Fostul premier Emil Boc sustine ca proiectul de HG privind alocarea a 60 de milioane lei pentru Cluj Arena a fost adoptat cu respectarea tuturor prevederilor legale, precizand ca in aceeasi sedinta s-au alocat 35 de milioane de euro pentru National Arena din Bucuresti, prin exact aceeasi procedura.

Emil Boc a declarat ca nu poate sa nu se intrebe de ce Corpul de Control al premierului a considerat investitia de la Cluj ca fiind ilegala, iar pe cea din Bucuresti legala, avand in vedere ca si acolo s-au alocat bani prin aceeasi procedura ca pentru National Arena.

"Proiectul de Hotarare de Guvern privind Cluj Arena a fost adoptat cu respectarea tuturor prevederilor legale, astfel incat, din acest punct de vedere, banii au fost alocati pentru ca si la Cluj-Napoca, la fel ca la Bucuresti, sa avem un stadion de Champions League, cu care Romania sa se poata mandri. Precizez ca in aceeasi sedinta de Guvern am alocat 35 de milioane de euro pentru National Arena din Bucuresti, exact prin aceeasi procedura si prin aceleasi mecanisme. Ce sa inteleg din raportul Corpului de Control, ca orice investitie la Cluj este ilegala si orice investitie in Bucuresti este legala?", a spus Boc, citat de Mediafax.

El a adaugat ca ii lasa pe alegatori sa aprecieze momentul ales de reprezentantii Corpului de Control al premierului pentru prezentarea publica a raportului privind Cluj Arena.

Alin Tise, capul rautatilor?

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului in alocarea de catre Guvernul Boc, in 2010, din Fondul de rezerva, a 60 de milioane de lei pentru amenajarea unui stadion modern (Cluj Arena) pe amplasamentul stadionului Ion Moina din Cluj-Napoca, la propunerea fostilor ministri Traian Igas si Gheorghe Ialomitianu.

Banii au fost alocati la solicitarea presedintelui de atunci al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, inspectorii Guvernului aratand ca nu a fost insa justificat caracterul de urgenta in alocarea fondurilor, au fost incalcate normele legislative, iar finantarea a fost nelegala, bugetul de stat fiind astfel diminuat in mod nejustificat.

In raportul Corpului de Control, transmis sambata de catre Guvern, se arata ca hotararea pentru alocarea banilor din Fondul de rezerva, in scopul amenajarii pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA si FIFA a fost adoptata de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnata de catre ministrul de Administratie, Traian Igas, si cel al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

In raport se mai arata ca, anterior inregistrarii oficiale la Ministerul Administratiei si Internelor a solicitarii, la 21 decembrie 2010, presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capra a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotarare pentru alocarea banilor, desi solicitarea lui Tise a fost inregistrata oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alaturi de Alin Tise, solicitarea a fost semnata si de prefectul judetului Cluj din acea perioada, Florin Stamatian. Inspectorii arata ca proiectul nu a fost transmis Ministerului Finantelor spre avizare, cum era obligatia, ci doar pentru un punct de vedere dupa sedinta de guvern in care a fost adoptat, inspectorii aratand ca acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenta legalitatii.

Ministrul Igas a semnat proiectul fara consultarea tuturor directiilor

Inspectorii arata totodata ca ministrul Igas a semnat proiectul fara consultarea tuturor directiilor cu atributii in avizarea unor astfel de documente, fiind incalcate procedurile legale. Inspectorii mai arata ca, desi in nota de fundamentare nu a fost indicata nicio suma, in hotararea de guvern a fost trecuta suma de 60 milioane lei, fara sa rezulte modul de determinare a acesteia si fara sa fie precizata destinatia exacta pentru care a fost solicitata finantarea.

Ei considera astfel ca suma de 60 milioane lei din Fondul de rezerva pentru stadionul din Cuj-Napoca a fost alocata nelegal, deoarece ministrul Igas a semnat proiectul fara sa fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomitianu a semnat proiectul fara ca acesta sa fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.

Pentru toate aceste argumente, Corpul de Control semnaleaza existenta unor posibile fapte de natura penala si va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. La inceputul lunii august, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a inceput verificari la Consiliul Judetean Cluj, privind modul cum au fost alocate si cheltuite, in 2010, sume de bani pentru constructia stadionului Cluj Arena.

Atunci, conducerea CJ Cluj a cerut Guvernului suspendarea controlului la institutie, motivand ca nu se cunosc temeiurile legale ale acestuia, intrucat Corpul de Control al premierului nu are in atributii verificarea autoritatilor locale.

Citeste si:

    Lucrarile la stadionul Cluj Arena au inceput in luna august a anului 2009, in timpul mandatului de șef al CJ Cluj al lui Alin Tișe, si au fost executate de un consortiu de opt firme care a castigat licitatia organizata de Consiliul Judetean Cluj. Stadionul a fost inaugurat in octombrie 2011.

    Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri si face parte din categoria "Elite", respectand standardele FIFA si UEFA. Arena are si o pista de atletism care poate gazdui competitii internationale.

    Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fara TVA, fondurile provenind atat de la Consiliul Judetean Cluj, cat si de la Guvernul Romaniei, acesta din urma alocand 14 milioane de euro pentru constructie.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri