Curtea Constitutionala a respins toate cele 12 plangeri prin care se solicita anularea primului tur al alegerilor prezidentiale. Acestea au inceput sa apara luni, dupa incheierea primului tur al alegerilor prezidentiale.

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, toate cele 12 contestatii in care se solicita anularea primului tur al alegerilor prezidentiale, fiind reclamat modul in care s-a desfasurat scrutinul la sectiile de votare din strainatate. Cele 12 sesizari au fost inregistrate la Curtea Constitutionala incepand de luni, dupa incheierea primului tur al alegerilor prezidentiale, potrivit Mediafax.

Surse oficiale au declarat ca printre cei care au cerut CC sa anuleze rezultatele primului tur de scrutin sunt Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile din 2 noiembrie, Diana Fanea, Dragos Nicolae Saramet si Irina Dragan. Acestia au reclamat modul in care s-a desfasurat scrutinul la sectiile de votare din strainatate, neregulile, dar si scandalurile care au insotit alegerile prezidentiale.

Plangeri pot face doar cei care candideaza la prezidentiale

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca legea spune ca pot face astfel de contestatii numai cei care au candidat in alegeri sau partidele care au propus candidati, insa vor fi analizate toate sesizarile care au ajuns la CC, majoritatea fiind "transmise pe net". Intrebat daca se poate dovedi o eventuala frauda la alegeri, care sa poata duce la o decizie de anulare a scrutinului din 2 noiembrie, Augustin Zegrean a spus ca, la judecata, nu judecatorul trebuie sa administreze probe, ci cel care face o sustinere trebuie sa vina cu dovezi.

"Faptul ca se spune la televizor, in presa sau pe strada ca s-au fraudat (alegerile prezidentiale, n.r.), asta auzim de fiecare data. Unii dintre candidati chiar au anuntat dinainte ca e frauda", a spus Augustin Zegrean. Potrivit prevederilor legale, cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii. Cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.

Citeste si:
Curtea Constituțională a respins Ordonanța de Urgență pentru...
Curtea Constituțională a...

Daca alegerile au fost fraudate, CC le anuleaza

Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor. Contestatiile trebuie solutionate pana vineri, 7 noiembrie, cand, conform calendarului electoral, trebuie anuntate si validate de catre CC rezultatele primului tur.

Victor Ponta, candidatul aliantei PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, urmat de Klaus Iohannis (ACL), pentru care au votat 30,37% dintre alegatori, si de Calin Popescu Tariceanu - 5,36%, conform rezultatelor finale provizorii anuntate marti de Biroul Electoral Central.

1. Cu cine ai votat in primul tur si pe cine vei vota in al doilea tur?Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
USR vrea impozitarea cu 90% a pensiilor speciale de peste 3.500 lei
Setari Cookie-uri