Igor Dodon, economistul care reuseste sa aduca PSRM pe primul loc in Parlamentul Moldovei

Igor Dodon, fost membru PCRM, din care a plecat pentru a prelua conducerea Partidului Socialistilor (PSRM) in 2011, a creat o surpriza de proportii pe scena politica din Republica Moldova. El a reusit sa aduca aceasta formatiune extraparlamentara pe primul loc dupa alegerile legislative de duminica.

Igor Dodon, in varsta de 39 de ani, s-a nascut la 18 februarie 1975, in satul Sadova, raionul Calarasi. El a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universitatii Agrare de Stat in 1997, iar in 1998 a absolvit Academia de Studii Economice, specialitatea Management. El a urmat, de asemenea, cursurile Facultatii de Drept din cadrul Institutului International de Management, al carei absolvent a fost in 2005. In 2002, i-a fost conferit titlul stiintific de Doctor in Stiinte Economice.

In perioada 1997-2001, Dodon a detinut functiiile de Specialist Principal al Departamentului Clearing, al Departamentului Listing, de Administrator al Sistemului Electronic de Licitatii si Director al Departamentului Marketing, Listing si Cotari al Bursei de Valori din Republica Moldova.

In perioada 2001-2005, a detinut functia de presedinte al Depozitarului National de Valori Mobiliare din R.Moldova, iar intre 2003 si 2005 a fost presedinte al Bursei Universale de Valori din Moldova.

In perioada 1997-2005, in paralel cu activitatea de baza, de lector superior al Academiei de Studii Economice din Moldova, a activat si in calitate de lector la Universitatea Libera Internationala din R.Moldova, Institutul International de Management, Universitatea de Stat din R.Moldova, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Mesajul ambasadei americane pentru Beirut: Poporul libanez a...
Mesajul ambasadei americane...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

In perioada 18 septembrie 2006 - 31 martie 2008, Dodon devine ministru al Economiei si Comertului in Guvernul lui Vasile Tarlev. In Guvernul urmator, condus de Zinaida Greceanii si format la 31 martie 2008, Dodon si-a pastrat portofoliul dar a ocupat si functia de prim-vicepremier. In 2009, el este ales deputat din partea PCRM, atat dupa alegerile din 5 aprilie, cat si dupa cele anticipate din 29 iulie.

In urma alegerilor din 2010, Dodon este reales deputat pe listele Partidului Comunistilor (PCRM). La 11 noiembrie 2011, impreuna cu Zinaida Greceanii si Veronica Abramaciuc, Dodon a parasit PCRM si s-a alaturat Partidului Socialistilor (PSRM), al carui presedinte a devenit in urma congresului organizat in acelasi an.

In martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat impreuna cu Alianta pentru Integrare Europeana pe Nicolae Timofti in functia de sef al statului. Atunci, deputatul PCRM Mark Tkaciuk a declarat ca Igor Dodon a fost platit cu trei milioane de euro pentru ca grupul sau sa voteze presedintele. Ulterior, aceleasi acuzatii au venit si din partea presedintelui PCRM, Vladimir Voronin.

La jumatatea lui 2013, intre vechii membri ai partidului PSRM si echipa noua condusa de Dodon au aparut disensiuni, una dintre ele fiind legata de intentia lui Dodon de a organiza un referendum in capitala pentru demitarea primarului Dorin Chirtoaca.

Citeste si:
SIRIA: Au început alegerile parlamentare
SIRIA: Au început alegerile...

In consecinta, Igor Dodon a inregistrat initiativa de a-l demite pe primarul Chisinaului ca un proiect al Fundatiei Solutia, iar ulterior a organizat un congres de la care vechea conducere a PSRM a fost exclusa din partid. In prezent, aceasta se judeca cu Dodon.

La alegerile locale din iunie 2011, Igor Dodon a fost contracandidatul lui Dorin Chirtoaca la functia de primar al Chisinaului. Atunci, Chirtoaca a castigat 50,6 la suta din voturi, iar Dodon 49,4 la suta. Dupa instaurarea embargoului de catre rusi, Vlad Filat si Vladimir Voronin l-au acuzat pe liderul socialistilor ca el si Renato Usatii se fac vinovati de interdictiile impuse de Rusia. "Dodon si Usatii se uita in oglinda? Cum pot ei sa creeze probleme propriilor cetateni? Eu as numi asta tradare de tara", a spus atunci Vlad Filat intr-o emisiune televizata.

Dodon a creat o surpriza la alegerile parlamentare de duminica, partidul sau clasandu-se pe primul loc. Desi unele sondaje de opinie nu il creditau cu sanse de a intra in Parlament, PSRM a obtinut peste 20 la suta din voturi, potrivit rezultatelor partiale. PSRM ar fi putut profita de excluderea din cursa electorala a Partidului Patria al lui Renato Usatii. In pofida faptului ca PSRM s-a clasat pe primul loc, sansele lui Dodon de a forma un Guvern sunt destul de reduse.

Igor Dodon vorbeste fluent limbile romana, rusa si franceza si are cunostinte de engleza si germana. El este casatorit si are doi copii.

Citeste si:
TOP: 10 țări din afara UE care dau României cei mai mulți muncitori...
La muncă în România, chiar și...

Sursa foto: Igor Dodon/Facebook.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri