Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) se intrunesc intr-o sedinta privind validarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidentiale.

Ziua de vineri, 7 noiembrie, este termenul limita pentru anuntarea si validarea de catre CC a rezultatelor primului tur. Pe de alta parte, trei persoane au depus la CC sesizari prin care cer anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale, acestea urmand sa fie analizate de judecatorii constitutionali in sedinta de miercuri.
Cei trei cetateni care au depus aceste sesizari sunt Diana Fanea, Dragos Nicolae Saramet si Irina Dragan, au precizat surse oficiale. Acestia au reclamat proasta organizate a alegerilor, neregulile, dar si scandalurile care au insotit alegerile prezidentiale de duminica, au spus sursele citate, potrivit Mediafax.

Contestatiile trebuie solutionate pana in ziua cand se anunta si se valideaza de catre CC rezultatele primului tur. Rezultatele scrutinului sunt centralizate de Biroul Electoral Central. Dupa votare si centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central inainteaza la Curtea Constitutionala procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin. Curtea Constitutionala valideaza rezultatul fiecarui tur de scrutin, asigura publicarea rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin si valideaza rezultatul alegerilor pentru presedintele ales. Actul de validare se intocmeste in trei exemplare - unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales.

Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale legatorilor inscrisi in listele electorale permanente. Daca niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. In cel de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur de scrutin, in data de 16 noiembrie.

Potrivit legii, Curtea Constitutionala poate anula alegerile daca votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor. Cererea motivata de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice sau electorale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii.

Cum vei vota in al doilea tur la prezidentiale?

1. Cu cine ai votat in primul tur si pe cine vei vota in al doilea tur?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri