Thompson: Va felicit de ziua Marii Uniri. Sunt mandru sa numesc Romania aliat si prieten al SUA

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, transmite de 1 Decembrie un mesaj video in limba romana, in care ii felicita pe romani, in numele presedintelui Barack Obama si al secretarului de Stat John Kerry, de ziua Marii Uniri. Ea a precizat ca e "mandru" sa numeasca Romania aliat si prieten al SUA.

"In numele presedintelui Obama, al secretarului de stat Kerry si al poporului american, dati-mi voie sa va felicit de ziua Marii Uniri. Acum nouazeci si sase de ani, romanii s-au unit pentru a crea un stat democratic ce garanta egalitatea tuturor nationalitatilor si religiilor si proteja libertatea presei, libertatea de asociere si libertatea de exprimare. In aceasta zi ii cinstim pe acei lideri vizionari si ii aplaudam pe cei care continua sa apere aceste libertati fundamentale, sa consolideze democratia si sa celebreze diversitatea din Romania", spune Dean Thompson, in mesajul video transmis in limba romana.

Diplomatul american afirma ca SUA sunt "recunoscatoare pentru contributiile semnificative ale Romaniei la securitatea regionala si mondiala".

"In calitate de aliati NATO, stam alaturi in Afganistan, desfasuram antrenamente militare comune si colaboram la bazele militare din Deveselu si Mihail Kogalniceanu. Impreuna ii protejam pe cetatenii nostri de criminalitatea internationala si de teroristi prin intermediul cooperarii dintre institutiile noastre de aparare a legii", precizeaza Thompson.

Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti afirma ca este "mandru" sa numeasca Romania "aliat si prieten al Statelor Unite". "La sarbatorirea acestei zile alaturi de familie si prieteni, trebuie sa stiti ca asteptam cu interes sa continuam parteneriatul strategic multi ani de acum inainte. La multi ani, Romania!", se mai arata in mesajul lui Dean Thompson, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Autostrada Marii Uniri, obiectiv strategic de importanta nationala
Cuc: Autostrada Marii Uniri...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Si secretarul de Stat american, John Kerry, a transmis romanilor un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Nationale, in numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, se arata intr-un comunicat publicat vineri pe site-ul Departamentului de Stat.

"In numele presedintelui Obama si al poporului american, ii felicit pe toti romanii cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale la 1 Decembrie", afirma Kerry in comunicat.

"In urma cu 96 de ani, poporul roman a creat o democratie care a garantat egalitate pentru toate nationalitatile si religiile si a protejat libertatea presei, (libertatea) de asociere si de exprimare. Aducem omagiu acelor lideri vizionari si ii aplaudam pe toti cei care continua sa apere aceste drepturi fundamentale si sa consolideze democratia, statul de drept si diversitatea nationala", continua seful diplomatiei americane.

"Statele Unite sunt recunoscatoare Romaniei pentru parteneriatul puternic privind provocarile regionale si globale de securitate. In calitate de aliati NATO, soldatii nostri servesc impreuna in Afganistan. Ei efectueaza exercitii militare comune de antrenament. Si colaboreaza la baze militare din tara dumneavoastra ca Deveselu si Mihail Kogalniceanu", adauga secretarul de Stat american, precizand ca doreste "consolidarea parteneriatului strategic pentru multi ani de acum incolo".

Citeste si:
1 Decembrie: Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei in Bucuresti
UPDATE Parada militara de...

Sursa foto: Steagul Romaniei/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri