MAE roman a discutat, in decursul acestei saptamani, cu reprezentantii Ambasadei Rusiei, despre situatia companiei Lukoil, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

”Cu privire la situatia companiei Lukoil in Romania, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari: Exista practica unui dialog periodic intre conducerea Ministerului Afacerilor Externe si reprezentantii Ambasadei Federatiei Ruse in Romania. Urmare a evolutiilor din ultimele zile, in cursul acestei saptamani, cele doua parti au abordat, intre altele si situatia companiei petroliere mentionate”, se arata intr-un comunicat MAE, potrivit Mediafax.

MAE precizeaza ca ”sistemul de justitie din Romania isi exercita atributiile constitutionale, ancheta in curs urmand a se finaliza cu respectarea cadrului legal si cu neutralitatea specifica unui astfel de demers”. ”Ministerul Afacerilor Externe urmareste cu atentie orice evolutii care pot avea efecte pe planul relatiilor bilaterale ale tarii noastre, in vederea mentinerii cursului continuu, de promovare a intereselor Romaniei pe plan regional si global”, se mai arata in comunicat.

Lukoil reporneste, vineri, instalatiile din incinta rafinariei din Ploiesti, oprite in urma cu o saptamana, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, care a precizat ca institutia a fost notificata in acest sens de catre companie.

Rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala vineri, 3 octombrie, compania anuntand ca masura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa solutionarea contestatiei depuse in instanta.

Perchezitiile au dus la oprirea activitatii

Activitatea rafinariei a fost oprita la o zi de la perchezitiile facute de procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel. Presedintele Traian Basescu a catalogat, joi, drept inadmisibila presiunea facuta de reprezentantul companiei Lukoil si a cerut Guvernului ca daca vineri Lukoil nu reia productia sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti.

”Consider ca o astfel de abordare este inadmisibila, iar daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti, pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie sa ne amintim pretul cu care am privatizat-o, il replatim si diferenta, cat a costat retehnologizarea, il platim dupa ce constatam daca evaziunea fiscala si spalarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Basescu.

El a spus ca Guvernul trebuie sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria de la Ploiesti si sa fie pregatit tehnic sa o preia in operare. ”La constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie”, a adaugat seful statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri