Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Biroul Electoral Central (BEC) trebuie sa clarifice situatia infiintarii unor sectii de votare suplimentare in strainatate prin emiterea unor noi hotarari, care sa clarifice daca aceste sectii se pot infiinta sau nu.

"Numai o hotarare a BEC-ului va clarifica daca se pot infiinta sau nu sectii de votare suplimentare in strainatate. (…) Cu legea nu te joci. Prin hotararea 4/2014 a BEC-ului care interpreteaza acelasi articol 54 din Legea 370/2004, BEC nu spune nimic de infiintarea de noi sectii de votare. BEC trebuie sa clarifice aceasta chestiune printr-o noua hotarare", a precizat Zgonea, luni, prin intermediul unui comunicat de presa, relateaza Mediafax.

Potrivit lui Zgonea, comunicatul transmis de BEC vineri seara nu are valoare juridica. "Toate institutiile statului au obligatia sa respecte legea. In acest moment, Legea 370 pe 2004 spune foarte clar: al doilea tur de scrutin are loc in aceleasi sectii de votare si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur. Cine credeti ca isi poate asuma incalcarea legii fara sa suporte consecintele?", a mai aratat Zgonea.

Votul va fi fluidizat pentru ca nu se vor repeta greselile din turul I.

El a subliniat faptul ca decizia ministrului de Externe, Titus Corlatean, de a demisiona, trage un semnal de alarma in acest sens. "Trebuie sa fie foarte clar un lucru. Pe 16 noiembrie actiunea de vot din diaspora va fi coordonata inclusiv de conducerea MAE, votul va fi fluidizat pentru ca nu se vor repeta greselile din turul I. Romanii din diaspora vor putea vota si sper sa o faca in numar cat mai mare. Numarul cabinelor de vot este practic dublat, personalul din sectii este suplimentat, formularele anti-frauda pot fi descarcate de pe internet si completate in afara sectiei, toate aceste masuri vor facilita accesul la vot pentru toti romanii, indiferent unde s-ar afla si toate aceste masuri sunt in limitele legii", a mai afirmat Zgonea.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca isi depune mandatul, precizand ca MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi sectii de vot, dar a precizat ca acesta nu are forta juridica, prin urmare nu poate incalca legea prin organizarea unor noi sectii in strainatate.

"Problema noilor sectii de votare in strainatate, discutata atat de intens in ultimele zile: dupa hotararea BEC cunoscuta, adoptata seara, in noaptea zilei de marti, martea trecuta si primul comunicat, am fost si noi si opinia publica informati de aparitia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, in noaptea de vineri spre sambata, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat si, respectiv, o adresa in care BEC ne comunica «inexistenta unui impediment legal referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate»", a afirmat Corlatean, adaugand ca dupa primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat "un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor sale legale in materie".

Corlatean, demisie in numele legii

Titus Corlatean a anuntat ca, in urma acestei evaluari interne, Ministerul Afacerilor Externe "isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea la turul doi cu noi sectii de votare in strainatate". "Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar si alte dispozitii legale importante din legea respectiva, inclusiv proceduri, pasi, termene imperative care au expirat, dar nici hotararea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit careia s-ar putea infiinta noi sectii de votare in strainatate", a spus Titus Corlatean.

Acesta a aratat jurnalistilor cele doua documente discutate, explicand ca in comunicatul BEC se mentioneaza posibilitatea infiintarii de sectii "prin inexistenta acelor impedimente de natura legala", in timp ce hotararea BEC, care are "forta juridica", nu prevede nimic cu privire la inexistenta unui impediment legal si are forta juridica.

"Comunicatul, care este un comunicat de presa, face aceasta mentiune, comunicat care nu are forta juridica. In consecinta, ca ministru, am obligatia sa asigur, impreuna cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalitatii, dar si prezervarea imaginii si prestigiului institutiei, Ministerul Afacerilor Externe", a mai spus Titus Corlatean, explicand motivele pentru care si-a depus demisia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri