2 Noiembrie 2014

Coruptii care au impanzit Romania. Harta baronilor penali descoperiti in lunile pre-alegeri



Recentele anchete DNA care au vizat importanti oameni de afaceri si politicieni de varf din Romania au venit ca un tsunami inainte de alegerile prezidentiale, insa o alta miza importanta sunt baronii locali, adevarate "parghii" pentru mobilizarea electoratului in prag de alegeri. Bilantul ultimelor trei luni arata ca 12 primari, viceprimari si sefi de consilii judetene au fost pusi sub urmarire penala, in timp ce pentru patru s-au emis condamnari definitive. WALL-STREET.RO va prezinta harta baronilor penali ai Romaniei care fost dati in urmarire penala sau saltati de procurorii anticoruptie in lunile pre-alegeri august, septembrie si octombrie.

Nicolae Matei (PSD), primar Navodari

Nicolae Matei, primarul orasului Navodari, a fost pus sub arest preventiv pentru 30 de zile, in data de 8 octombrie, dupa ce ICCJ a inlocuit masura controlului judiciat data de Curtea de Apel Constanta.

Primarul din Navodari a fost pus sub urmarire penala de procurorii anticoruptie pe 29 august, cand a fost retinut pentru 24 de ore, in urma unor acuzatii privind:

  • trei infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
  • tentativa de abuz in serviciu;
  • dare de mita;

Prejudiciul total provocat primariei Navodari in urma mai multor tranzactii ilegale cu terenuri se ridica la 111.475.741 de lei, dar si un prejudiciu potential de 5 milioane de lei. Cititi mai jos cum s-a creat acest prejudiciu.

Potrivit DNA, edilul din Navodari a reconstituit dreptul de proprietate asupra mai multor terenuri din intravilanul localitatii, situate pe malul Marii Negre, prin incalcarea dispozitiilor legale, dar si a celor date de instanta de judecata.

Sursa foto: mateinavodari.ro

Astfel, primaria Navodari a fost prejudiciata cu 96.968.771 lei, contravaloarea terenurilor respective. In plus, Nicolae Matei a vandut, in calitate de primar al localitatii Navodari, trei terenuri cu o suprafata de 20,6419 ha, 15,9850 ha i 25,090 ha, paguba totala fiind estimata la 1.853.970,4, diferenta dintre pretul real si cel tranzactionat in urma unui contract incheiatin numele SC Dormarbib Group de Gurgu Isidor, inculpat si el in dosar.

Procurorii DNA mai arata ca Nicolae Matei a incheiat, pe 20 decembrie 2012, un contract cu SC Dormarbib Group SRL, prin care urma sa faca un schimb de terenuri care ar fi adus Primariei o paguba de 4.919.932 lei. In plus, potrivit comunicatului, Nicolae Matei a facut, intre 1 septembrie 2010 - 21 mai 2014, mai multe plati catre Asociatia de Fotbal Sageata Navodari, valoarea totala fiind de 12.653.000 de lei.

Totodata, edilul mai este acuzat ca ar fi facut o intelegere cu un magistrat de la Judecatoria Constanta in data de 19 octombrie 2010, in baza careia i-ar fi vandut un teren de 500 mp, din Navodari, in schimbul sumei de 8.560, avand in vedere ca valoarea reala a terenului era de 139.550.

Sursa foto: metainavodari.ro.


Nicusor Constantinescu (PSD), presedinte CJ Constanta

Nicusor Constantinescu, presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a fost trimis in judecata in trei dosare penale. In primul dosar, baronul de Constanta este acuzat, alaturi de Gambuteanu Adrian George, director general al RAJDP Constanta, ca a refuzat, in mod repetat, respectiv intre 2011-2013, sa puna la dispozitia Curtii de Conturi documentele necesare controlului specific RAJDP Constanta. Unul dintre procurorii DNA a cerut, pe 24 octombrie, la Tribunalul Bucuresti, sa fie pus sechestru pe bunurile lui Nicusor Constantinescu in acest dosar, insa avocatul lui a recuzat judecatorul. In acelasi rechizitoriu, Nicusor Constantinescu este acuzat ca nu a respectat procedurile de emitere si prelungire a 11 certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale si generatoare eoliene.

Dosar la comun cu Radu Mazare

In al doilea dosar edilul este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata, pentru ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, cu scopul de a obtine foloase patrimoniale nejustificate pentru CJ Constanta. In urma acestor demersuri, s-a provocat un prejudiciu material Ministerului Apararii Nationale in cuantum de 67.211,32 lei. In data de 15 ianuarie 2014, Nicusor Constantinescu a fost dat in urmarire penala pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice. Acesta ar fi dispus efectuarea unor plati nelegale, in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro).

Intr-un alt dosar, din anul 2008, Nicusor Constantinescu este acuzat, alaturi de Radu Mazare, de retrocedari ilegale de terenuri.

Seful CJ Constanta este cercetat si pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri.

Nicusor Constantinescu se afla de mai multe luni in SUA, unde urmeaza un tratament pentru cancer de prostata.

Sursa foto: nicusor-constantinescu.ro


Gheorghe Bunea Stancu (PSD), presedinte CJ Braila

Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, a pus pus in urmarire penala de procurorii DNA Galari, care au dispus in data de 8 august retinerea acestuia pentru 24 de ore in dosarul in care este acuzat de:

  • abuz in serviciu in forma continuata
  • conflict de interese

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2009-2010, baronul din Braila, inculpat alaturi de Mija Florin si Moisiu Nicolae, a atribuit contracte de achizitii publice organizate de CJ Braila, care vizau realizarea unor obiective de interes local si judetean. Astfel, trei societati comerciale au fost favorizate si au ajuns sa detina monopolul lucrarilor licitate de CJ Braila. De altfel, Gheorghe Bunea Stancu era actionar indirect la una din aceste firme.

Prin favorizarea anumitor firme in atribuirea contractelor s-a creat un prejudiciu total de 2.924.817,60 lei.

Pe numele inculpatilor a fost eliberat un mandat cu propunere de arestare preventiva de catre Tribunalul Galati, insa in cazul lui Gheorghe Bunea Stancu, masura a fost inlocuita, in data de 21 august, ce cea de arest preventiv, dupa ce acesta a luat legatura cu un suspect in dosar.

Sursa foto: Facebook


Paraschiva Bodor (UDMR), primar comuna Lunca de Sus, Harghita

Paraschiva Bodor, fost primar al comunei Lunca de Sus, judetul Harghita, a fost pusa sub urmarire penala de procurorii DNA pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar, Bodor Magdolna, cumnata ei, este acuzata de complicitate la abuz in serviciu.

Conform comunicatului DNA, Paraschiva Bodor ar fi facut, in perioada august 2007- iunie 2008, achizitii nelegale de bunuri, lucrari si servicii in valoare totala de 400.000 lei, dar si cheltuieli nejustificate, in decembrie 2006, de peste 32.000 lei cu alte detinatii decat prevede hotararea de guvern privind alocarea unei sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. In rechizitoriu procurorii mai arata ca, in perioada 14 decembrie 2006 – 6 mai 2008, s-a achitat suma de 447.000 lei catre SC SOMARIMOKA SRL (firma la care Bodor Paraschiva a fost asociat unic), plata care s-a facut fara documente jsutificative. Catre aceeasi firma a fost achitata nelegal, in 2007, suma de 7.700 lei, reprezentand contravaloare "drepturi salariale".

Din rechizitoriul DNA rezulta ca, prin savarsirea acestor infractiuni, s-a creat un prejudiciu total de 885.936,37 lei bugetului local al comunei Lunca de Sus. Dosarul a fost trimis la Tribunalu Harghita.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Ovidiu-Gheorghe Nemes (PNL), primar Sighetu Marmatiei

Ovidiu-Gheorghe Nemes, primarul municipiului Sighetu Marmatiei, a fost trimis in judecata in data de 14 august, fiind acuzat de procurorii DNA de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Barbus Ioan, director executiv economic al Primariei minicipiului Sighetu Marmatiei, pentru abuz in serviciu.

Astfel, edilul a incheiat, in mod nelegal, un contract de asistenta juridica cu un avocat care a primit suma de 20.000 lei (24.800 lei, TVA inclus), in schimbul unor servicii juridice acordate Primariei.

Inculpatul Barbus Ioan a contactat, in perioada februarie – martie 2014, un alt avocat, iar la data de 4 martie 2014 a semnat, in mod nelegal, un contract de asistenta juridica pentru care a efectuat plata unui onorariu de 10.000 lei, in schimbul redactarii unei cereri de revizuire.

Bugetul local al Primariei Sighetu Marmatiei a fost prejudiciat cu o suma de 24.800 lei, respectiv 10.000 lei, prin cele doua contracte incheiate cu incalcarea prevederilor legale. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Maramures.

Sursa foto: ovidiunemes.ro


Gheorghe Stefan (PDL), primar Piatra Neamt

Gheorghe Stefan "Pinalti", primarul din Piatra Neamt, a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA in data de 8 septembrie, fiind suspectat de fapte asimilate coruptiei in legatura cu o decizie a CNA, in contextul in care acesta controla si postul de televiziune Giga TV.

Astfel, un alt suspect in dosar, Viorel Hrebenciuc, ar fi intervenind pe langa Laura Georgescu, presedinta CNA, pentru ca institutia sa revina asupra unei decizii de retragere a licentei pentru postul de televiziune controlat de edilul de Piatra Neamt. Licenta postului a fost restrasa in baza unui act administrativ emis de CNA pe 17 septembrie 2013, pe motiv ca postul a incetat sa difuzeze serviciul de reclame pentru care i s-a acordat licenta.

Din rechizitoriul DNA rezulta ca primarul din Piatra Neamt a fost indrumat de un membru CNA, Narcisa Iorga, care i-ar fi sugerat sa apeleze la parlamentarul Viorel Hrebenciuc, pentru a influenta in cele din urma votul membrilor institutiei cu rol de reglementare in domeniul audiovizualului.

Acesta nu este insa singurul caz de coruptie in care baronul de Piatra Neamt a fost implicat. Gheorghe Stefan a fost retinut, in 28 octombrie in dosarul Microsoft, alaturi de Dorin Cosos si Dumitru Nicolae "Niro", cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Foto: Dorin Cocos.

Primarul "Pinalti" urma sa primeasca 4 milioane de euro prin intermediul unei societati de tip off-shore din Cipru, DD Land Oil, o parte din suma de 17,5 milioane de euro ceruta de Dorin Cocos pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft. Din suma totala ceruta, 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de Dorin Cocos, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Aurel Olarean (PDL), primar Radauti, Suceava

Primarul din Radauti, Aurel Olarean, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, dupa ce procurorii DNA au decis in 12 septembrie sa extinda urmarirea penala pe numele acestuia si sa dispuna retinerea acestuia pentru 24 de ore, pentru urmatoarele infractiuni:

  • abuz in serviciu
  • santaj
  • complicitate la santaj

Astfel, in august 2010, edilul din Radauti l-a pus pe secretarul Primariei sa semneze cu un avocat un contract de asistenta juridica, fara o licitatie anterioara, in care se prevedea plata unei sume de 65.000 euro.

Consilier local indemnat la traseism politic

In ceea ce priveste acuzatia de santaj, in comunicatul DNA se arata ca Aurel Olarean a amenintat, in 28, 29 si 30 august, un consilier local. Primarul i-a spus ca, daca nu voteaza favorabil proiectul de hotarare prin care era modificat onorariul avocatului respectiv si nu se va inscrie in partidul din care edilul face parte, PDL, in baza HG 55/2014, care permitea "migratia" alesilor locali intr-un termen de 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul, sotia acestuia risca sa fie revocata din functia de conducere detinuta in cadrul unei institutii din subordinea primariei. "Prin demersurile facute in sensul aprobarii, de catre Consiliul local, a modificarii onorariului avocatului, inculpatul Olarean Aurel urmarea sa scape de urmarirea penala in prezentul dosar penal", sustin procurorii.

Aurel Olarean a participat si la infractiunea de complicitate la santaj. In referatul DNA se arata ca in perioada ianuarie 2011 - aprilie 2014, acesta l-ar fi sprijinit, impreuna cu alte persoane, pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril, sa determine o persoana sa renunte la dreptul partial de proprietate asupra unui imobil din Radauti, folosit ca magazin alimentar si biblioteca, in favoarea unei alte persoane din anturajul omului de afaceri.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Radu Stefan Mazare (PSD), primar Constanta

Primarul minicipiului Constanta, Radu Mazare, urmarit penal intr-un alt dosar, a fost denuntat de procurorii DNA, in data de 15 septembrie, pentru ca a facut presiuni asupra justitiei.

Astfel, Radu Mazare ar fi facut urmatoarele afirmatii la o reuniune publica a organizatiei PSD:

"Poate sa te ia cu mascatii de la masa, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenta si timp de cinci luni de zile in dosarul meu sa nu faca niciun act procurorii. Pai (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n ), cand m-ai luat cu mascati si ai zis ca e urgenta, ca de-aia m-ai adus la DNA, ca era stare de urgenta, dupa aia trec cinci luni de zile fara ca tu sa faci o hartie!? De asta trebuie sa-l votam pe Ponta, ca noi care mai stam pe aici liberi, neliberi, sa traim intr-o tara normal."

"Imprejurarea in care Mazare Radu Stefan a facut aceste afirmatii, caracterul lor public si limbajul folosit denota scopul urmarit de faptuitor, respectiv influentarea si intimidarea procurorului care efectueaza urmarirea penala in cauza", se arata in comunicatul DNA.

Edilul din Constanta este urmarit penal in mai multe dosare. In 2008, primarul a fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar de retrocedari de terenuri in care au fost 36 de inculpati, prejudiciul total estimat fiind de 114 milioane de euro. Un alt dosar in care este anchetat Radu Mazare vizeaza infractiunea de luare de mita. Astfel, Radu Mazare are interdictia de a parasi tara pentru ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Abraham Morgenstern, in schimbul atribuirii unui contract pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda".

Sursa foto: nicusor-constantinescu.ro


Teodor Neamtu (PDL), primar Medias

Teodor Neamtu, primar al municipiului Medias, a fost trimis in judecata, in data de 15 septembrie 2014, alaturi de alte 22 de persoane, intr-un dosar in care au mai fost inculpati 21 de consilieri in cadrul Consiliului Local Medias si presedintele Asociatiei Goscom.

Baronul de Medias a fost acuzat de doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, una cu consecinte deosebit de grave.

Astfel, in perioada 2012-2013, S.C. Gospodaria Comunala S.A., societate la care Consiliul Local Medias era actionar majoritar, iar Asociatia GOSCOM detinea 19,22% din actiuni, a anuntat ca se afla in imposibilitatea de a-si plati furnizorii, angajatii si datoriile fata de bugetul de stat.

Traseul banilor de care au beneficiat consilierii "dirijati" de primar

Potrivit societatii, situatia a fost cauzata de Consiliul Local Medias, care nu a realizat anumite lucrari stabilite prin contract. Consilierii au decis in data de 31 octombrie participarea Consiliului Local cu 3 milioane de lei la majorarea capitalului social al societatii reclamante. Apoi, intr-o alta sedinta, ei au votat achizitionarea pachetului de actiuni detinut de GOSCOM, pentru care s-a platit suma de 696.034 lei.

Ambele actiuni au fost realizate cu ajutorul primarului Teodor Neamtu, care a inlesnit astfel crearea unei pagube la bugetul local. In urma incheierii cesiunii, presedintele GOSCOM a facut un transfer de 598.000 lei din contul Asociatiei, alimentat de Consiliul local, in contul sau de economii, iar banii au fost impartiti intre mai multi dintre consilieri.

Sursa foto: teodorneamtu.wordpress.com


Mircea Rus (PNL), primar comuna Band, Mures

Mircea Rus, primar al comunei Band din judetul Mures, a fost trimis in judecata in data de 25 septembrie 2014, dupa ce procurorii DNA au sesizat, pe numele acestuia, infractiuni de abuz in serviciu, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate trei in forma continuata.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata si viceprimarul comunei, alaturi de administratorul si directorul unei societati.

Conform rechizitoriului DNA, Mircea Rus a acceptat, in perioada 2009-2012, in calitate de primar, documente false in baza carora a facut o plata nejustificata de 2.253.000 lei catre SC EXPERT INSTAL SRL, firma controlata de un alt inculpat in dosar.

Apoi, primarul a vizat spre decontare facturi fiscale pentru lucrari neexecutate sau bunuri nelivrate, pentru care s-au solicitat anterior fonduri de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, tot in baza unor inscrisuri fictive.

Sursa foto:


Alin-Banica Stanciu (PNL), primar comuna Izvoarele, Giurgiu

Alin-Banica Stanciu, primar al comunei Izvoarele din judetul Giurgiu, a fost retinut in data de 25 septembrie de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care a fost acuzat de trafic de influenta. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile in urma unei propuneri emise de Tribunalul Bucuresti pe 26 septembrie.

Din comunicatul DNA rezulta ca, in urma unui control al ANAF la o societate comerciala, in urma caruia aceasta a fost amendata cu 99 milioane lei, un apropiat al celor din conducerea firmei ar fi intervenit pe langa Alin-Banica Stanciu pentru a anula efectele acestui control.

Primar erijat in forta decizionala a controalelor fiscale

Primarul comunei Izvoarele ar fi pretins atunci suma de 200.000 de euro, din care 50.000 euro trebuiau dati in aceeasi zi, in schimbul influentarii ANAF in vederea efectuarii unui nou control, in urma caruia concluziile sa fie "diametral opuse" celor luate initial. Inculpatul a promis atunci ca problema in cauza "poate fi rezolvata". Persoana care a intervenit pe langa Stanciu a fost seful de campanie al unui fost ministru, la alegerile parlamentare din 2012.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Aristotel Adrian Cancescu (PNL), presedinte CJ Brasov

Pe lista baronilor urmariti penal pentru coruptie se afla si Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, pe numele caruia procurorii DNA au dispus, in data de 7 octombrie, retinerea pentru 24 de ore intr-un dosar de coruptie cu un prejudiciu estimat la 10 milioane de euro, in care a fost acuzat de:

  • luare de mita;
  • trafic de influenta;
  • cinci infractiuni de abuz in serviciu;
  • instigare la tentativa la abuz in serviciu;

Procurorii arata, in rechizitoriu, ca in perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014, Cancescu ar fi favorizat doua "firme de casa" in atribuirea contractelor derulate cu CJ Brasov, respectiv SC Gotic SA si SC Ramb Sistem SRL. Doua dintre contractele paguboase au fost incheiate intre 2006 -2007 cu SC Gotic SA Brasov, privind intretinerea si reparatiile unor drumuri pentru 6 ani, cu o valoare de 9.724.823.3 lei cu TVA. Contractul a fost apoi modificat de cinci ori, ajungand la o valoare de 10 ori mai mare, de circa 100 milioane de lei. Un alt doilea contract semnat cu aceeasi firma, in valoare de 14 milioane de lei, a fost de asemenea modificat de trei ori.

Aristotel Cancescu mai este acuzat, in dosar, de plati efectuate pentru lucrari neefectuate, in valoare de 2.900.000 lei. Contractele derulate cu firma Gotic SA au adus un prejudiciu de circa 7 mil. euro la bugetul local.

De asemenea, CJ Brasov a mai incheiat un dosar fara foloase reale, cu firma SC Ramb Sistem SRL (controlata de inculpatul Bagiu Gabriel), in valoare de 8 milioane de lei, pentru reabilitarea unui complex de agrement, dar si un alt contract de 1,8 milioane lei pentru amenajarea unor terenuri sportive. Pentru cele doua contracte s-au efectuat plati nejustificate de 665.000 lei.

Dosarul a fost inaintat ICCJ, cu propunere de arestare preventiva pentru Aristotel Cancescu si Bagiu Gabriel.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Florin Niculae (PDL), primar comuna Vidra, Ilfov

Niculae Florin, primar al comunei Vidra, judetul Ilfov, a fost condamnat, in data de 29 august, la 4 ani de inchisoare si i s-au interzis, pentru 3 ani dupa executarea pedepsei, dreptul de a fi ales intr-o functie publica. Baronul de Ilfov a fost acuzat de luare de mita in forma continuata.

In referatul DNA se arata ca edilul a pretins, de la reprezentantul unei societati comerciale sumele de 570.000 de lei si 100.000 de euro, din care a primit, intre 2010-2013, 250.000 lei si 122.000 euro. Primarul a pretins astfel un comision de 10% pentru incheierea unui contract de lucrari privind alimentarea cu apa in satele Vidra, Cretesti si Sintesti.

"Inculpatul Niculae Florin ar fi incasat suma de 20.000 de euro la momentul initierii procedurii de achizitie, suma de 30.000 de euro la incheierea contractului si diferenta de 50.000 de euro la efectuarea platilor aferente primelor situatii de lucrari", conform sursei citate.

Primarul din Vidra a fost prins in urma unui flagrant organizat pe 16 septembrie, cand a primit suma de 22.000 euro, dupa ce martorul denuntator, reprezentant al societatii cu care primarul a incheiat contractul, a sesizat organele de urmarire.


Danut Spita (PSD), primar comuna Tibana, judetul Iasi

Baronul de Iasi Danut Spita, primar al comunei Tibana, a fost condamnat de procurorii DNA la 1 an si 9 luni de inchisoare cu executare, in urma unei decizii din 29 septembrie. Edilul a fost acuzat de fals intelectual si complicitate la fals pentru obtinerea pe nedrept a unor fonduri europene. In acelasi dosar a fost condamnat si Gelu Vieriu, administrator al SC Magazin Mixt Poiana SRL Iasi la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii DNA au aratat ca, in mai 2009, primarul a eliberat o adeverinta falsa din care rezulta ca firma condusa de Gelu Vieriu detine 720 ha padure in comuna si peste 3.000 de animale, mentionand firma ca reprezentant al Asociatiei de Bovine si Ovine din Tibana. De asemenea, administratorul firmei a intocmit noua tabele in care figurau membrii asociatiei fictive.

In urma acestor demersuri, inculpatul Gelu Vieriu a solicitat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A), in numele firmei SC Magazin Mixt Poiana SRL, subventii in valoare de 100.000 lei, suma alocata din Fondul European de Garantare Agricola.


Marin Grigore (PSD), primar comuna Produlesti, Dambovita

Marin Grigore, primar al comunei Produlesti, din judetul Dambovita, a fost condamnat, pe 17 octombrie, de DNA, la 4 ani si o luna de inchisoare, precum si interzicerea dreptului de a fi ales si de a ocupa o functie publica timp de 2 ani dupa executarea pedepsei. Edilul a fost acuzat de luare de mita, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si abuz in serviciu in forma continuata. In plus, procurorii au dispus confiscarea unei sume de 5.000 de lei de la acesta.

In rechizitoriul intocmit de procurori se mentioneaza ca inculpatul Grigore Marin a cerut spaga de 140.000 lei de la administratorul unei societati comerciale pentru favorizarea acesteia in acordarea unui contract privind lucrari pentru iluminatul public. Primarul a primit, intre 2010 si 2012, doua transe din suma ceruta, reprezentand 55.000 lei.

Mai mult, edilul a falsificat documente pentru a adauga o hotarare a Consiliului Local in documentatia necesara incheierii contractului. In urma acestei actiuni, primaria a facut plati de 900.000 lei catre societate, fara ca lucrarile sa fie executate.


Ion Micu (PDL), viceprimar comuna Racova, Bacau

Ion Micu, viceprimar al comunei Racova, din judetul Bacau, a fost condamnat, pe 3 octombrie, la 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare, in urma unor acuzatii de fals intelectual si complicitate la fals in scopul obtinerii pe nedrept a unor fonduri europene. In acelasi dosar a mai fost condamnat si Popa Vintila, presedinte al Asociatiei producatorilor agricoli din comuna Racova, care a primit un an si 10 luni de inchisoare cu suspendare.

Cei doi au fost trimisi in judecata in februarie 2014, intr-un dosar de coruptie care arata demersul obtinerii unor fonduri europene pe nedrept. Astfel, primarul a semnat, in urma insistentelor Popa Vintila, un act aditional prin care se arata ca exista un acord intre Consiliul Local Rahova si Asociatia producatorilor agricoli din comuna.

Actul a fost depus alaturi de documentatia necesara solicitarii unor fonduri europene.

Sursa foto:




Citeste si