Cel mai probabil, Consiliul European pe probleme de Justitie si Afaceri Interne (JAI) nu va lua in discutie in luna octombrie subiectul aderarii tarii noastre la Schengen, noteaza site-ul rfi Romania. Aderarea se amana din nou, in pofida eforturilor facute de autoritatile de la Bucuresti. Romania acceptase mai multe compromisuri dar, din cauza tandemului cu Bulgaria, a unor chestiuni juridice si a campaniei electorale, intrarea in spatiul de libera circulatie nu va fi luata in discutie inainte de primavara anului viitor.

De un an de zile, Schengen nu mai este pe agenda publica. Subiectul care a fost «prioritatea Romaniei in 2011, 2012 si 2013» nu mai este evocat. Subiectul a disparut in momentul in care aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie a fost din nou amanata de ministrii de interne din Uniunea Europeana, reuniti in consiliul JAI. Premierul Victor Ponta a anuntat ca «de-acum inainte intrarea in Schengen nu va mai fi primul punct de discutii dintre Romania si partenerii europeni ».

Chiar daca oficial nu s-a mai vorbit despre Schengen, romanii au continuat demersurile. La o intalnire cu Victor Ponta in iunie, noul premier francez, Manuel Valls, i-a dat de inteles ca o deschidere partiala a usilor e posibila in octombrie, cu ocazia urmatorului Consiliu JAI. Franta este una dintre tarile care s-au opus in ultimii ani aderarii Romaniei la Schengen, opozitia incepand in timpul presedintelui de dreapta, Nicolas Sarkozy. Stanga franceza, care il criticase pe Sarkozy pentru actiunile sale impotriva Romaniei, nu si-a schimbat insa prea mult pozitia pe Schengen, fiind confruntata cu progresul semnificativ al extremei-drepte, care ii reprosa «laxismul» in controlul circulatiei persoanelor.

Citeste mai mult despre acest subiect pe rfi Romania.

Citeste si:
Lumea in schimbare aEUR" Romania in contextul geopolitic actual
Lumea in schimbare aEUR"...

Sursa foto: Shutterstock / Schengen

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ce promit partidele politice in campania pentru europarlamentare?