Serviciul de Informatii Externe sustine ca HG 223/2013 privind lista informatiilor secret de stat, criticata de presedintele Traian Basescu, a respectat circuitul legal de avizare, iar aprobarea actului normativ nu era conditionata de avizul CSAT.

SIE a prezentat parcursul elaborarii HG 223/2013 si motivele pentru care a fost adoptat actul normativ "dezbatut si supus aprobarii in sedinta publica a Executivului din data de 30.04.2013". Serviciul precizeaza ca in 2002 a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate, in aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. "Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat in timp o serie de vulnerabilitati in asigurarea protectiei sediilor, categoriilor de activitati si a personalului institutiei, generate de inopozabilitatea fata de terti a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri si tipuri de activitati ce se desfasoara in/de catre acestea sa fie deconspirate fara ca institutiile abilitate, in speta Parchetul, sa aiba posibilitatea legala de a intreprinde masurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE", explica Serviciul. De asemenea, precizeaza ca actualizarea listei cuprinzand categoriile de informatii clasificate secret de stat a fost initiata de catre SIE, potrivit Mediafax.

Demersul a fost realizat in baza aceluiasi temei legal, respectiv art.22 din Legea 182/2002 care prevede ca "Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului". Articolul 22 din Legea 182/2002 precizeaza: "(1) Autoritatile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat in domeniile lor de activitate; (2) Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului; (3) Hotararile Guvernului privind aprobarea listelor cuprinzand informatiile secrete de stat se comunica Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si, dupa caz, celorlalte structuri informative carora le revin, potrivit legii, sarcini de organizare a masurilor specializate de protectie".

Presedintele Traian Basescu a venit cu o Hotarare de Guvern semnata de premier care extindea protectia acordata ofiterilor

SIE mentioneaza ca in elaborarea noii liste "au fost avute in vedere categoriile de informatii secret de stat consacrate in legislatia publica, in speta de art. 17 din Legea 182/2002, precum si de Legea 1/1998, astfel incat, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, proiectul sa nu prejudicieze securitatea nationala si apararea tarii si, in acelasi timp, sa permita instituirea unui cadru normativ adecvat pentru protectia juridica a activitatii Serviciului, in ansamblul ei". Articolul 17 din Legea 182/2002 enumera categoriile de informatiilor secrete de stat, fiind enumerate 14 cazuri in care informatiile au aceasta calitate. "De altfel, art.1 alin. (2) din HG nr.223/2013 prevede faptul ca informatiile din lista «se detaliaza» «pe domenii concrete de activitate», prin «ordin al directorului Serviciului de Informatii Externe», asigurandu-se astfel protectia impusa de lege in privinta activitatii SIE dar si operativitate in adaptarea continutului acestora la schimbarile ce se vor produce in aceste domenii. Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare", se mai arata in punctul de vedere al SIE. In plus, Serviciul sustine ca "proiectul de hotarare de guvern a respectat intocmai circuitul legal de avizare, fiind inaintat Guvernului spre adoptare dupa obtinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ". "In conformitate cu legislatia in vigoare, acest tip de act normativ nu este conditionat de un aviz CSAT, asa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de catre CSAT. De altfel, din datele pe care le detinem, nicio hotarare a Guvernului avand ca obiect de reglementare liste cuprinzand informatiile secrete de stat ale celorlalte autoritati si institutii publice care gestioneaza asemena informatii nu a fost supusa avizului CSAT", mentioneaza SIE.

Presedintele Traian Basescu a prezentat, luni, la Realitatea TV, in sprijinul afirmatiei ca Victor Ponta a fost ofiter SIE, o Hotarare de Guvern, initiata de Teodor Melescanu si semnata de premier, care extindea protectia acordata ofiterilor si la cei care si-au incetat raporturile cu Serviciul. El a spus ca aceasta Hotarare nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, mentionand ca daca ar fi trecut, el ar fi respins-o. Presedintele a mentionat ca nu crede ca aceasta Hotarare a trecut prin Guvern, mentionand ca Melescanu a initiat-o si apoi a fost semnata de premierul Ponta. Seful statului a precizat ca Melescanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sarbu. El a spus ca initial nu a remarcat Hotararea, ci doar dupa ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta daca in perioada 1997-2001 a fost ofiter acoperit al SIE. Basescu a declarat ca Melescanu a initiat o HG prin care a modificat o lege din timpul Guvernului Adrian Nastase, prin care a declasificat activitatile SIE, incalcand, totodata, Legea de functionare a Serviciului, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta. El a explicat ca HG a Guvernului Nastase aproba lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexa secreta, care nu a fost publicata niciodata. Aceasta HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, "nu si agentii", a spus Basescu. Prin HG 223 din aprilie 2013, s-a facut o extindere, devenind secret de stat "personalul din domeniul activitatii informative chiar si dupa incetarea in orice mod a raporturilor de munca sau de serviciu", a precizat Basescu, adaugand ca anexa nu a mai ramas secreta. In acest mod a fost incalcata Legea Serviciului, care prevede ca "activitatea SIE are caracter de secret de stat". Intrebat cine a initiat HG, Traian Basescu a raspuns ca a fost vorba despre Teodor Melescanu si ca apoi a fost actul a fost semnat de Victor Ponta. "Eu nici nu cred ca a fost o discutie in Guvern (...) Dar aceasta Hotarare inainte sa ajunga in Guvern trebuia sa treaca prin CSAT, pentru ca CSAT aproba clasificarea documentelor serviciilor de informatii (...) Daca ar fi fost adusa n-ar fi trecut de mine niciodata, cu acea extindere, la punctul 4 in care si cei care nu mai lucreaza raman ascunsi toata viata lor. Nu se poate asa ceva", a afirmat el.

Sursa foto: Shutterstock.com/Justitie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri