Ecaterina Andronescu: Sunt socata de acuzatiile DNA

Ecaterina Andronescu: Sunt socata de acuzatiile DNA
Ecaterina Andronescu este acuzata de procurorii DNA ca ar fi pretins si primit bani si alte foloase necuvenite de la firma Siveco, pe care ar fi favorizat-o in derularea unor proiecte cu ministerul, inclusiv pentru licentierea Microsoft.
Fostul ministru al Educatiei s-a declarat socata de acuzatiile DNA si neaga implicarea sa in cazul in care sunt vizati noua fosti ministri, precizand ca nu a cerut si nu a luat niciun leu. "Luare de mita, spalare de bani sunt lucruri care...ma duc si ma bat pana la Dumnezeu. Asa ceva in viata mea nu am facut. Nu mi-a trebuit un leu de undeva", e declarat Ecaterina Andronescu pentru Realitatea TV.

Referitor la acuzatiile care i se aduc, privind fapte de coruptie in cazul unor contracte pentru licente IT, Ecaterina Andronescu spune ca nu a cerut si nu a luat niciun leu in perioada in care a fost ministru.

"Nu am cerut si nu am luat. Vreau sa spun lucrul acesta raspicat", a precizat fostul ministru.

Avand in vedere ca procurorii au cerut ridicarea imunitatii celor noua fosti ministri, ei nu au fost chemati la DNA. "Ar fi trebuit sa ma cheme si pe mine sa imi spuna. Eu sunt acum chiar socata. Aceasta institutie ar fi trebuit sa ma cheme si pe mine sa ma intrebe", a completat Andronescu, senator PSD.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Valerian Vreme - autosuspendat din PMP

Valerian Vreme - autosuspendat din PMP

Valerian Vreme, in prezent deputat, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, este urmarit de procurorii DNA pentru savarsirea unor fapte de abuz in serviciu in perioada in care a fost ministru. Astfel, deputatul ar fi incheiat contractul pentru suplimentarea numarului de licente MECTS.

Deputatul PMP s-a autosuspendat din partidul din care facea parte, alaturi de Daniel Funeriu.

''Ca urmare a comunicatului DNA, prin care se anunta cererea avizului pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri Valerian Vreme si Daniel Funeriu, PMP precizeaza ca acestia s-au autosuspendat din calitatea de membri de partid. Partidul Miscarea Populara reitereaza sprijinul total si neconditionat pentru functionarea independenta a justitiei, care va face cu siguranta lumina in acest caz'', se arata intr-un comunicat PMP.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Serban Mihailescu - luare de mita in conturi off-shore

Serban Mihailescu - luare de mita in conturi off-shore
Serban Mihailescu este in prezent senator si a fost ministru coordonator al SGG in perioada 2000-2003. Membrul UNPR este urmarit de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.
Astfel, acesta ar fi primit, in perioada aprilie-noiembrie 2004, o parte din suma de aproximativ 20 de milioane de dolari care a fost virata de Fujitsu Siemens Computers intr-un cont off-shore. In schimbul sumei primite, ministrul ar fi urmat sa faciliteze incheierea contractului de licentiere Microsoft in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.
Senatorul nu a comentat decizia procurorilor de a incepe urmarirea penala impotriva sa si a altor opt ministri.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Dan Nica - europarlamentarul acuzat de luare de mita

Dan Nica - europarlamentarul acuzat de luare de mita

Dan Nica, membru al Parlamentului European si fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000-2004, este vizat de procurorii DNA pentru presupuse infractiuni de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Dan Nica ar fi facilitat incheierea contractului privind licentele Microsoft in conditiile impuse de Fujistu Siemens Computers si ar fi primit in schimb o parte din suma de 20 de milioane de dolari virata de companie intr-un cont off-shore.

Dan Nica a obtinut in luna mai un mandat de europarlamentar din partea PSD. Europarlamentarul nu a comentat decizia luata de procurorii DNA de a cere ridicarea imunitatii in cazul lui si a altor opt fosti ministri.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Adriana Ticau - patru acuzatii formulate de procurorii DNA

Adriana Ticau - patru acuzatii formulate de procurorii DNA

Procurorul sef al DNA a cerut avizul Presedintelui in vederea inceperii urmaririi penale impotriva fostului ministru Adriana Ticau, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Adriana Ticau a fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004.

Fostul ministru ar fi participat la incheierea contractului de licentiere din 15 aprilie 2004, cauzand prejudicii bugetului de stat si asigurand "posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Sursa foto: Mediafax Foto.

Gabriel Sandu - mita de 4.800.000 de euro

Gabriel Sandu - mita de 4.800.000 de euro

Gabriel Sandu a fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010.

Din referatul procurorilor DNA reiese ca parlamentarul Gabriel Sandu a pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a incerca sa influenteze alte persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea contractului pentru licenta Microsoft.

In total, sumele pretinse de parlamentar se ridica la 4.800.000 de euro, dintre care 1.800.000 de la un avocat, iar restul de la o alta persoana, prin intermediar, pentru a interveni in cazul contractului de licentiere Microsoft.

De asemenea, el este urmarit si pentru ca ar fi cauzat pagube pentru bugetul de stat, "asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei", se arata in cererea referitoare la efectuarea urmaririi penale.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Daniel Funeriu, urmarit pentru abuz in serviciu

Daniel Funeriu, urmarit pentru abuz in serviciu

Daniel Funeriu este urmarit alaturi de ceilalti opt ministri in dosarul privind contractele pentru licentele Microsoft, insa acesta, la fel ca si Valerian Vreme, este vizat doar pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Daniel Funeriu a fost ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009-2012. Fostul ministru este acuzat de incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice in cazul contractului de inchiriere de licente Microsoft. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi incercat sa favorizeze anumite firme, avand in vedere caincheierea si derularea contractului nu se baza pe niciun beneficiu economic sau tehnic, iar valoarea produselor si serviciilor a fost supraestimata.

Daniel Funeriu s-a autosuspendat din Partidul Miscarea Populara in urma cererii formulate de DNA privind urmarirea penala.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Alexandru Athanasiu: Sunt un om onest in viata

Alexandru Athanasiu: Sunt un om onest in viata
Procurorul sef al DNA a impus sesizarea Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003-2005. Acesta este vizat pentru savarsirea unor presupuse infractiuni de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.
Astfel, fostul ministru ar fi fost responsabil de aprobarea bugetului pentru derularea programului "Sistem Educational Informatizat", dar si pentru proiectul ce a vizat contractul de licentiere Microsoft, favorizand totodata firmele Compaq si Siveco.

Fostul ministru a declarat ca nu este implicat in niciun fel in acest dosar si priveste cu mult calm aceste evenimente.

”Nu sunt nici socat, nici disperat, pentru ca aceste probleme au mai fost cercetate de DNA in urma cu mai multi ani si analizate foarte serios. Nu s-a gasit absolut nimic ilegal. Mai mult decat atat nu stiu ce sa spun, sunt jurist si un om onest in viata, iau act de aceasta cerere a procurorului sef al DNA, e legitim sa faca cercetari, dar privesc cu calm si cu foarte multa liniste sufleteasca”, a declarat Alexandru Athanasiu pentru Realitatea TV.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Mihai Tanasescu - mita de 82.000 de euro

Mihai Tanasescu - mita de 82.000 de euro

Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice in perioada 2000-2004 si vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii in prezent, ar fi savarsit infractiuni de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, arata procurorii DNA.

Acesta ar fi primit sume de bani in urma favorizarii firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco in contractele licentei Microsoft. Astfel, in luna iulie 2004, Tanasescu ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 82.000 de euro din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetarile efectuate de procurori rezulta ca banii ar proveni de la o companie alimentata exclusiv cu fonduri obtinute de la Fujitsu Siemens Computers.
Sursa foto: Mediafax Foto.