operationale pe care fiecare stat membru le va depune sa aiba ca si criteriu de baza cate locuri de munca produc, cum vor genera alte afaceri", a subliniat Cretu.

Ea a mai precizat ca, dupa instalarea in functie, va lua fiecare dosar de tara si impreuna cu serviciile de specialitate ale Comisiei va analiza in ce masura pot fi ajutate tarile "sa-si indeplineasca conditiile". "In viziunea mea, CE si noi ca si comisari desemnati si apoi comisari in Colegiul Comisarilor trebuie sa facem tot ceea ce depinde de noi, nu pentru a pedespi statele membre, ci pentru a le ajuta sa ne asiguram un nivel de dezvoltare echilibrat pentru toate statele membre", a spus Cretu.

Comisarul desemnat a anuntat ca marti va merge la Bruxelles unde va avea intalniri cu DG Regio "pentru a ne pregati impreuna, pentru a cunoaste datele exact de la CE".

"Am avut foarte multe intalniri cu colegii mei din Comisia de Dezvoltare Regionala din PE si voi continua aceste intalniripentru ca as vrea sa–i intalnesc personal inainte de audieri pentru a cunoaste in mod direct preocuparile lor si ceea ce asteapta de la comisarul european pentru Dezoltare Regionala", a declarat Corina Cretu.
Intrebata daca a fost contactata de presedintele Traian Basescu dupa nominalizare, europarlamentarul PSD a raspuns negativ.

Intrebata cum a ales-o pe nepoata lui Ioan Rus consilier, Corina Cretu a afirmat ca Ioana Rus lucreaza in Comisia Regionala a PE de 10 ani si este o colaboratoare a sa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri