Intr-un discurs sustinutul la Washington in cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a amintit ca in urma cu 25 de ani, in Europa Centrala, "cetatenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit institutii puternice si independente, o societate civila si o presa vibranta". "Ei au reformat economiile tarilor lor, au stabilizat moneda, privatizand industriile ineficiente, au deschis piata muncii si au permis accesul investitorilor straini. Pe scurt, ei au restaurat democratia liberala in inima continentului. Si le-au demonstrat scepticilor ca se insala. Aderand in valuri succesive la NATO, ei au extins granitele familiei noastre euro-atlantice", a explicat oficialul american, potrivit Mediafax.

Salutand aceasta evolutie, Nuland a avertizat insa ca, in prezent, aceasta alegere este amenintata atat la nivel extern, cat si intern. In privinta luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineana si amenintarea venita din partea gruparii Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovada tarile aliate. Ea s-a referit insa si la lupta de protejare a democratiei, la nivel intern.

"La fel cum lucram impreuna pentru a apara valorile noastre la nivel extern, trebuie sa le fortificam si la nivel intern. In Europa Centrala de astazi, as spune ca amenintarile interne la adresa democratiei si libertatii sunt la fel de ingrijoratoare. In aceasta regiune, cele doua cancere, regresul democratic si coruptia, ameninta visul pentru care atat de multe persoane au muncit incepand din 1989. Si, vedem lideri din regiune care in timp ce culeg beneficiile apartenentei la NATO si UE, par sa fi uitat valorile pe care se bazeaza aceste institutii", a afirmat oficialul american.

Cum puteti dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea?

"Asa ca astazi ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, in timp ce ziua promovati "democratia neliberala", incurajati nationalismul, impuneti restrictii presei sau demonizati societatea civila! Pun aceeasi intrebare si in legatura cu cei care protejeaza oficialii corupti de urmarirea judiciara, evitand Parlamentul atunci cand este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenta tarilor lor de o sursa de energie in pofida politicii declarate de diversificare", a adaugat Nuland. Ea a precizat, de asemenea, ca tarile din Europa Centrala trebuie sa ramana vigilente. "Putem fi puternici doar protejand pluralismul politic, societatea civila si dreptul de contestare in interiorul granitelor noastre; doar atunci cand guvernele noastre sunt curate, transparente si responsabile in fata poporului in slujba caruia se afla", a conchis oficialul american.

Acest discurs intervine in contextul in care in Romania are loc unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie, dosarul Microsoft, in care apar numele mai multor ministri, dar si al premierului Victor Ponta.

Sursa foto: YouTube.com