Declaratiile lui Basescu si Vosganian referitoare la justitie, sesizate la IJ

CSM analizeaza daca este necesara sesizarea Inspectiei Judiciare in urma afirmatiilor facute de presedintele Traian Basescu in cazul Microsoft si ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Varujan Vosganian.

UPDATE 13:47 Membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat cele trei propuneri de sesizare a Inspectiei Judiciare cu privire la afirmatii despre justitie facute de premierul Victor Ponta, de presedintele Traian Basescu si de senatorul Varujan Vosganian.

Inspectia Judiciara urmeaza sa analizeze afirmatiile si sa prezinte concluziile intr-un singur raport privind apararea independentei justitiei, care va fi prezentat plenului CSM. Analizarea declaratiilor facute de premierul Victor Ponta in 6 octombrie, referitoare la dosarul privind societatea Petrotel Lukoil, aflat pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, a fost pe ordinea de zi a sedintei de joi a plenului CSM.

Celelalte doua propuneri de sesizare a Inspectiei Judiciare au fost facute in timpul sedintei plenului, de catre judecatorul Horatius Dumbrava si vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu. Horatius Dumbrava a aratat, in contextul discutatiilor referitoare la necesitatea sesizarii Inspectiei Judiciare in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, referitoare la ancheta in cazul Lukoil, ca IJ ar trebui sesizata si in cazul afirmatiilor presedintelui Traian Basescu din 3 octombrie, atunci cand a emis avizele pentru urmarirea penala a unor fosti ministri, in dosarul Microsoft, noteaza Mediafax.

El a mai spus ca in ultima perioada s-au inmultit atacurile nefondate la adresa justitiei din partea politicienilor, sustinand ca, in acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui sa emita un avertisment clar politicienilor, apreciind ca sesizarea Inspectiei Judiciare nu este suficienta.

Citeste si:
Procurorul suspendat in cazul Alexandrei Macesanu se intoarce la munca
Procurorul care ar fi blocat...

Este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM sa-l faca la adresa tuturor politicienilor.

"Contextul din zilele acestea, in care apar declaratii ale Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, in care sunt devoalate date si informatii din dosare penale sau declaratii ale Primului Ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atentionati procurorii cum trebuie in mod concret sa-si faca ancheta, impun ca CSM sa ia atitudine impotriva oricarui act care stirbeste independenta justitiei si erodeaza increderea publicului in justitie. In aceasta perioada, in care se multiplica atacurile la adresa justitiei, nu este indeajuns ca, punctual, sa fie sesizata Inspectia Judiciara, dupa care sa asteptam saptamani la rand pana cand Inspectia Judiciara va analiza si propune Plenului concluziile verificarilor facute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM sa-l faca la adresa tuturor politicienilor", a aratat Dumbrava.

In ce priveste sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul declaratiei presedintelui Traian Basescu din 3 octombrie, Dumbrava a spus ca urmarirea penala este confidentiala si ca toti cei implicati in actul de justitie trebuie sa respecte acest lucru.

"Dupa studiul dosarelor, spune in declaratie domnul Presedinte, rezulta ca unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, ca sunt conturi blocate in strainatate, ca declaratiile de martor luate in dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, ca anumite persoane nu au facut denuntul la DNA. Urmarirea penala este nepublica, confidentiala. Toti actorii care contribuie la infaptuirea actului de justitie, inclusiv Presedintele Romaniei, Senatul sau Camera Deputatilor, trebuie sa respecte aceste coordonate procesuale", a aratat Horatius Dumbrava.

Citeste si:
Băsescu: Relaxarea măsurilor de izolare începând cu 15 mai, o MARE...
Băsescu crede că relaxarea...

La inceputul sedintei, vicepresedintele CSM a propus ca Inspectia Judiciara sa fie sesizata si in cazul afirmatiilor lui Varujan Vosganian, care a aratat miercuri, intr-o emisiune televizata, referitor la condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu, ca "un procuror cere, un procuror judeca... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... Inalta Curte este cazul cel mai explicit".

"Eu nu gasesc o vinovatie nici postului de televiziune, nici presei, caci acesta este rolul lor, sa informeze opinia publica, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poti sa vii sa spui ca meseria de procuror este ceva jos de tot si ca tot ce este rau in aceasta societate se intampla din cauza unui procuror", a spus procurorul Gheorghe Muscalu.
Magistratii CSM vor analiza atat acele doua propuneri facute joi, cat si posibilitatea sesizarii IJ privitor la afirmatiile premierului Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, despre dosarul Lukoil, ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea prsoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati. Ponta a facut referire si la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentand: "Banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania".

"Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala.

Citeste si:
Lider ALDE, despre suspendarea presedintelui Klaus Iohannis
Varujan Vosganian,...

Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte...banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania. Dar justitia este independenta isi face datoria si banuiesc ca, daca se intampla ceva rau, cei 3.500 de oameni o sa vina la mine, ca asa e cu justitia. Eu doar sper si ne dorim sa se gaseasca solutia legala prin care, pe de-o parte, sa fie sanctionati cei vinovati, sa se recupereze prejudiciul fara sa aruncam in aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea"-n.r.)...eu sper sa fie doar cu "Fiat Justitia", fara sa piara si lumea numai din asta", a spus premierul.

Sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, a anuntat marti compania, precizand ca rafinaria incepe procedurile de pregatire pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Ministerul Public va putea avea mai mulți angajați
Setari Cookie-uri