Parlamentul trebuie sa decida pe termen lung sistemul de redevente

Parlamentul trebuie sa decida pe termen lung sistemul de redevente

"Vom veni in fata dumneavoastra cu masuri legislative si strategice referitoare la mediu, ape, paduri si aici vreau sa spun foarte direct: Parlamentul trebuie sa decida pe termen lung, indiferent de cum va propune Guvernul, care este sistemul de redevente pentru urmatorii 10-15 ani. De asemenea, Parlamentul va trebui sa decida, pentru cel putin 10-15 ani, ce fel de exploatari se pot face si nu se pot face in Romania. Cred ca discutiile legate de exploatari de zacaminte aurifere, de gaze de sist trebuie sa primeasca un raspuns definitiv in Parlament" a spus Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul Guvern, conform Mediafax.

El a adaugat insa ca Parlamentul trebuie sa asigure independenta energetica si competitivitatea tarii in raport cu alte state. Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este investit cu votul majoritatii parlamentarilor. Votul este secret, cu bile. Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului.

Parlamentul primeste cadou si reforma sistemului de vot

Parlamentul primeste cadou si reforma sistemului de vot

Premierul Victor Ponta a mai transmis parlamentarilor ca asteapta din partea lor sa decida atat sistemul de vot pentru romanii din strainatate, cat si procedurile dintre momentele electorale, aratand ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare.

"Guvernul va implementa toate deciziile, atat la nivel administrativ, dar in primul rand legislativ pe care dumneavoastra le veti lua legate de interesele romanilor din afara tarii. Trebuie ca Parlamentul sa decida sistemul legal, atat sistemul de vot, dar si ceea ce se intampla intre momentele electorale, pentru ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare", a spus Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

Victor Ponta:TVA redus la produse alimentare cel tarziu din 2016

Victor Ponta:TVA redus la produse alimentare cel tarziu din 2016

"1994 a fost ultimul an in care Romania a avut balanta pozitiva in ceea ce priveste produsele agro-alimentare, iar dupa 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o crestere a productiei si promovare a acesteia, avem insa nevoie in continuare de cresterea subventiilor, de cadastru in zona rurala si avem nevoie sa aratam ca putem sa avem nu doar 3, ci 5 ani de crestere in fiecare an a subventiilor pentru suprafetele agricole. Din acest punct de vedere, atat in discutiile cu institutiile internationale, dar sunt convins ca si cu sprijinul dumneavoastra, vom putea sa implementam cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016 scaderea TVA nu doar la produsele de panificatie, cum este deja, ci si la alte produse alimentare", a mai spus Ponta la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele anului 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arata intr-un document al Ministerului. Contactat de Mediafax, ministrul Daniel Constantin a explicat ca pana la finalul anului 2015, TVA poate fi redusa doar la 5% sau la 9%.

"TVA poate fi redusa la alimente, dar nu la alte cote decat 5% sau 9%. Nu poate fi redusa, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a facut un pas important cu painea si sper sa se mai faca un pas important acum, cu produsele bio. Daca bugetul ne va permite, exista posibilitatea ca TVA sa se reduca si la alte produse alimentare. Daca vom introduce o cota redusa de TVA la produsele bio, Romania poate ajunge campioana in Europa la acest capitol", a mai spus ministrul.

Victor Ponta cere parlamentarilor solutii de imbunatatire a colaborarii cu Guvernul

Victor Ponta cere parlamentarilor solutii de imbunatatire a colaborarii cu Guvernul

Premierul Victor Ponta a solicitat parlamentarilor sa caute solutii de imbunatatire a relatiilor de colaborare dintre Parlament si Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor, astfel incat membrii Executivului sa poata avea o prezenta mai mare la lucrarile Legislativului. Solicitarea a fost adresata la inceputul discursului sustinut de Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

Ponta a amintit in acest context ca majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu exceptia conducerii de la Ministerul de Externe si Ministerul Educatiei. El a reluat totodata ideea ca este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal si viitoarea lege a redeventelor, astfel incat investitorii sa fie asigurati ca prevederile celor doua documente vor fi mentinute indiferent de schimbarile politice, dar si pentru masterplan-ul de transport.

Ce procent de incredere a obtinut Cabinetul Ponta 4

Ce procent de incredere a obtinut Cabinetul Ponta 4

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votand "impotriva", iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anuntat in fata Camerelor reunite.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are urmatoarea componenta: Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultura), Rovana Plumb (Munca), Nicolae Banicioiu (Sanatate), Mihai Tudose (Economie), Darius Valcov (Finante), Robert Cazanciuc (Justitie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionut Vulpescu (Cultura), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dusa (Aparare), Gabriela Szabo (Sport si Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicatii), Angel Tilvar (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul), Sorin Cimpeanu (Educatie), Andrei Gerea (Energie si IMM), Gratiela Gavrilescu (Mediu) si Liviu Pop ( Dialog Social).