Titus Corlatean a declarat ca, "in ciuda acuzelor", birourile sectiilor de votare din strainatate "au procesat mult mai multi votanti decat in 2009". Intrebat daca lipsa buletinelor de vot sau a cabinelor au dus la formarea cozilor la sectii, seful diplomatiei a spus ca "totul a fost acolo, toate buletinele de vot, n-a lipsit absolut nimic". "N-au lipsit cabine de vot, n-au lipsit stampile. Atunci cand insa reprezentantii din partea partidelor politice in birourile sectiilor de votare nu s-au prezentat in dimineata votului s-a redus componenta biroului", a declarat ministrul de Externe, adaugand ca o alta cauza a fost reprezentata de completarea declaratiei pe proprie raspundere, "care a asigurat securizarea votului antifrauda, dar care a luat mai mult timp", potrivit Mediafax.

El a afirmat ca MAE va propune, la intalnirea de marti cu BEC, ca aceasta declaratie sa se descarce de pe site-ul Biroului Electoral Central sau de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, astfel incat "cetateanul sa si-l completeze frumos acasa, in liniste, si vine si doar il semneaza in fata Biroului electoral". "Se scurteaza timpul foarte mult. Dar asta tine de o alta institutie, niciodata nu a tinut de MAE", a spus Corlatean, precizand ca BEC decide daca se aplica aceasta propunere sau nu.

Intrebat de ce nu ar fi venit reprezentantii partidelor politice in sectiile de vot, Corlatean a spus: "Nu am de unde sa stiu, pentru ca ne-au lasat, de exemplu, va dau exemplul de la New York. In dimineata votului, oamenii de la MAE, seful sectiei de votare cu inca doi colegi au fost acolo, cei de la partidele politice nu s-au prezentat. Si in consecinta, au ramas trei oameni cu trei stampile. Dar nu este vina Ministerului de Externe faptul ca partidele politice nu si-au trimis oamenii", a declarat ministrul.

Citeste si:

Intrebat daca inclusiv reprezentantii PSD nu s-au prezentat, Corlatean a spus ca nu are idee, intrucat nu s-a uitat pe componenta birourilor din sectiile de vot. "Am dat un exemplu, ca si la Londra, unde la o sectie, iarasi, trei partide politice...dar asta a fost o chestiune obiectiva, am analizat-o si ce decide BEC-ul, aia vom face", a explicat Corlatean. Intrebat daca MAE va propune, marti, BEC cresterea numarului de sectii votare, ministrul de Externe a spus: "Aia este altceva. Deci inca o data, ceea ce decide BEC maine, potrivit legii, aia vom pune in practica".

Cum vei vota in al doilea tur la prezidentiale?

1. Cu cine ai votat in primul tur si pe cine vei vota in al doilea tur?


Sursa foto: MEDIAFAX Foto