Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la sapte, numarul de stampile si cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.

"Decizia luata e binevenita pentru alte sectii de votare din strainatate, dar e o masura care nu va avea efecte la Paris. La Paris, in primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numarul maxim de stampile, numarul maxim de cabine si numarul maxim de membri din comisiile de vot in doi noiembrie", a declarat ambasadorul Romaniei in Franta.

Bogdan Mazuru a mai spus ca a vorbit despre aceste probleme, la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe, de vineri.

"Bineinteles ca orice masura pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenita, cu siguranta ca ne vom misca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalti colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate intampla la Paris. Si pentru Paris aceste masuri sunt insuficiente", a tinut sa precizeze ambasadorul, potrivit Mediafax.

MAE: Marinarul roman rapit in...
Citeste si: MAE anunta ca marinarul roman rapit in septembrie a fost eliberat

Intrebat la ce se asteapta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Bogdan Mazuru a afirmat ca "estimeaza ca numarul de cetateni romani care va dori sa participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decat la cel din turul intai".

"Ma astept la un numar considerabil de cetateni romani care sa vina pentru a-si exprima votul. Avem semnale din partea asociatiilor de romani, estimarile lor privind numarul de votanti in 16 noiembrie: e vorba despre 9.000-10.000 de cetateni romani care vor dori sa voteze. In aceste conditii, vom avea dificultati, daca numarul de sectii de votare ramane cel din data de doi noiembrie", a atras atentia ambasadorul Romaniei la Paris.

Exista doua variabile, variabila spatiu si variabila timp.

"Variabila spatiu inseamna sectii mai multe de votare, care sa permita o disipare echilibrata a numarului mare de cetateni care doresc sa voteze. Variabila timp inseamna ca intervalul de timp sa fie mai mare decat cele 14 ore precizat insa de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, insa, destul de clar in legea electorala", a mentionat Mazuru.

Alegeri in Irlanda:...
Citeste si: Alegeri in Irlanda: Michael D. Higgins ar fi obtinut al doilea mandat

Ambasadorul a tinut sa mai precizeze ca "reprezentantii din sectiile de vot sunt cei care aplica legea. BEC-ul si BES-ul sunt cei care gestioneaza din punct de vedere juridic legea electorala si modul in care ea e aplicata in sectiile din strainatate".

MAE a anuntat, sambata, ca se afla " intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC", dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate.

Sursa foto: Paris/Shutterstock.com