Alocatii duble pentru copiii din familiile sarace

Alocatii duble pentru copiii din familiile sarace

Potrivit unei masuri pe care Guvernul ar urma sa o aprobe in scurt timp, o jumatate de milion de copii din familii care au venituri mici vor avea alocatii dublate de la 1 ianuarie. Prim-ministrul nu a precizat, insa, de unde vor veni banii pentru aceste mariri, informeaza Digi24.

"O sa dublam acea alocatie, o sa fie 84 de lei pentru 500 de mii de copii. Nu zic ca e de ajuns, doamne fereste , dar atat putem sa facem acum. La fel dublam toate alocatiile de hrana pentru copii institutionalizati sub diverse forme", a spus Victor Ponta.

Bugetarii pot cumula din nou pensia cu salariul

Bugetarii pot cumula din nou pensia cu salariul

Camera Deputatilor a adoptat in septembrie, cu 220 de voturi ”pentru”, 6 voturi ”impotriva” si 41 abtineri, propunerea legislativa a unor parlamentari PSD, PC si de la minoritati prin care se permite cumulul pensiei cu salariul si in cazul angajatilor din sistemul public.

Propunerea legislativa initiata, printre altii, de Valeriu Zgonea, Gabriel Vlase, Florin Iordache, Ilie Sarbu, Ana Birchall, Bogdan Ciuca, prevede abrogarea prevederilor din legea 329/2009 potrivit carora se interzice cumulul pensiei cu salariul in cazul angajatilor din sistemul public pentru care nivelul pensiei nete aflata in plata depasesete castigul slarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului. Comisiile de buget si munca au avizat favorabil acest proiect, considerand ca, ”prin stabilirea imperativa a limitei cuantumului pensiei pana la care se poate realiza cumulul cu salariul, se produc discriminari, dar si limitari ale accesului si dreptului la munca in sistemul public, pentru persoane cu pregatire temeinica, experienta si expertiza in anumite domenii, cum ar fi aparare, ordine publica, siguranta nationala, compartimentele de protectie a informatiilor clasificate, departamentele de politie comunitara, oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, precum si multe alte autoritati si institutii publice”.

Primarii au primit la rectificarea bugetara 2 miliarde de lei

Primarii au primit la rectificarea bugetara 2 miliarde de lei

La a doua rectificare bugetara din acest an, Guvernul a decis ca primarii sa primeasca de alegeri peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard lei prin (PNDL) si circa 100 de milioane lei pentru investitii in camine culturale si sali de sport, prin taierea cofinantarii fondurilor UE.

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetara sunt cu mult peste cele prevazute la rectificarile din 2013, cand Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare. De asemenea, anul trecut autoritatile locale au primit sume derizorii la rectificare, in principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevazute din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru echilibrare si pentru plata unor arierate, pentru a raspunde conditionalitatilor din acordul cu FMI.

Vile pentru inaltele fete ale Bisericii

Vile pentru inaltele fete ale Bisericii

Sase vile si o sala polivalenta din comuna Ceahlau (judetul Neamt), aflate in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost trecute de Guvern, in mod gratuit, in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Transferul proprietatilor a fost aprobat prin hotarare aprobata recent de Guvern.

Vilele, denumite "Floare de Colt", "Crinul", "Toporasul", "Ghiocelul", "Bujorul" si "Viorica", au fiecare o suprafata construita de peste 150 metri patrati si o suprafata desfasurata de peste 300 metri patrati, iar sala polivalenta are o suprafata desfasurata de 4.572 metri patrati si o suprafata construita de 1.722 metri patrati.

Cresterea pensiilor cu 5% si a indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap cu 16%

Cresterea pensiilor cu 5% si a indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap cu 16%

Pensiile vor fi indexate cu 5% de la 1 ianuarie 2015, a anuntat la mijlocul lunii septembrie ministrul Muncii, Rovana Plumb. Majorarea pensiilor este insa mai mare decat cea prevazuta de lege, care vizeaza o indexare cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap are in vedere cresterea indicelui preturilor de consum in ultimii sase ani, cand aceste drepturi nu au mai fost majorate, a explicat Rovana Plumb.

"Aplicam legea. Conform formulei de calcul din lege, pe rata inflatiei (...) plus 50% din cresterea reala a castigului mediu salarial brut, iese un procent de majorare de 4,5%. Avand in vedere ca avem crestere economica, ca s-au creat mai multe locuri de munca, avem 5,3 milioane de asigurati, 5,3 milioane de pensionari, ca avem o colectare care ne permite un procent majorat, am anuntat si vom merge cu 5%. Am discutat cu Ministerul Finantelor, respective cu ministrul de Finante si ministrul Bugetului, astfel incat, incepand cu ianuarie 2015, sa avem o majorare a pensiilor de 5%", a afirmat oficialul Ministerului Muncii, conform Agerpres.

Cresterea salariului minim la 975 lei

Cresterea salariului minim la 975 lei

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni, ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, Codul muncii fiind cel care prevede stabilirea anuala a salariului minim garantat in plata.

Potrivit Codului muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de Guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. "In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului muncii.

In 2014, prin hotarare de Guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei. Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,357 de lei pe ora.

Pensii speciale pentru personalul navigant, piloti si stewardese

Pensii speciale pentru personalul navigant, piloti si stewardese

Rovana Plumb, ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a mai anuntat recent ca se va reveni si la acordarea de pensii speciale personalului navigant, aproximativ 1.800 de persoane, piloti si stewardese. Ministrul Muncii a mentionat ca din anul 2015 va creste si salariul minim pe economie, ajungand la 900 de lei.